Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ψήφισμα του ΤΕΕ/ΒΑ Αιγαίου για το ασφαλιστικό

                                 ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, συμπαρατασσόμενη με το σύνολο των επιστημονικών, συνδικαλιστικών, κλαδικών, εργοληπτικών και μελετητικών φορέων των Μηχανικών, στη συνεδρίαση της στη Χίο στις 23/1/2016 αποφάσισε, σε σχέση με το προωθούμενο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσχέδιο νόμου για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΚΟ, ομόφωνα , με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, την απόρριψη του και την αποτροπή ψήφισης του από τη Βουλή γιατί :
·        Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του κλάδου των Μηχανικών, καθόσον συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των Μηχανικών-επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από
 το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λ.π.)
·        Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων Μηχανικών-επιστημόνων –ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές κ και φορολογικές του υποχρεώσεις. Η εισφοροδοτική επιδρομή, μέχρι 80% του εισοδήματος μας μαζί με την φορολογική επιβάρυνση που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου  αριθμού του ενεργού πληθυσμού των Μηχανικών – ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων  καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κ συμβάλλει ευθέως  στην ενίσχυση των  «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας

Οδηγεί  

ü  Σε κατάργηση το Ταμείο μας ΕΤΑΑ.ΤΣΜΕΔΕ με την ενοποίηση του σε ένας Φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμιά σοβαρή ,μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του και επιπλέον στην οριστική κλοπή των ακόμα υψηλών (τηρουμένων των αναλογιών) αποθεματικών του Ταμείου.
ü  Στις τεράστιες μειώσεις των συντάξεων που προσδιορίζονται σε ποσοστά από 20%-40%, δηλ. συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης.
ü  Στην κατάργηση της εκπτώσεις κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και Επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία (θεσμοθετημένο πάνω από το μισό αιώνα).
ü  Στην έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία – πιστοδοσία από το νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου μας) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, με συνέπειες σοβαρές και για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι Μηχανικοί- επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, καταστρέφει το Ταμείο μας, τον Κλάδο μας και συνολικά ναρκοθετεί την αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια για την διέξοδο  της χώρας και του λαού από την καταστροφική δουλεία των μνημονίων.

Διεκδικούμε :

1.     Αυτονομία του Ταμείου μας
2.     Διατήρηση της εγγυοδοσίας – πιστοδοσίας του Ταμείου.
3.      Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν.3986/2011, άρθρο 44 παρ. 14 κ 15). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
4.      Ριζική  μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες.
5.     Άρση της υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
6.      Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
7.      Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία –ταμεία-τράπεζες για άνεργους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους. Ανατολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο.
8.      Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν.
9.      Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης με αναδρομική ισχύ. Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.
10.  Να επιστραφούν όλα τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες οι εργοδότες και το κράτος. Αποκατάσταση των αποθεματικών των Ταμείων από το ΡSI και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των αποθεματικού από την «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστηριακό τζόγο. Αποσύνδεση του Ταμείου από την Τράπεζα Αττικής και απαγόρευση της μετατροπής πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους.

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στη συντονιστική γραμματεία του οργάνου που έχει συγκροτηθεί με τους υπόλοιπους φορείς Βορείου Αιγαίου για τον άμεσο συντονισμό του αγώνα καθώς επίσης και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με όλους τους επιστημονικούς φορείς , τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημοσίου, ανέργους και συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου