Πως γίνεται το 60% των δανείων να είναι "κόκκινα" στην Άττικα?
Στο τέλος του 9μήνου του 2015, το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων. Δηλαδή σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 3,78 δισ., τα 2,11 δισ. αφορούν «κόκκινα» δάνεια και επικίνδυνα πιστωτικά ανοίγματα (NPLs).
Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να καλύψουν τα περίπου 70 εκατ. ευρώ των αδιάθετων της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, βρίσκεται η διοίκηση της Attica Bank υπό την έντονη πίεση των ευρωπαϊκών αρχών. Ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση συζητάει να μεταβιβάσει στους επενδυτές τη διαχείριση μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 9μήνου του 2015, το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων, η χειρότερη επίδοση της αγοράς, έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014. Δηλαδή σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 3,78 δισ. ευρώ, τα 2,11 δισ. ευρώ αφορούν «κόκκινα» δάνεια και επικίνδυνα πιστωτικά ανοίγματα (NPLs). Για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Attica Bank έχει διενεργήσει προβλέψεις ύψους 1,07 δισ. ευρώ. Η κατανομή των δανείων είναι 2,65 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και 806 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες. Η μεγάλη μερίδα των «κόκκινων» δανείων αφορά επιχειρήσεις και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία –αν ολοκληρωθεί η συμφωνία– θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων funds.
Η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 748,7 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα και η οποία ήταν υποχρεωτική για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, καλύφθηκε σε ποσοστό 91%, δηλαδή συγκεντρώθηκαν 681 εκατ. ευρώ.
Αν και δεν υπάρχει άμεση προθεσμία για την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ, οι ευρωπαϊκές και εποπτικές αρχές ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στη διοίκηση για την ταχύτατη κάλυψη του ποσού, όχι μόνο λόγω των αυστηρών εποπτικών κριτηρίων αλλά και της υψηλής συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου. Σημειώνεται ότι η τράπεζα προχώρησε στην αύξηση έχοντας αρνητικό δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Common Equity Tier I) -1,7%, ενώ ο συνολικός δείκτης διαμορφώθηκε οριακά σε θετικά επίπεδα (0,7%).
Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία ότι αν δεν καλυφθούν άμεσα τα 70 εκατ. ευρώ μπορεί να βάλει την τράπεζα σε νέες περιπέτειες δεν έχει βάση, καθώς μετά τη συγκέντρωση 681 εκατ. ευρώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνάει το 20%, το οποίο είναι με διαφορά η υψηλότερη μεταξύ των εγχώριων τραπεζών. Δηλαδή, η αυτονομία της τράπεζας δεν κινδυνεύει. Ωστόσο η διοίκηση της Attica Bank θα πρέπει να καλύψει σύντομα τα 70 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν είναι εύκολο δεδομένου ότι στην πρόσφατη αύξηση σημειώθηκε τεράστια κινητοποίηση με τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, πολλών ιδιωτών μηχανικών αλλά και φορέων του Δημοσίου, όπως η ΕΥΔΑΠ που τοποθέτησε 20 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά υψηλού ρίσκου, καθώς οι τράπεζες ήδη έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές και αν η οικονομία δεν επανέλθει γρήγορα σε ισχυρή ανοδική τροχιά, τότε το «κόκκινα» δάνεια θα εξαφανίζουν τα κεφάλαια και οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις. Σημειώνεται ότι η αύξηση της τράπεζας πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ και χθες η μετοχή της έκλεισε στα 0,152 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 49,3%. Ετσι, η τρέχουσα αποτίμηση της επένδυσης των 20 εκατ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ μέσα σε λίγες ημέρες διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ. Σημαντικές απώλειες εξάλλου καταγράφουν οι μετοχές και των συστημικών τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου