Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σωματείο Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής»
Στην χθεσινή «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Προσλήψεις σε οργανισμό χωρίς … λόγο» και υπότιτλο «Έχει 330 – Παίρνει 220 – Μπορεί και με 80». Το άρθρο έχει ως «πηγή πληροφόρησης» τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» κ. Αθανασόπουλο και με λίγα λόγια αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει λόγο ύπαρξης άρα είναι «σκάνδαλο» ότι επιστρέφουν σε αυτήν με τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και άλλοι εργαζόμενοι, που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα άξιζε τον κόπο να εξηγήσουμε γιατί είναι αφερέγγυα «πηγή πληροφόρησης» ο κ. Αθανασόπουλος που συνδιοικούσε για μία τουλάχιστο τριετία την εταιρεία και εκτελούσε πειθήνια τα Μνημόνια που επέβαλαν «τυφλές» απολύσεις, απαξίωση Δημόσιων φορέων και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για πολλά που επικαλείται (π.χ. την τραγική για την Ελληνική κοινότητα του Μονάχου απώλεια του οικοπέδου στο οποίο θα χτιζόταν σχολείο). Όμως απαντάμε, επειδή χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι εξόφθαλμες ανακρίβειες και τα ψέματα με τα οποία η «πηγή» επιχειρεί να διαμορφώσει ένα υποτιθέμενο «σκάνδαλο».

1. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν είναι λιγότεροι από 150 καθώς ήδη 70 εργάζονται στην εταιρεία. Περίπου το 70% εξ αυτών είναι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κ.ά.) οι οποίοι συμμετείχαν πριν απολυθούν στα προγράμματα Προσεισμικού ελέγχου, τα οποία από τότε σχεδόν σταμάτησαν. Παράλληλα βέβαια συμμετείχαν στο τρέχον έργο και στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.

2. Είναι ανάξιο απάντησης ότι οι Κτιριακές Υποδομές δεν έχουν έργο και ρόλο και σαν Σωματείο έχουμε ήδη στείλει από την αρχή της σχολικής χρονιάς δελτίο τύπου (σας το επισυνάπτουμε) με τα έργα και τις υπηρεσίες που παρείχαμε σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Παράλληλα προβάλλουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας την αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα, των προτεραιοτήτων και της λειτουργίας του φορέα.

3. Οι Κτιριακές Υποδομές προέκυψαν από Μνημονιακή συγχώνευση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, και ενώ οι φορείς αυτοί απασχολούσαν πάνω από 600 εργαζόμενους (ΟΣΚ 400, ΘΕΜΙΣ 150, ΔΕΠΑΝΟΜ κά 50) βρέθηκε «ξαφνικά» η νέα εταιρεία με 330 !!. Και αυτό παρότι πλέον έχει την ευθύνη για όλα τα Δημόσια κτίρια (Σχολεία, Νοσοκομεία, Δικαστήρια κ.ά.). Με αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και δεν επαρκούσε το προσωπικό, ιδιαίτερα δε το τεχνικό.

4. Εκτιμάμε λοιπόν ότι, ένας βασικός λόγος που ο υπουργός αποδέχτηκε την Τροπολογία του ΚΚΕ την οποία ψήφισαν και άλλα κόμματα, είναι η πραγματική ανάγκη οι Κτιριακές Υποδομές να ασκήσουν με επάρκεια το ρόλο τους ως ο μόνος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του Δημοσίου, ειδικότερα δε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, σε μία περιοχή και μία περίοδο υψηλής σεισμικότητας. Βέβαια η «πηγή» του δημοσιεύματος δεν λέει κουβέντα για την απόφαση που είχε πάρει η προηγούμενη Διοίκηση της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, με την οποία έδινε πάνω από 600.000 € με απευθείας ανάθεση σε ομάδα του Δημοκρίτειου Ξάνθης για πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολείων της Β. Ελλάδας (και μάλιστα ονομάζοντας το πρόγραμμα «ερευνητικό»). Το θέμα έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό και το «πρόγραμμα» ανακλήθηκε, αλλά όπως φαίνεται ο κ. Αθανασόπουλος ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει ότι πλέον οι Κτιριακές Υποδομές θα μπορούν να φέρουν σε πέρα ένα τόσο επείγον ζωτικής σημασίας έργο, με το δικό τους εξειδικευμένο προσωπικό και σε σταθερή βάση.

Σε κάθε περίπτωση ο φορέας επιτελεί σημαντικό δημόσιο κοινωφελές έργο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια του Υπερταμείου. Σαν εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνουμε, συγκρούονται δύο πολιτικές και στο πεδίο του ρόλου του Δημοσίου: Αυτή της ανάγκης αναβάθμισης, αναπροσανατολισμού να αναδιάρθρωσής του ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Και αυτή της συρρίκνωσης, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης στο όνομα της «ανάπτυξης» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όμως σωστό είναι αυτή η αντιπαράθεση να γίνεται με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και όχι με αναξιόπιστες και εν πολλοίς υποκειμενικές «πηγές», που ενώ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και είναι μέρος του προβλήματος, παρουσιάζονται σαν τιμητές και σταυροφόροι της κάθαρσης για να έχουν δέκα λεπτά δημοσιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου