Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Χαιρετισμός του εκπροσώπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μάριου Κρητικού στο Δ.Σ. του ΜΤΠΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΜΑΡΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΤΠΥ
Ευχαριστούμε το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων και το Πρόεδρο του Δ.Σ του ΜΤΠΥ, για την πρόσκληση και για την πρωτοβουλία η κοπή της πίττας να γίνει στο Μέγαρο Δεληγιώργη, ιδιοκτησίας του Ταμείου. Μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να περιηγηθούμε στο κτίριο, στολίδι στο κέντρο της Αθήνας και να διαπιστώσουμε την εξαιρετική αποκατάσταση του κτιρίου που πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Ταμείου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση του Ταμείου αλλά και την παρουσία μας σ’ αυτό το χώρο, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα απόσπασμα της ομιλίας του Επ. Δεληγιώργη στη Εθνοσυνέλευση τον Νοέμβρη του 1863:
     «Ο Ελληνικός λαός ευλογεί τα ονόματα εκείνων οίτινες θα παραδώσουν στα επερχόμενα κοινοβούλια μία νομολογία Κοινοβουλευτικήν, αξιοπρεπή και σώτειραν. ‘Άλλως θέλει τους καταράται και τους αποστρέφεται … »
Κύριε Υπουργέ,
Οι λέξεις – τα λόγια του Δεληγιώργη έρχονται, αλήθεια πόσο επίκαιρα, μετά από 150 χρόνια να απευθύνουν προειδοποίηση στους Κυβερνώντες αλλά και να σημάνουν συναγερμό σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να αγωνιστούν – να αγωνιστούμε απέναντι στη συνεχή κατάπτωση του επιπέδου της ζωής μας.
Γιατί οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι επί επτά συνεχή χρόνια έχουν υποστεί αλλεπάλληλες και βάναυσες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους ενώ και η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική δεν αναστρέφει αυτή τη πορεία.
Το αντίθετο. Η  κατ’ εντολή των δανειστών, νομοθέτηση μέτρων όπως ο κόφτης, η διαφαινόμενη μείωση του αφορολόγητου, η όλο και συχνότερη φημολογία για την περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων – και δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά- βυθίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην απόγνωση, τον φόβο για το αύριο την ανέχεια και τελικά τον εξοβελισμό τους από τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Αυτή η πολιτική δημιουργεί πληβείους.
Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας ,που συνεχίζεται και από αυτή τη Κυβέρνηση, προκαλεί ανησυχία και τρόμο όταν σκεφτόμαστε την Ελλάδα του Αύριο, έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή της Ελλάδας σε μη Χώρα .
Αγωνιζόμαστε λοιπόν ενάντια στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα καθεστώς που ταιριάζει στην απολυταρχία και όχι σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Ενάντια σε όσους χθές και σήμερα το υπηρετούν.

Συναδελφοι,
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ο σύλλογος εργαζομένων και άλλες συλλογικότητες από το χώρο των συνταξιούχων, ΠΟΠΣ – ΠΕΣΕΚ, κινητοποιήθηκε για να μη καταργηθεί η κράτηση 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου. Προειδοποιήσαμε ότι η κατάργηση, που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014  θα είχε ως αποτέλεσμα το σφαγιασμό των μερισμάτων και την εξ’ αυτού απαξίωση του ΜΤΠΥ.
Τα μερίσματα από το 2010 έως το 2015 είχαν μειωθεί κατά 35% και η κατάρρευση των αποθεματικών του ταμείου προβλήθηκε το 2016, από τη σημερινή κυβέρνηση, ως δικαιολογία για την επιπλέον μείωση κατά 45% των μερισμάτων διαλύοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Για άλλη μία φορά η κρίση μεταφέρθηκε στους ασφαλισμένους.
Υπήρχε και άλλος δρόμος.
Η νομοθέτηση της επαναφοράς της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου που, να θυμίσουμε, ίσχυσε από 1-1-2015.
Αλλά δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τρείς υπουργούς Εργασίας δεν τόλμησαν – δεν θέλησαν να έρθουν σε ρήξη με τη πολιτική της Ευρωζώνης και του Δ.Ν.Τ., να νομοθετήσουν την επαναφορά της κράτησης, να υπερασπιστούν τους ασφαλισμένους. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων κατά 3% αφού δεν υπήρξε καμία μείωση των τιμών.
Δεν υπερασπίστηκαν λοιπόν ούτε την κοινή λογική γιατί  η κράτηση του 3% δεν ήταν φόρος υπέρ τρίτων αλλά ένας κατ’ εξοχή αναδιανεμητικός πόρος και από έναν περιορισμένο αριθμό προμηθευτών διανέμονταν αυτό το κοινωνικό μέρισμα.
Ηχούν λοιπόν αδύναμες και υποκριτικές οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί ενίσχυσης των ασθενών οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων.
Δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε σχέδιο προτάσεων, δράσεων και κινητοποιήσεων για την επαναφορά της κράτησης του 3%.
Ενάντια στη πολιτική της Ευρωζώνης του ΔΝΤ και των δανειστών δεν πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση όπως μας λέει η κυβέρνηση, και ότι αυτή η πορεία της χώρας είναι μονόδρομος.
Γιατί από τα βάθη της Ευρωπαικής Ιστορίας ο Κικέρων μας φωνάζει:
«Malo periculosam libertatem quam quietum servitium»
 Προτιμώ την μετά κινδύνων ελευθερία παρά την ήσυχον δουλεία.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου