Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΜΑ, με «συνταγή» λατομείων


Mε τη λογική «όπου δεν τηρείται η νομιμότητα, επιβάλλεται» σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ο Φορέας Διαχείρησης τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Ευκαρπίας.Του Νίκου Φωτόπουλου από ΕφΣυν.
getFe34rile
Οι κάτοικοι της περιοχής Ευκαρπίας, όπως και ο τοπικός δήμος, αντιδρούν από την ημέρα χωροθέτησης του ΣΜΑ σε χαρακτηρισμένο οικόπεδο δίπλα από το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν». Οπως υποστηρίζουν, το έργο θα υποβαθμίσει κι άλλο την ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή τους.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Μιχάλης Γεράνης, φαίνεται ότι ετοιμάζει σκηνικό μάχης με τους κατοίκους, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τα όσα είπε σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Το έργο θα κατασκευαστεί. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Οπου δεν τηρείται η νομιμότητα, επιβάλλεται. Εχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Είμαστε πλέον έτοιμοι για την υλοποίησή του. Το επιχειρησιακό κομμάτι έχει μεταφερθεί σε φορείς της πολιτείας που ξέρουν πώς θα δράσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ερώτηση πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες είπε «εν ευθέτω χρόνω».

Ο κ. Γεράνης σχολίασε ότι έχει γίνει ενημέρωση για το έργο και τη σημασία του, έκανε λόγο για προσπάθειες παραπληροφόρησης και ανέφερε ότι πίσω από τη μη υλοποίηση του έργου «κρύβονται άλλα πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων». Επιπλέον γνωστοποίησε ότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη δημιουργία εργοστασίων μηχανικής επεξεργασίας σκουπιδιών αρχικά στη Μαυρορράχη και στη συνέχεια στον Αγιο Αντώνιο. Σε αυτές θα συμμετέχουν εταιρείες που θα παρουσιάσουν τις μελέτες τους και την τεχνολογία που προτείνουν για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Πάντως και οι κάτοικοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιδράσουν. «Θα δείξουμε στους υπευθύνους ότι εμείς θα συνεχίζουμε να πολεμάμε για την αλήθεια με κόσμο και αγώνα και όχι με ψευτοφυλλάδια», λένε. «Δεν λυγίσαμε ούτε από τα ΜΑΤ ούτε από τις εισαγγελικές διώξεις», προσθέτουν, αφού πρόσφατα δύο από αυτούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

Θυμίζουν ότι «υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά τα συμφέροντα ορισμένων αδιαφορούν για την ποιότητα της ήδη υποβαθμισμένης ζωής μας». Αλλωστε, έχουν αντιπροτείνει «ο περιφερειακός σχεδιασμός να μοιράσει το βάρος των απορριμμάτων μιας ολόκληρης πόλης σε μικρούς ΣΜΑ σε πολλές περιοχές και όχι σε έργα-τέρατα στην πόρτα των σπιτιών μας». Επίσης, με τη συμπαράσταση του Δήμου Παύλου Μελά, «έχουμε προτείνει την ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά οι υπεύθυνοι αρνούνται».

Οι καταλήψεις στο χωροθετημένο οικόπεδο ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012, έναν μήνα μετά την έναρξη των εργασιών. Το πρώτο διάστημα παρενέβη η αστυνομία ύστερα από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη του χώρου. Δεκάδες κάτοικοι κλήθηκαν τότε να δώσουν καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα, δύο συνελήφθησαν και τελικά αθωώθηκαν από το δικαστήριο.

Στο μεταξύ, ο ΦΟΔΣΑ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να επαναπροκηρύξει την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από το 2005, οπότε καθιερώθηκε ο προηγούμενος σχεδιασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου