Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Για την απόφαση του Εθνικού: Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ Παρασκευή 29/1, στις 19:30 Εθνικό ΘέατροΝα μην περάσει ο σκοταδισμός των «αντιτρομοκρατών»

Έγινε και αυτό! Στην Ελλάδα του 2016 και της δεύτερη φοράς «Αριστεράς», κατεβαίνει θεατρικό έργο επειδή το περιεχόμενο του κρίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη. Η απαγόρευση (γιατί για απαγόρευση πρόκειται) της παράστασης Ισορροπία του Νας συνιστά βέβαια προκλητική πράξη λογοκρισίας. Υπεύθυνοι δεν είναι τίποτα μουλάδες του ISIS, αλλά ο γνωστός ακροδεξιός εσμός του «αντιτρομοκρατικού» σκοταδισμού, όλοι αυτοί οι κατ’ επάγγελμα ανησυχούντες για την «ασφάλεια». Όπως πάντα, στο πλευρό τους οι ΗΠΑ και τα ΜΜΕ. Όπως πάντα επίσης, η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή και τρομαγμένη.

Είναι φανερό ότι όσο δεν αντιστεκόμαστε στους τραμπούκους, τόσο αυτοί αποθρασύνονται. Γι’ αυτό να δώσουμε μαζικά το «παρών» αύριο Παρασκευήστις 7:30 μπροστά στο Εθνικό Θέατρο (Αγίου Κωνσταντίνου 22) για να πούμε ένα μεγάλο Όχι στη λογοκρισία και την τρομοϋστερία.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


Μετά από έναν ορυμαγδό εξωφρενικών επιθέσεων, η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε το κατέβασμα της παράστασης Ισορροπία του Νας. Πρόκειται για πράξη λογοκρισίας, που παραβιάζει θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες. Πράξη που παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας, κατά την οποία κάθε τύπου Ιερά Εξέταση διατηρούσε το δικαίωμα να επιλέγει ποια μορφή δημιουργίας θα επιτρέπται και ποια όχι

Δηλώνουμε ότι ο σκοταδισμός δεν θα περάσει! Λέμε όχι στη νεκρανάσταση λογικών μακαρθισμού. Λέμε ναι στην πλήρη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Την Παρασκευή στις 7:30 μαζευόμαστε έξω από το Εθνικό Θέατρο (Αγίου Κωνσταντίνου) για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη λογοκρισία.


facebookeventΈγινε κι αυτό.

Το Εθνικό Θέατρο, με «κυβέρνηση της αριστεράς», αποφάσισε να κατεβάσει μια παράσταση, επειδή η Αμερικανική Πρεσβεία, βουλευτές της ΝΔ και διάφορα συστημικά ΜΜΕ έγιναν έξαλλοι επειδή περιείχε αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Στην ανακοίνωσή του το εθνικό θέατρο κάνει λόγο για παράσταση που φαίνεται «να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας».

Αν δεχτούμε αυτό σαν επιχείρημα, καταλαβαίνουμε ότι μια μερίδα της κοινωνίας διαφωνεί με το να παίζεται ένα έργο που μιλά μεταξύ άλλων και για ενα μέλος της 17 Νοέμβρη, για τον Σάββα Ξηρό, ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας ενδιαφέρεται – και πολύ μάλιστα- να δεί αυτό το έργο. Ένα άλλο μεγαλύτερο μέρος κι από τα δύο, μπορεί να μην θέλει να το δει, αλλά πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και της τέχνης.

Κάποιοι «πολίτες», φαίνεται έχουν μεγαλύτερη αξία από άλλους.

Το εθνικό θέατρο χθες, αποφάσισε να υπακούσει στο πιο οπισθοδρομικό, το πιο αντιδραστικό, συντηριτικό κομμάτι της κοινωνίας, και όχι να υπερασπιστεί τις επιλογές του, τον ρόλο του σαν θεσμό που οφείλει να βάζει ερωτήματα, να ανοίγει διάλογο πάνω κορυφαία ζητήματα των πολιτών, να ανοίγει τον δρόμο για άλλα, πολλά θέματα που είναι ουσιαστική ανάγκη, η κοινωνία μας να αρχίσει κάποια στιγμή να συζητάει.

Το εθνικό θέατρο χθες αποφάσισε να δώσει διαπιστευτήρια νομιμότητας, νομιμοφροσύνης, τόσο εντός χώρας όσο και στο «εξωτερικό» και να πάρει και πολιτική θέση λέγοντας πως «θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.»

Αντίστοιχα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που «δεν έχει αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών» είναι αυτό που λέμε κανονικά… «σφυρίζω κλέφτικα».

Τι θα κάνει την επόμενη φορά που κάποιος θα θιχτεί με τον Οιδίποδα, με τη Μήδεια, με τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο, τον Ρομπέρτο Σούκο, τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, τη Σάρα Κέην, και με τα 3/5 όλων των έργων τέχνης παγκοσμίως που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη βία;

Υποτίθεται, ότι η «Αριστερά» με το «ηθικό της πλεονέκτημα», ήταν πάντα ο χώρος που άνοιγε δρόμους στην τέχνη και στον πολιτισμό, που αγκάλιαζε την πρωτοπορία, που έδινε φωνή και χώρο σε πιο προωθημένες ιδέες και αντιλήψεις. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, ή τουλάχιστον έτσι γίνονταν σε άλλες χώρες (γιατί στην Ελλάδα με το ΚΚΕ έχουν γίνει κορυφαία σφάλματα).

Η κυβέρνηση του Σύριζα, μια κυβέρνηση που τελικά το μόνο που κάνει είναι να οπισθοχωρεί σε ΟΛΟ το φάσμα των εξαγγελιών και των θέσεών της, δεν κατάφερε να υψώσει «ανάστημα» ούτε κρατώντας μια παράσταση που ούτως ή άλλως θα τελείωνε σε 3 μέρες, την Κυριακή.

Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρος τις κορώνες για τον πόλεμο που δέχεται από τα μεγάλα κανάλια, τη διαπλοκή, το κεφάλαιο, την αντιπολίτευση και τις «ξένες δυνάμεις», αφού από ό,τι φαίνεται, ακόμα και στο επίπεδο του πολιτισμού, αυτούς επέλεξε να εξυπηρετήσει.

Μπορεί να «ανοιξε» τυπικά το Μαύρο της ΕΡΤ, αλλά έριξε «Μαύρο» στον πολιτισμό, στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθερία της Τέχνης, στα δικαιώματα των πολιτών.

Και όπως όταν έκλεισε η ΕΡΤ μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι και φώναζαν «Χούντα», έτσι θα έπρεπε να γίνει και αυτή τη φορά, έξω από το Εθνικό Θέατρο.

Αλλά «ἤθελε ἀκόμη πολὺ φῶς νὰ ξημερώσει» όπως λέει και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, μόνο που αυτή τη φορά πρέπει κάποιος επιτέλους να παραδεχτεί την ήττα.

Και αυτοί δεν είμαστε εμείς…

Οι ανακοινώσεις υπουργείου, εθνικού, και Πηγής Δημητρακοπούλου για την κατακραυγή ολόκληρεςεδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου