Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Σχετικά με την "Κίνηση μηχανικών για την επιστροφή εισφορών ειδικής προσαύξησης"

Σχετικά με την "Κίνηση μηχανικών για την επιστροφή εισφορών ειδικής προσαύξησης".

Κείμενο Υπογραφών για τη διεκδίκηση επιστροφής εισφορών της Ειδικής ΠροσαύξησηςΤο σύνολο σχεδόν των ιστοσελίδων που ασχολούνται με θέματα μηχανικών τις τελευταίες ημέρες, αναπαρήγαγε δημοσίευση που αφορούσε "Κίνηση μηχανικών για την επιστροφή εισφορών ειδικής προσαύξησης".
Ενδεικτικά:

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πως ανακινήθηκε ξανά το θέμα, αλλά η αλήθεια είναι η παρακάτω:

Περίπου 3,5 χρόνια πριν και αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος και κατήργησε την Ειδική Προσαύξηση τόσο στην Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, όσο και στην ΕΜΔΥΔΑΣ είχε μπει από την παράταξη μας το θέμα της Επιστροφής των Εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης στους μετά το 1993 ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν είχαν κλείσει δεκαετή χρόνο ασφάλισης στον κλάδο. Δημιουργήθηκε το σχετικό ψήφισμα, διακινήθηκε μαζικά τότε και συγκέντρωσε κάποιες χιλιάδες υπογραφών συναδέλφων (4-5.000).

Για του λόγου το αληθές, υπάρχει ακόμη αναρτημένο ως ψήφισμα στο δεξί τμήμα του Blog μας.

Είχαμε μάλιστα από τότε δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για το θέμα, ενδεικτικά:

Το Υπουργείο Εργασίας τότε απάντησε αρνητικά, εκδίδοντας μάλιστα και σχετική Εγκύκλιο:

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε ως ΕΜΔΥΔΑΣ στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ το οποίο με απόφαση του στήριξε το δίκαιο αίτημα μας:

Επιστροφή ή συμψηφισμός εισφορών ειδικής προσαύξησης για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.

 
Το μόνο που έγινε κατορθωτό σε θεσμικό επίπεδο, είναι να αφαιρεθούν οι οφειλόμενες εισφορές της ειδικής προσαύξησης από τον επενυπολογισμό των οφειλών σύμφωνα με τις 120 δόσεις:

Βέβαια από όποια θέση βρεθήκαμε συνεχίσαμε να στηρίζουμε το δίκαιο αυτό τόσο συνδικαλιστικά (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Ανοικτή Συνέλευση):

 
και άλλες Εγκύκλιοι εκδόθηκαν που δημιούργησαν πρόσθετα ζητήματα:

Με τη στήριξη της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ που κυρίως ανέλαβε το θέμα, προχωρήσαμε στην κατάθεση δεκάδων αγωγών (άνω των 700) κατά του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας την έντοκη επιστροφή των εισφορών στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης το 2017, οι οποίες και εκδικάστηκαν το 2018 και η πρώτη απόφαση εκδόθηκε το 2019.

Ως συσπείρωση παλαιότερα και ως ΑΡΑΓΕΣ σήμερα, επίσης το συμπεριλαμβάναμε πάντα στις διεκδικήσεις μας:


Ελπίζουμε όσοι το ξαναθυμήθηκαν σήμερα, να κινητοποιηθούν αντίστοιχα μήπως και επιτέλους επιλυθεί κάτι για το οποίο, ούτε το ΤΕΕ, ούτε ο ΕΦΚΑ, ούτε καμία από τις κυβερνήσεις από το 2016 και μετά έχουν στηρίξει και δεχθεί.

Πετρόπουλος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου