Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση Τσίπρα - επιστημόνων για το "χαράτσι" 20%

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη από εδώ. Με μικροπαραχωρήσεις συνεχίζει την προσπάθεια θολώματος των νερών η κυβέρνηση. Να ενταθούν οι κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το σ/ν ...

Μαύρος καπνός βγήκε από το Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων φορέων (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς) που εκπροσωπούν τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να ξαναδεί το νομοσχέδιο. "Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό οι υπάρχουσες εισφορές να διατηρηθούν ως έχουν και μόνο για πολύ ψηλά εισοδήματα να γίνει μία μικρή προσαύξηση προκειμένου να μπορούν να καταβάλλονται", είπε. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει αυτό το Νομοσχέδιο, να αρχίσει έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση, προκειμένου να υπάρξει προοπτική, η οποία θα οδηγεί όχι στο κλείσιμο κάθε ατομικής δραστηριότητος, αλλά στην ενδυνάμωση των παρεχομένων υπηρεσιών, πρόσθεσε.

Με την σειρά του ο κ. Στασινός δήλωσε ότι έγινε κατανοητό από τον πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών και ότι αναμένονται πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Β. Αλεξανδρής τέλος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο είναι πλήρως αναξιόπιστο και μη βιώσιμο. 


Εξερχόμενος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στους επιστήμονες τις ακόλουθες διορθωτικές προτάσεις:

1. Οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην χρειάζεται να καταβάλουν εισφορές
2. Να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση σε όσους δηλώνουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ 
3. Να οριστεί για τους νέους επιστήμονες σαν βάση επιβολής εισφοράς 14% επί του 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ το 80% των 586 ευρώ) για τα πρώτα 2 χρόνια και το 17% για τα επόμενα 3 χρόνια

Ο κ. Κατρούγκαλος επίσης δήλωσε ότι:

- H κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εντός Φεβρουαρίου
- Η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς ποσοτικοποιημένη πρόταση μέτρων έως και το 2019
- Έχει σταλεί αναλογιστική μελέτη στην αρμόδια κοινοτική υπηρεσία για το ασφαλιστικό και η εκτίμηση αυτής της υπηρεσίας θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο η ετυμηγορία του 2016 (Ageing Report).

Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Θεσμών και ο ίδιος θα βρίσκεται τις μέρες αυτές στο ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις για το νέο ασφαλιστικό.

Μαξίμου: Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείναμε στους επιστημονικούς φορείς

Τις αλλαγές που πρότεινε ο Πρωθυπουργός στους επιστημονικούς φορείς κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου, αναφέρει σε ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα το Μαξίμου, στο οποίο παράλληλα, δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να "προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο".

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, κατά τις ίδιες πηγές, είναι:


Στο ίδιο σημείωμα, αναφέρεται πως η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο".


Συνάντηση ιατρών με Κατρούγκαλο

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μελών του ιατρικού Συλλόγου με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο. Υπενθυμίζεται νωρίτερα ότι οι γιατροί πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο.

Οι βελτιωτικές προτάσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πενταετή περίοδο χάριτος | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Συντάκτης: 
efsyn.gr


Δύο βελτιωτικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς «έριξε» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%. 
Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης» ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές οι αυτοτελείς απασχολούμενοι. Οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και άφησαν να εννοηθεί πως θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

«Έχουμε στείλει πλήρη στοιχεία έως το 2019 και υπάρξει αναλογιστική μελέτη έως το 2060 η οποία θα εξεταστεί», τόνισε επίσης ο Γ. Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να μην υπάρξει μείωση στις συντάξεις και να υπάρξει ισονομία και ειδική μέριμνα για τους αδυνάτους.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση σκληρή, προσδιορίζοντας πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και «θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο», ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές

Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».

Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

Και: «Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».

Θα «πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους», δήλωσε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός. 

1 σχόλιο:

  1. Κόβω το κεφάλι μου και ότι άλλο θέλετε ότι ο Στασινός και ο Σπίρτζης ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με ΤΟ ΨΙΧΟΥΛΟ που πετάει ο φασίστας πρωθυπουργός (αλήθεια τι ακριβώς σημαίνει αναστολή άσκησης επαγγέλματος και πώς αυτή επιτυγχάνεται για εμάς τους μηχανικούς ;!!! ) ανέργους!!

    Γιατί ως γνωστόν πάντα υπάρχει κάποιος πιο φασίστας και από τους φασίστες. Και οι διάφοροι Στασινοί και Σπίρτζηδες είναι γνωστού φυράματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή