Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

«Παράθυρο» αλλαγών στα μπλοκάκια


Οι εργοδότες οργανώνονται και πιέζουν, οι εργαζόμενοι...?

Τις τελευταίες ημέρες τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και όχι μόνο έχουν πάρει φωτιά, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει το νέο ασφαλιστικό χαράτσι κυρίως για τους συνεργαζόμενους με αυτές επαγγελματίες. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι εκδίδονταν μέχρι πριν λίγες ημέρες, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, χωρίς ακόμη το τοπίο να έχει πλήρως ξεκαθαρίσει.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, λοιπόν, ζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματικούς συνδέσμους της χώρας να υπάρξει συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο εργασίας ώστε να παρουσιαστούν οι απόψεις των επιχειρήσεων για το καυτό θέμα που δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και βάρη σε μια ήδη βεβαρημένη, εξαιτίας του αβέβαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χρονική συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο αίτημα των συνδέσμων που εκπροσωπούν επιχειρήσεις τόσο της πρωτεύουσας όσο και της περιφέρειας, η απάντηση που δόθηκε ατύπως είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να αναμένουν για λίγες ημέρες ακόμη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες και επανεξέταση του θέματος με τα μπλοκάκια.

“Γίνονται τεχνικές συναντήσεις, προκειμένου να προλάβουμε προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στην εφαρμογή της εγκυκλίου για τα μπλοκάκια” ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζουν εάν θα υπάρξει κάποια νέα διευκρινιστική εγκύκλιος.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν όχι μία αλλά περισσότερες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, που θα αφορούν τους επιμέρους κλάδους και δραστηριότητες. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά την έκδοση των συγκεκριμένων εγκυκλίων.

Άλλες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ή απόσυρση διατάξεων και ότι είναι ανοιχτή και σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο προβληματισμός σε κυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο δεν αφορά μόνο σε θέματα εφαρμογής της ασφαλιστικής εισφοράς για τα μπλοκάκια. Οι πληροφορίες που θέλουν τους επαγγελματίες να κλείνουν κατά ριπάς τα μπλοκάκια και να σταματούν τις δραστηριότητές τους, δημιουργούν έντονες ανησυχίες για δραματική μείωση των εσόδων. Αυτός πιθανόν να είναι και ένας από τους λόγους που ενισχύουν τις φωνές για επανεξέταση των ρυθμίσεων για τα μπλοκάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου