Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών ΕΜΔΥΔΑΣ για το ασφαλιστικό

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για τη σημερινή συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στο Υπ. Μεταφορών στις 9:30πμ
συσπειρωση αριστερων μηχανικων

Ξεσηκωμός για το ασφαλιστικό – Να μην περάσει η πρόταση απορρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης
Πιστή στην μνημονική επιταγή της εφαρμογής ενός ακραίου νεοφιλελευθέρου μοντέλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται,  αφού πάρει την έγκριση των δανειστών, να ψηφίσει το νέο νόμο για το ασφαλιστικό. Παρά τις άοκνες προσπάθειες του Κατρούγκαλου και τον φερέφωνων  της κυβέρνησης  να καλλωπίσουν το νομοθετικό έκτρωμα και να το εμφανίσουν ως τη μόνη σωτηρία του καταρρέοντος ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος η μόνη αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του θα έχει σαν αποτέλεσμα  τη σφαγή των όποιων δυνατοτήτων μας έχουν απομείνει  για  μια αξιοπρεπή διαβίωση ωθώντας την συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων στην εξαθλίωση,  αλλάζοντας ταυτόχρονα τις βασικές αρχές ενός συστήματος που στήθηκε από τους αγώνες και τις κατακτήσεις της κοινωνίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι:

α) Ολοκληρωτική ενοποίηση των ΦΚΑ σε έναν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμιά μελέτη και κανέναν διάλογο. Έτσι μπαίνει οριστικό τέλος στα ψήγματα αυτοτέλειας και στις δυνατότητες παρέμβασης που είχαμε, ενώ επέρχεται η οριστική απώλεια της περιουσίας του ΤΣΜΕΔΕ που είχε απομείνει (άνω των 2 δις) που γενιές Μηχανικών στην 80χρονη ιστορία του Ταμείου συσσώρευσαν, τα οποία καταλήγουν  στην ιδιοκτησία του ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα, τη δε διαχείρισή του την εμπιστεύεται η κυβέρνηση σε Ανώνυμη Εταιρία που θα συστήσει.

β) Μετατροπή σχεδόν ολοκληρωτική σε ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό του Δημόσιου Κοινωνικού Αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού συστήματος, με “προσωπικά ποσοστά αναπλήρωσης” και “προσωπικές διαφορές”. ΄Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι δυσμενέστερο ακόμα και από το Ν. Λοβέρδου.

γ) Οριστικοποίηση του ηλικιακού ορίου για απονομή συντάξεων στα βαθιά γεράματα (67 κατ΄ αρχάς) και όποιος αντέξει, θέτοντας παράλληλα εξοντωτικές ποινές για όποιον διανοηθεί πρόωρη συνταξιοδότηση.

δ) Μείωση των ήδη πολλαπλά μειωμένων συντάξεων σε ποσοστά από 30%-50%. Ειδικά οι μηχανικοί λόγω δύο συντάξεων (ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση ή ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο) και οριστικής κατάργησης της Ειδικής Προσαύξησης  θα έχουμε τεράστιες περικοπές (μια κι η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται μόνο μια φορά). Ενδεικτικά η ΚΣ για 40 έτη από 1018 € θα πάει στα 700 €, ενώ η Ειδική Προσαύξηση κινδυνεύει να εξαφανισθεί (χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα γίνει με τις εισφορές που ήδη έχουμε πληρώσει). Δημιουργεί συνταξιούχους “δύο ταχυτήτων”, διαχωρίζοντας αυτούς που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί από αυτούς από 1/1/2016. Η λεγόμενη “προσωπική διαφορά” είναι προφανές ότι θα καταργηθεί ή περικοπεί σύντομα.

ε) Νέες αυξήσεις εισφορών, όπως η αύξηση 0,9% των εισφορών για τους μισθωτούς. Για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και τους μηχανικούς που αμείβονται με ΔΠΥ, οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται στο 38,5% του φορολογητέου εισοδήματος, στο οποίο προστίθεται και 26% φορολογία, διαμορφώνοντας τα συνολικά βάρη στα 2/3 του φορολογητέου εισοδήματος. Στα ΔΠΥ το ποσό αυτό απλά θα το μετακυλίσει ο εργοδότης στις απολαβές του εργαζόμενου, μειώνοντας τες αντίστοιχα.  Στην πραγματικότητα με το γελοίο αυτό επιχείρημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί τελεσίδικα το «μπλοκάκι» ως βασικό τρόπο αμοιβής της εξαρτημένης εργασίας. Οι άνεργοι μηχανικοί δεν μένουν «έξω απ’ το χορό», αλλά επιβαρύνονται με την «ελάχιστη» εισφορά των 2832 ευρώ ετησίως, ακόμα και αν βρίσκονται «υπό αναστολή της επαγγελματικής τους ιδιότητας».  Το ν/σ καταργεί τη στοιχειώδη προστασία των μειωμένων εισφορών για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης των νέων μηχανικών, οδηγώντας σε επιπρόσθετη αύξηση των εισφορών


Συμπερασματικά για άλλη μια φορά η γνωστή συνταγή, που τόσες φορές “έσωσε” στο παρελθόν το ασφαλιστικό σύστημα!!!, στηριζόμενη στο δόγμα για όλα ευθύνονται οι ασφαλισμένοι, άρα αυξάνουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουμε τις συντάξεις, αυξάνουμε τις εισφορές, αυτή τη φορά υπό “αριστερή” κυβέρνηση. Βαθύτερος στόχος της κυβέρνησης όπως και όλων όσων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (Ν4336/15), είναι:
-        η απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι “εξοικονομούμενοι πόροι” να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους
-        η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και η μισθοτοποίηση τους, ώστε να υπάρξει συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και νέα συμπίεση μισθών
-        η προετοιμασία του εδάφους για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα

Δεν ξεχνάμε τη στάση του ΤΕΕ και των ηγεσιών του (προηγούμενων και σημερινών), στη στήριξη (με εναλλαγή) προηγούμενων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων (Ν.3896/11), ούτε την κοινή τους επιλογή στήριξης του εγκλήματος της Άττικα με συνολική απώλεια αποθεματικών (από τις εισφορές μας) άνω των 800 εκατ. €.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει όλο το μνημονιακό νομοσχέδιο απορρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης (που περιλαμβάνει επίσης κατάργηση του ΕΚΑΣ) και διεκδικούμε:

Διεκδικούμε μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες και εργαζόμενους:
·Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων
·Επιστροφή των κλεμμένων από το PSI, τη μη καταβολή της κρατικής συμμετοχής, προστασία των αποθεματικών από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, απόσυρση από την Τράπεζα Αττικής
·Μείωση των εισφορών για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους
·Επαναφορά των ορίων ηλικίας και των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα
·Προστασία των ανέργων με ταμείο ανεργίας και απαλλαγή από υποχρέωση εισφοράς
·Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους
Εκτός της διάλυσης της ασφάλισης – συνεχίζεται η μισθολογική αφαίμαξη
Συνάδελφοι δεν ξεχνάμε επίσης ότι πρόσφατα (16/12/2015) ψηφίστηκε το νέο μισθολόγιο (Ν.4354) το οποίο για μια ακόμα φορά συνεχίζει την υποβάθμιση – ισοπέδωση των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών. Μειώνει τους βασικούς μισθούς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παγώνει για το 2016-2017 πάλι τη μισθολογική εξέλιξη, δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία μας προ του διορισμού, ισοπεδώνει τους ΠΕ Μηχανικούς μη αναγνωρίζοντας ούτε την πενταετία των σπουδών, ούτε τις αυξημένες ευθύνες από την άσκηση του έργου μας, ξεχνάει τις υποσχέσεις για επαναφορά έστω του 6%0 . Ταυτόχρονα μειώθηκε η εκτός έδρας αποζημίωση και επανέρχονται σενάρια αξιολογήσεων.
Γνωρίζουμε ότι η από κοινού ψήφιση του 3ου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ σημαίνει συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (ΟΛΠ, ΟΣΕ, Ενέργεια, Ελληνικό κα), νέες φορολογικές επιδρομές, εγκλημετική ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και εξόντωση όσων ζουν από τη δουλειά τους


Μόνος δρόμος σε κάθε τέτοια επίθεση είναι η αντίσταση. Η μαζική συμμετοχή μας στην απεργία – αποχή που από κοινού με άλλους φορείς έχουμε ξεκινήσει καθώς και η παρουσία μας -μαζί με το σωματείο μας- σε όλες τις επόμενες κινητοποιήσεις. Η μαζική συγκέντρωση της Πέμπτης 21/1 στα  Προπύλαια ας επαναληφθεί στις 4/2 ακόμα πιο μαζικά.

1 σχόλιο: