Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Αντιδράσεις από συλλόγους Δικηγόρων και γιατρών για το νέο ασφαλιστικό


Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα αποφάσισε να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου και για το λόγο αυτό συγκρότησαν ομάδα δικηγόρων και καθηγητών Πανεπιστημίων των Νομικών Σχολών.

Ακόμη, η Ολομέλεια υπογραμμίζει την απερίφραστη αντίθεσή της στον σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης να αφαιρέσει από την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων και να την αναθέσει στους συμβολαιογράφους, ενώ σημειώνει ότι οι δικηγόροι δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Ρ.O.S. (πληρωμή μέσω κάρτας), καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη των δικηγόρων στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ολομέλειας αναφέρει, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Ασφαλιστικό
α) Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στη συνεδρίαση της 4.2.2017, αποφάσισε να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου.

Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016, σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων.

Στην σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος. Η επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι.

β) Επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμένων θα μπορούσε να εκληφθεί ως σιωπηρή αποδοχή της ασφαλιστικής οφειλής, έχει καταρτιστεί σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, η οποία πρέπει να κοινοποιείται προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ.

Το περιεχόμενο της δηλώσεως έχει ως εξής:

«Προς τον Ε.Φ.Κ.Α.

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, με ΑΜΚΑ ..., δια της παρούσης δηλώνω ότι οι προκαταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δια της παρακράτησης 20% επί των γραμματίων προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και οι μηνιαίες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δυνάμει των ατομικών ειδοποιήσεων που μου κοινοποιούνται, γίνονται με τη ρητή επιφύλαξη ασκήσεως κάθε νομίμου δικαιώματός μου, και ιδίως της διοικητικής ή/και δικαστικής αμφισβήτησης και προσβολής όλων των σχετικών πράξεων, είτε προσωρινών, είτε οριστικών. Σε καμία περίπτωση η όποια καταβολή εκ μέρους μου, με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνεται, δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων και οφειλών.
Τόπος, Ημερομηνία
Ο Δηλών»


Εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων τα οποία θα αξιοποιηθούν στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο ΙΣΑ.

Στην επαγγελματική εξόντωση και στην οικονομική εξαθλίωση, οδηγεί ο νέος ασφαλιστικός και φορολογικός νόμος τους ελευθεροεπαγγελματίες και τους συνταξιούχους ενώ συγχρόνως απειλεί την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.
Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην πανιατρική συγκέντρωση -ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ,με θέμα «Ασφαλιστικός –φορολογικός νόμος ,οι συνέπειές του για τους γιατρούς», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, μίλησαν για ένα πρόχειρο και ανεφάρμοστο ανθρωποκτόνο νομοθέτημα, για το οποίο εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, τα οποία θα αξιοποιηθούν στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα δεκάδες γιατροί καθώς και πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, Επιστημονικών Ενώσεων και Επαγγελματικών Φορέων που παρακολούθησαν την ημερίδα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για το νέο σύστημα που με αυταρχισμό δημεύει το εισόδημα του επιστημονικού κόσμου και τινάζει στον αέρα τις συντάξεις του.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γ. Πατούλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτός ο άδικος και κοινωνικά ανάλγητος νόμος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους ενώ κηρύττει τον πόλεμο στους νέους οδηγώντας τους στην ξενιτιά.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές. Καλούμε όλο τον επιστημονικό κόσμο να συστρατευτεί ενάντια στα ειδεχθή αυτά μέτρα και ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση καθώς υποθηκεύεται το μέλλον ολόκληρων γενεών. Ζούμε ιστορικές στιγμές και όλοι έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του ο κος Γιώργος Ρωμανιάς οικονομολόγος τ. Γεν. Γραμματέας Κοιν. Ασφαλίσεων, στην ομιλία του με θέμα « Το καθεστώς συνταξιοδότησης των γιατρών με τη νέα νομοθεσία», επεσήμανε ότι από τις 16 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί εννέα νόμοι για το συνταξιοδοτικό που αλληλοαναιρούνται.

«Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ένας νόμος, τόσο μεγάλης σημασίας, χωρίς να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη. Το νέο σύστημα που ξεκινά με έλλειμμα 1 δις, δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και κοινωνική ασφυξία ενώ δυναμιτίζει τις συντάξεις χωρίς καμία προοπτική. Πρόκειται για ένα πρόχειρο και θνησιγενές μόρφωμα, το οποίο δεν προβλέπει μεταξύ άλλων τι θα συμβεί μετά το 2018.»

Στη συνέχεια ο κος Αλέξης Μητρόπουλος καθηγητής Εργατικού Δικαίου έκανε εισήγηση με θέμα την «Κρίση του ασφαλιστικού συστήματος» και παρουσίασε τις αιτίες καθώς και προτάσεις για την υπέρβασή της. «Τα χρόνια του μνημονίου οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από 48 δις .Ουσιαστικά μετακυλίθηκε η κρίση στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους ,την ώρα που το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση. Πρόκειται για ένα εκ προμελέτης έγκλημα κατά των συνταξιούχων και του ελληνικού λαού »,τόνισε.

Στις «συντάξεις και στις νέες εισφορές των γιατρών», αναφέρθηκε ο κος Διονύσιος Τεμπονέρας Δικηγόρος - Εργατολόγος, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι από το νέο σύστημα πλήττονται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι χήρες και τα άτομα με αναπηρία.« Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του νέου νόμου είναι ότι οι συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία είναι πενιχρές ενώ θεσπίζει ως όριο ηλικίας το 55ο έτος για τις συντάξεις χηρείας .Το νέο σύστημα στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθεροεπαγγελματίες καθώς και στην αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων’’, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας

Από την πλευρά της, η Νομικός Σύμβουλος του ΙΣΑ κυρία Ελένη Παπαευαγγέλου μίλησε για τη νομική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε στα ένδικα μέσα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ΙΣΑ.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αποτελεί πρόκριμα για την νομιμότητα .Επίσης εγείρονται ζητήματα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων τα οποία αφορούν την αρχή της αναλογικότητας ,την επαγγελματική ελευθερία ,την πρόσβαση στην επαγγελματική δραστηριότητα και την αρχή της ισότητας», επεσήμανε η κ.Παπαευαγγέλου.

Ο φοροτεχνικός του ΙΣΑ κος Θεόδωρος Μπαρμπούρης , μίλησε για το νέο φορολογικό καθεστώς των γιατρών τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο κάθε ιατρό και κάθε επιστήμονα αφού το ποσοστό της άμεσης φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς ξεπερνάει το 60 % του καθαρού εισοδήματος, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας των ασφαλισμένων. Πρόκειται για τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα χωρίς καμία απολύτως ανταποδοτικότητα».

Η συμμετοχή στην ημερίδα εκ μέρους του ιατρικού κόσμου ήταν μεγάλη καθώς δεκάδες γιατροί πήραν το λόγο μετά τις ομιλίες διατύπωσαν τις απορίες του και εξέφρασαν την αγωνία τους.

Ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι εξής:

Βλασταράκος Μ. Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,Εξαδάκτυλος Α., Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,Μαστοράκου Α., Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Βερβεσός Δ., Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος Ταμείου Νομικών, Κατσίκης Α., Πρόεδρος Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας,Μαυρίδης Δ., Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Πατούλης Γ. Πρόεδρος Ι.Σ.Α., Μπιλιράκης Ε. Αντιπρόεδρος Ι.Σ.Α., Πρόεδρος ΕΝΙΜΑΑ, Βασιλείου Α., Γενικός Γραμματέας Ι.Σ.Α., Πατσουράκος Φ., Ταμίας Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Πρόεδρος ΕΕΚΕ, Πρόεδρος ΣΑ/ΣΣΑΣ, Τσούκαλος Ε. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Δατσέρης Ι. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Μαρίνος Γ. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Πρόεδρος ΕΕΛΙΑ,Ελευθερίου Γ., Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Προβατάς Σ., Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α.,Καλιαμπάκος Σ. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Ζαφειράκης Π., Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α.,Ρέντης Α. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Καλλιάτσος Ι., Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α.,Μυλωνάκη Δ. Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Ρηγάκης Σ. επίτιμος Πρόεδρος Ι.Σ.Α., Κασσάρας Γ., Μέλος Πειθαρχικού Συμβουλίου Ι.Σ.Α.,Χατζηπαναγιώτου Θ., Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, Πρόεδρος ΣΕΙΠ, Πλακιώτης Α. Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Ένωσης Στρατιωτικών Ιατρών, Κραμποβίτης Σ. Πρόεδρος ΠΕΕΒΙ, Υφαντίδης Α., Β’ Αντιπρόεδρος ΠΕΕΒΙ, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΙΠΥ, Κουμάκης Κ. Αντιπρόεδρος ΕΕΛΙΑ, Λιανός Δ., εκπρόσωπος ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ,Νησιώτης Α., Αντιπρόεδρος Ογκολογικής Εταιρείας, Λεονάρδου Π.,Μπουκουβάλας Ζ., εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Ακτινολόγων-Απεικονιστών Ελλάδος, Τριανταφύλλου Δ., Αντιπρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Ακτινολόγων-Απεικονιστών Ελλάδος,Σιώρας Η., Αντιπρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Νταλούκας Κ. Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Γαβράς Π., Γενικός Γραμματέας ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ Αττικής, Τομαράς Α. πρώην Μέλος Δ.Σ. Ι.Σ.Α., Λυμπερίδης Π. Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Τσαγρής Γ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών, Βαβουγιός Π., Πρόεδρος Συνταξιούχων Δημοσίου, Λουκόπουλος Κ., Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, Μιλτιάδους Π., Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών Απόδοσης Πολιτικής Δικαιοσύνης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου