Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Φωτογραφίες από τη χτεσινή κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ και απόφαση της ΠΟ




Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από τη χθεσινή (5/10) κατάληψη του ΥΠΥΜΕΔΙ από τους μηχανικούς, καθώς και από το απεργιακό μπλοκ της ΕΜΔΥΔΑΣ στην πορεία που ακολούθησε. Το βίντεο είναι από την κοινή πορεία που κάναμε με τους εργαζόμενους της ΓΓΑ στην Ιπποκράτους (και έξω από τα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του ΔΝΤ).
Αναρτούμε επίσης την απόφαση του ΔΣ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Κρίνουμε ότι η απόφαση αυτή είναι πίσω από τις περιστάσεις τόσο  στο πολιτικό της περιεχόμενο, όσο και στις κινητοποιήσεις της. Εμείς προτείναμε όσον αφορά το πρώτο την πρόταξη της ανατροπής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και την ανατροπή όλων των μνημονίων, νόμων και συμβάσεων που έχουν νομοθετήσει, καθώς και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Η πρόταση αυτή μειοψήφησε με 5 ψήφους υπέρ και 6 κατά. Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στηρίξαμε την προσθήκη της έκκλησης (αν και κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε να είναι απλά έκκληση αλλά απόφαση) για την προκύρηξη εβδομαδιαίας γενικής πολιτικής απεργίας.
Αθήνα, 29 / 9 / 2011
Αρ. Πρωτ. : 6238

Απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
και του Γενικού Συμβουλίου

Συνάδελφοι,
Η αγριότητα των μέτρων που εδώ και δύο περίπου χρόνια βιώνουμε μέσα από διαχρονικά κύματα κυβερνητικών αποφάσεων, σε πλήρη υποταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων και της τρόϊκας και όλων των συνοδοιπόρων τους ξένων και ντόπιων, πράγματι συνιστούν πόλεμο όπως δηλώνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των οικονομικών, ο οποίος όμως προσδιορίζει τα αντίπαλα στρατόπεδα με ψευδή τρόπο.
Αυτός ο πόλεμος έχει από τη μια πλευρά τους εργαζόμενους (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τη νεολαία, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ουσιαστικά, που κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο πτωχεύει "σκέτα" χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς του τύπου επιλεκτικά ή προγραμματισμένα και από την άλλη τους Τραπεζίτες και το χρηματιστικό κεφάλαιο, τους μεγάλους επιχειρηματίες και παράγοντες του πλούτου, που χρόνια απομυζούν το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, καρπώνονται κάθε είδους παροχές και διευκολύνσεις, που μεγιστοποιούν την κερδοφορία τους, που διαπλέκονται με το πολιτικό σύστημα και επιβάλλουν ως πολιτικές επιλογές ό,τι εξυπηρετεί τα αδηφάγα συμφέροντά τους, και που είναι οι μόνιμοι φοροκλέφτες και καταπατητές κάθε έννοιας νομιμότητας.
Σ΄ αυτό το πρωτόγνωρο τοπίο, που πριν δύο-τρία χρόνια, θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στον πλέον καχύποπτο πολίτη αυτής της χώρας, γίνεται πια συνείδηση σ΄ ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας καθώς και στους συνδικαλιστικούς φορείς που τα εκφράζουν, ότι ο κεντρικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να ανατραπεί αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν, να φύγει η τρόϊκα και τα μνημόνιά τους.
Χωρίς να απεμπολούμε τα Κλαδικά μας αιτήματα, κάθε άλλο μη γενικό αίτημα στην παρούσα φάση, όχι μόνο είναι αδύνατο να κερδηθεί και αποτελεί ουτοπία ακόμα και η εκφορά του, αλλά δημιουργεί και ρήγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός μεγάλου, μαζικού και πλατιού μετώπου του κόσμου της εργασίας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Αυτό το μεγάλο, πλατύ και μαζικό μέτωπο της πλειοψηφίας των εργαζομένων και όχι μόνο, πρέπει να στοχεύει στους παρακάτω κεντρικούς άξονες, κοινό τόπο για όλους και συγκεκριμένα :
  • Ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια, τις εφεδρείες, τις απολύσεις και την ανεργία, την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και προστασίας της εργασίας, διεκδικούμε :
Καμία απόλυση εργαζομένου άμεση ή έμμεση (εφεδρεία, μείωση ημερών και ωρών εργασίας κ.λ.π.) και κατάργηση των ρυθμίσεων που διέλυσαν τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Ενάντια στην επίθεση στο εισόδημά μας, του οποίου οι απώλειες μέχρι σήμερα φθάνουν στο 40% με περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα, φόρους, χαράτσια έκτακτα και μόνιμα και με οδυνηρή συνέχεια για το μέλλον, διεκδικούμε :
Καμία παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας και αναπλήρωση των αποδοχών που μας έχουν περικόψει.
Καμιά πληρωμή στα χαράτσια που μας έχουν επιβάλλει γιατί δεν τα οφείλουμε, δεν έχουμε και δεν θέλουμε να τα πληρώσουμε.
  • Ενάντια στην συνεχή συρρίκνωση και ουσιαστικά διάλυση του Δημόσιου τομέα, τη διευρυνόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στον ιδιωτικό τομέα και το ξεπούλημα κάθε μορφής δημόσιας περιουσίας, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε :
Δημόσιο τομέα, σύγχρονα οργανωμένο και παραγωγικό που να
καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας με προτεραιότητα στα δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, υγεία, υποδομές, κοινωνικές παροχές, συγκοινωνίες,
ενέργεια, περιβάλλον κλπ.
  • Ενάντια στην αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, την εγκατάλειψη των ασφαλιστικών Ταμείων, τις συνεχείς κλοπές των αποθεματικών τους, τους διαδοχικούς νόμους που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε συντάξεις-βοηθήματα, στα βαθιά γεράματα, με υπέρογκες εισφορές και παράλληλα καταργήσεις παροχών υγείας, διεκδικούμε :
Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, στήριξη των Ταμείων
επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών τους.
Συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης και πλήρεις παροχές υγείας
για όλους τους ασφαλισμένους.
Τα παραπάνω αποτελούν το απαραίτητο ενωτικό πλαίσιο που αγκαλιάζει και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας και η επιτυχία στην διεκδίκησή του, προϋποθέτει την ανατροπή της σημερινής άδικης, ανάλγητης και βαθιά ταξικής κυβερνητικής πολιτικής.

Συνάδελφοι,
Για να υπηρετηθεί ο στόχος που θέσαμε παραπάνω, πρέπει να συνυπάρξουν οι παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις :
α) Καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο πλαίσιο αγωνιστικών δράσεων, που θα περιλαμβάνουν : απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας, καταλήψεις Δημόσιων κτιρίων (Υπουργείων, Περιφερειών, Δημαρχείων, Δημόσιων Υπηρεσιών κ.λ.π.) καθώς και κάθε άλλη μορφή που θα αποδειχτεί χρήσιμη και αποτελεσματική για την επιτυχία του στόχου.
β) Σχεδιασμό και οργάνωση των αγωνιστικών δράσεων ώστε να συγκεντρώσουν τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συνδικαλιστικών οργανώσεων.
γ) Μεγιστοποίηση της πίεσης στις δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις ιστορικές τους ευθύνες, για να υπηρετήσουν και να στηρίξουν ένα πλατύ και μαζικό ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων ανάλογο και αντίστοιχο με την σκληρότητα και το μέγεθος της Κυβερνητικής επίθεσης.
δ) Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, που στις παρούσες συνθήκες αποτελεί πρωταρχική αναγκαιότητα. Οι όποιες ενστάσεις για το συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές, πραγματικές και αληθινές σε αρκετές περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν πρόφαση και άλλοθι για τη μη συμμετοχή κανενός στον αγώνα. Εξάλλου στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πολλά τα παραδείγματα όπου συνδικαλιστικές ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, ξεπεράστηκαν από τη δυναμική του κινήματος και την αυτοοργάνωση των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στην τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε ένα σχεδιασμό πολυεπίπεδων αγωνιστικών δράσεων, όπως αυτές αναφέρονται ενδεικτικά παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα θα είναι καλοδεχούμενη κάθε πρόταση που θα κατατεθεί στις Γ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, τις περιοδείες κ.λ.π που θα εμπλουτίζει το αγωνιστικό μας οπλοστάσιο.
Συγχρόνως το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συντονίζεται ήδη με άλλες μεγάλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ κ.λ.π.) μέσα σε θετικό κλίμα και εκτιμούμε ότι σύντομα η συνεργασία αυτή και θα διευρυνθεί και θα αποκτήσει και πρακτικό περιεχόμενο.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση του ΤΕΕ και των Φορέων των Μηχανικών. Εκεί έχουμε αρνητικές εξελίξεις που σε κάποιες περιπτώσεις παίρνουν και μορφή αντιπαλότητας. Παρά όμως το κακό κλίμα, εμείς θα συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή την προσπάθειά μας για συνεργασία, χωρίς όμως να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να τρωθεί το κύρος της ΕΜΔΥΔΑΣ και τα συμφέροντα και η αξιοπρέπεια των Μηχανικών μελών μας. Η ενότητα άλλωστε είναι ο δικό μας μονόδρομος για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης πολιτικής.
Συνάδελφοι, καταλήγοντας αφού συνοπτικά περιγράψαμε τις συνθήκες, το πλαίσιο και την επιτακτική ανάγκη να ορθώσουμε ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό μέτωπο πολύμορφου αγώνα, παραθέτουμε συνολική πρόταση δράσεων του Κλάδου, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν ήδη την απόφαση της Γ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 26/09/11 με μεγάλη συμμετοχή :
  1. Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 5 Οκτωβρίου της ΑΔΕΔΥ και Φορέων ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (η πρότασή μας για 48ωρη δεν υιοθετήθηκε από άλλες Ομοσπονδίες).
Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία στις 19 Οκτωβρίου ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.
Παραμένει η δυνατότητα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, για απόφαση απεργιακής κινητοποίησης του Κλάδου στο ενδιάμεσο διάστημα από κοινού με τις Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ, Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων κ.λ.π.
  1. Διεύρυνση της συνεργασίας για κοινό αγωνιστικό μέτωπο, με περισσότερους Φορείς Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. (π.χ. συγκοινωνίες, ενέργεια κ.λ.π.) και παράλληλα πίεση προς τα τριτοβάθμια όργανα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) για εντατικοποίηση του αγώνα. Στην ίδια κατεύθυνση στηρίζουμε τον αγώνα των Σωματείων σε ΑΕ του Δημοσίου (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ κλπ.), σε κάποια από τα οποία υπηρετούν και συνάδελφοί μας, που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
  2. Γενικές συνελεύσεις όλων των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, ή, όπου κριθεί δόκιμο, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα επαφή και συνεργασία σε τοπικό επίπεδο σε κάθε χώρο ευθύνης των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, με τους αντίστοιχους Φορείς που σε κεντρικό επίπεδο είμαστε σε συνεργασία με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους.
  3. Καταλήψεις Δημόσιων χώρων μαζί με τους άλλους Φορείς και την ΑΔΕΔΥ, μέσα από οργανωμένο σχεδιασμό, σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο που να έχουν μαζικό χαρακτήρα.
  4. Σχεδιασμός για απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα σε τομείς που θα κριθεί ότι πιέζουν την Κυβέρνηση και ο Κλάδος μας έχει προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας.
  5. Κάλεσμα των συναδέλφων να μην πληρώσουν τα διαδοχικά χαράτσια που μας επιβάλλει η Κυβέρνηση, γιατί δεν τα οφείλουμε, δεν έχουμε και δεν θέλουμε να τα πληρώσουμε στο βωμό της ασύστολης κερδοφορίας των πιστωτών, ενώνοντας την αντίδρασή μας με τους άλλους εργαζόμενους και τους Φορείς τους που παίρνουν αντίστοιχες αποφάσεις.
  6. Σε συνεργασία με τον νομικό κόσμο της χώρας, δημιουργία δικτύου προστασίας των εργαζομένων σχετικά με την νομιμότητα τόσο των ρυθμίσεων της Κυβέρνησης για την εφεδρεία, τις απολύσεις και γενικότερα την διάλυση του Δημοσίου, όσο και για τα κάθε λογής χαράτσια που επιβάλλονται κατά βάση στους μισθωτούς, σε σχέση με όσα υπαγορεύει το Σύνταγμα της χώρας και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
  7. Με ευθύνη των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, να προχωρήσει η συλλογή στοιχείων προκειμένου να υπάρξουν καταγγελίες και παρεμβάσεις νομικού χαρακτήρα, για την πληθώρα και το κόστος των συμβούλων που έχουν προσληφθεί, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει χιλιάδες απολύσεις και εφεδρείες εργαζομένων στο Δημόσιο.
  8. Προειδοποίηση προς όλους τους Μηχανικούς μέλη μας και όχι μόνο, που κατέχουν θέση ευθύνης, να μην προχωρήσουν σε πράξεις που οδηγούν σε συρρίκνωση του Δημοσίου, σε εφεδρεία και απολύσεις εργαζόμενων, διότι πέρα από τις προβλεπόμενες καταστατικά συνδικαλιστικές επιπτώσεις, θα προχωρήσουμε και στην απόδοση πιθανών ποινικών ευθυνών σε προσωπικό επίπεδο.
  9. Εισήγηση προς το συντονιστικό των Ομοσπονδιών και των Α΄βάθμιων Σωματείων για την από κοινού πρόταση προς ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για εξαγγελία και διοργάνωση εβδομαδιαίας γενικής πολιτικής απεργίας για την περίοδο μετά την 19η Οκτωβρίου, προκειμένου να καταδειχθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων της χώρας στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και η αταλάντευτη απόφασή τους για την ανατροπή της.
Συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα του αγώνα όλων, για την επιβίωσή μας, την αξιοπρέπειά μας και την παρακαταθήκη που οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου