Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ενάντια στο φράγμα του Ιλίσου (περιοχή βόρειου Κουρδιστάν)


Το τουρκικό κράτος κατασκευάζει ένα µεγάλο φράγµα, το φράγµα του Ιλίσου, πάνω στον Τίγρη ποταµό, στην περιοχή του Βόρειου Κουρδιστάν. Το φράγµα αυτό αποτελεί, αυτή τη στιγµή, το πιο καταστροφικό «αναπτυξιακό» έργο στην τουρκική επικράτεια από κοινωνική, οικολογική και πολιτιστική άποψη.

Η ολοκλήρωση των έργων και λειτουργία του φράγµατος θα σηµάνει την βύθιση µιας µεγάλης και πολύ σηµαντικής ιστορικά και αρχαιολογικά περιοχής στο Χασάνκεϊφ. Την κατασκευή του φράγµατος έχει αναλάβει µια κοινοπραξία επτά εταιρειών. Ωστόσο, στη µεταφορά σηµαντικών µνηµείων της περιοχής σε άλλο σηµείο εµπλέκεται η ελληνική εταιρεία «Κορρές Μηχανική», η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τις εργασίες της άµεσα.

Το τουρκικό κράτος, µε την ολοκλήρωση αυτού του φράγµατος, επιχειρεί:

- να βυθίσει µια πολύ σηµαντική για τον κουρδικό λαό περιοχή - να ελέγξει πλήρως τους υδάτινους πόρους του ποταµού Τίγρη, εµποδίζοντάς τους να φτάνουν πλέον στις γεινονικές επικράτειες του Ιράκ και της Συρίας

- να πιέσει ακόµα περισσότερο τις κουρδικές περιοχές της Ροζάβα αποκόπτοντάς τες από αυτούς τους υδάτινους πόρους

- να εµποδίσει τις κινήσεις των κουρδικών αντάρτικων δυνάµεων στο έδαφός της

Το φράγµα του Χασάνκεϊφ αποτελεί, συνεπώς, όχι απλά ένα ακόµα καταστροφικό φράγµα για την οικολογία της ευρύτερης ιστορικής περιοχής της Μεσοποταµίας, αλλά ένα ακόµα χαρτί που πέφτει στα τραπέζι του γεωπολιτικού ελέγχου της.

Ο αγώνας ενάντια το φράγµα του Ιλισού είναι και δικός µας αγώνας, γιατί η Μεσόγειος θα σβήσει τις φλόγες του πολέµου και του θρησκευτικού µίσους παρά µόνο µέσα από την αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών, µέσα από την ακύρωση των επεκτατικών γεωπολιτικών και πολεµικών σχεδίων των αφεντικών.Καµία συµµετοχή της ελληνικής εταιρείας «Κορρές Μηχανική»στα έργα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγµατος του Ιλίσου στο Χασάνκεϊφ του Βόρειου Κουρδιστάν (Τουρκία).

Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου