Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Επιχείρηση «μην κλείνετε τα μπλοκάκια» με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου


Aυτό που αλλάζει είναι το εξής: στο άρθρο 4, η τελευταία πρόταση για το άρθρο στο οποίο εμπίπτει ο "κρυμμένος μισθωτός-μπλοκάκιας" έως ότου επιλυθεί η διαφορά, μετά την προσφυγή του στον ΕΦΚΑ, η πρόταση:
"Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, για τον ασφαλισμένο υπολογίζονται εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 (ως μη μισθωτός). " 
γίνεται 
"Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, ενώ μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα αυτά, ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του εργαζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 38, ήτοι ποσοστό 6,67% για τον Κλάδο Κύριας Σύνταξης και ποσοστό 2,55% για την υγειονομική περίθαλψη." 
Βεβαίως το 9,22% για τους μηχανικούς γίνεται 16,72% γιατί προστίθεται 4% εφάπαξ και 3,5% επικουρικό, επίσης αυτό που δε μας λέει η εγκύκλιος είναι τι θα γίνει αν ο ΕΦΚΑ αποφανθεί υπέρ του εργοδότη, οπότε δε θα ζητηθούν μετά αναδρομικά και το υπόλοιπο 21%? 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 7/02/2017

Η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με ΔΠΥ («μπλοκάκι») προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας. 
Η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύεται σήμερα προβλέπει τα εξής:
1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ, τότε ο εργαζόμενος καταβάλει εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος. 

2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα ΔΠΥ σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33515
Σήμερα αναμένονται τα σπουδαία για το θέμα των ανθρώπων που αμείβονται με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, αφού ο πανικός που έχει καταβάλει ξαφνικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει την αιτία του στο μαζικό κλείσιμο ατομικών επιχειρήσεων…
Πρόκειται για τους περιβόητους «μπλοκάκηδες», όσους δηλαδή εργάζονται, καίτοι στην πραγματικότητα μισθωτοί, ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος των εργοδοτών), οι οποίοι πρέπει πλέον να κατανέμουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με τον εργοδότη τους (6,67% ο εργαζόμενος και 13,33% ο εργοδότης) εφόσον εργάζονται σε λιγότερους από τρεις εργοδότες.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος ουσιαστικά νομιμοποιεί μια καταδικασθείσα στα εργατικά δικαστήρια πρακτική (αυτή της κρυπτόμενης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας) και η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε προ 15 ημερών και ουσιαστικά δημιούργησε αρένα αντιπαράθεσης μεταξύ εργοδοτών και «μπλοκάκηδων» (ουσιαστικά ζητείται από τον εργαζόμενο που εξαναγκάστηκε να ανοίξει ατομική επιχείρηση, ώστε να απεμπολήσει τα πλεονεκτήματα της εξαρτημένης εργασίας, να καταγγείλει την επιχείρηση όπου εργάζεται προκειμένου να μπει στο καθεστώς του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών) έφεραν μαζικά λουκέτα σε ατομικές επιχειρήσεις.

Πλήγμα στα έσοδα

Αυτή η διαπίστωση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το έναυσμα ώστε να ανακρούσει πρύμναν η κυβέρνηση και να σχεδιάζει να αλλάξει τη διαδικασία που η ίδια εγκαθίδρυσε στις 20 Ιανουαρίου, υπό τον φόβο της κατάρρευσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
Την ίδια ώρα, βέβαια, πλήττονται όχι μόνο τα έσοδα του ΕΦΚΑ (άλλωστε είναι σαφές ότι πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημοσιονομική υφή) αλλά και τα έσοδα του Δημοσίου (αφού κάθε κλείσιμο ατομικής επιχείρησης επιφέρει απώλεια του τέλους επιτηδεύματος, που κυμαίνεται στα 650 ευρώ, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καθεστώς των «μπλοκάκηδων» υπολογίζεται ότι συμμετέχουν περί τις 100.000-150.000 ατομικές επιχειρήσεις (σε σύνολο 250.000). Μια απλή αριθμητική πράξη καταδεικνύει τα μέγεθος του προβλήματος που φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου και η εγκύκλιος Πετρόπουλου στα δημόσια έσοδα, λόγω του μαζικού κλεισίματος των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια).
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν αποσταλεί ή να έχουν αναρτηθεί στο site του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια ώστε να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές) και με ανοιχτή τη β’ αξιολόγηση δύσκολα μπορούν να γίνουν ριζικές ανατροπές.
Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικρατεί αναβρασμός προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Το σίγουρο είναι ότι η εγκύκλιος που έχει δημοσιευτεί στις 20 Ιανουαρίου δεν θα ισχύσει.
Το ζητούμενο βέβαια θα ήταν να αλλάξει ο νόμος, αν και αυτό δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο και ήδη έχει απορριφθεί. Ετσι, στο υπουργείο διεξάγονταν διαρκείς συσκέψεις ώστε να εξευρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει η διαδικασία που θα εφαρμοστεί και όχι η διάταξη που επιβάλλει τον επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εγκύκλιο της 20ής Ιανουαρίου, όσοι αυτοαπασχολούμενοι εκδίδουν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκια) και απασχολούνται σε έως δύο εργοδότες θα πρέπει να το αναγράφουν στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Ο εργοδότης θα πρέπει να εντάσσει τον αυτοαπασχολούμενο στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με την πλήρη καταγραφή των εισφορών, ώστε να επιμεριστεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ της επιχείρησης (13,33%) και του εργαζομένου (6,67%).
Αν ο εργοδότης δεν το πράξει, τότε θα πρέπει ο εργαζόμενος να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ, δηλώνοντας τον ΑΦΜ του εργοδότη και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης.
Στη συνέχεια, ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει τι συμβαίνει.

Μισθωτοί που έχουν και Δελτίο

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο θέμα των «μπλοκάκηδων», αφού μαζικές αιτήσεις για κλείσιμο του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών καταγράφονται και από ανθρώπους που έχουν μισθωτή απασχόληση και παράλληλα ατομική επιχείρηση (αυτοί ενώ στο προηγούμενο καθεστώς απαλλάσσονταν από τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές αν είχαν ασφαλιστεί πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, πλέον καλούνται να καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα), γεγονός που πρόδηλα δεν τους συμφέρει με αποτέλεσμα και αυτοί να καταθέτουν μαζικές αιτήσεις κλεισίματος των ατομικών επιχειρήσεων που διαθέτουν.
Ολα αυτά βέβαια έχουν προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στα λογιστήρια των εταιρειών, αφού ουδείς γνωρίζει τι πρέπει να πράξει για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα γίνει αν κάποιος μετέχει σε δύο ή περισσότερες εταιρείες (επίσης καλείται να καταβάλλει διπλά ή ακόμη και τριπλά ή τετραπλά ασφάλιστρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου