Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Xοντρή μάχη στον Δήμο Αθηναίων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Μάχη αναμένεται να δο­θεί σήμερα στο δημο­τικό συμβούλιο του Δή­μου Αθηναίων, όπου συ­ζητείται η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αθήνας σε ένα και μόνο οικοδομικό τετράγωνο στην Ακαδημία Πλάτωνος, προκειμέ­νου η εταιρεία Artume S.A., ιδιοκτή­τρια του οικοπέδου όπου βρισκόταν η βιομηχανία Μουζάκη, να μπορέσει να κτίσει της... Παναγιάς τα μάτια.

Το δημοτικό συμβούλιο καλείται εν ολίγοις να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της έκτασης προκειμένου να μπορέ­σουν να χτιστούν σπίτια, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι συ­γκέντρωσης, πολιτιστικά κτήρια, κτήρια εκπαίδευσης, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικά κέντρα, παι­δικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις εμπο­ρικών εκθέσεων, αθλητικές εγκατα­στάσεις.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τον Ειδικό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος ανέρχεται σε 5,4 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως    αναφέ­ρεται στον απο­λογισμό της εται­ρείας για το 2010 και το 2012, που υπογράφεται από ορ­κωτούς λογιστές, στις 30 Δε­κεμβρίου 2010 η εταιρεία υπέβαλε μηδενική δήλωση για τον Ειδικό Φό­ρο Ακίνητης Περιουσίας 2009. Όπως επισημαίνεται, η μηδενική δήλωση έγινε με βάση νομικές συμβουλές που έλαβε η εταιρεία θεωρώντας ότι η εφορία και το υπουργείο Οικονομι­κών θα διαπιστώσουν ότι απαλλάσ­σεται από τον φόρο. Σε αυτή τη βάση δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις Οικονομικές Καταστάσεις, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το ζήτημα.
 
Σφαλιάρα από ΣτΕ

Η εμμονή για την ικανοποίηση του «οράματος» των επενδυτών έχει πά­ντως ξεπεράσει κάθε όριο, αφού το ΥΠΕΚΑ, μετά τη σφαλιάρα που έφα­γε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρχισε τις κουτοπονηριές και, αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κάνει τον Κινέζο...

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επέστρεψε το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΚΑ που προέβλεπε αλλαγές στον συντελεστή δόμησης επισημαίνοντας ότι η Ζώνη 3, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν μπορεί να έχει συντε­λεστή δόμησης 2,4. Και το ΥΠΕΚΑ, αντί να διορθώσει το Π.Δ., εξαίρεσε το σημείο με αποτέλεσμα να ισχύει ο προηγούμενος συντελεστής 2,4!

Επισημαίνεται ότι ήδη ο Γιώργος Καμίνης έχει υπογράψει διακήρυξη συνεργασίας με την εταιρεία Artume S.A., η οποία, για να μπορέσει να αλ­λάξει τη χρήση γης του οικοπέδου -αφού, όταν αγόραζε, γνώριζε ότι δεν μπορούσε να κτίσει εμπορικό κέντρο -, προτείνει στον δήμο μεταξύ άλλων την κάλυψη 20% των θέσεων εργα­σίας κατά την κατασκευή και κατά τη λειτουργία του πολυκέντρου από ανέργους της περιοχής, καθώς και δι­άφορα μερεμέτια σε σχολεία και παι­δικές χαρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου