Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ενημέρωση ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. για τη Συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ το Σαββάτο 8/12/2018




Πλήρης απαξίωση της Α/ΤΕΕ η οποία έχει μετατραπεί σε διακοσμητικό όργανο στην πιο κρίσιμη περίοδο για τους Μηχανικούς με ευθύνη των Διοικήσεων ΤΕΕ και Προεδρίας Α/ΤΕΕ

Μετά από 6 ολόκληρους μήνες το Προεδρείο της Α/ΤΕΕ εδέησε να συγκαλέσει συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας και ενώ έχουν μεσολαβήσει μείζονες αλλαγές σε όλα τα πεδία γύρω από την άσκηση του επαγγέλματος με μεγαλύτερη αυτή του πρόσφατου ΠΔ99/2018. Εισαγωγικά οφείλουμε να επισημάνουμε την πολύ κακή πρακτική που έχει γενικευτεί σε αυτή τη θητεία του Οργάνου, οι συνεδριάσεις να είναι μονοήμερες (μονάχα Σαββάτο) και όχι διήμερες όπως παλιά. Αυτό αντικειμενικά περιορίζει (έως εξαφανίζει) τη δυνατότητα συζήτησης και πολύ περισσότερο απόφασης γύρω από τα θέματα. Πρακτική που βολεύει πολλούς κατά πως φαίνεται.

Η θεματολογία της Α/ΤΕΕ σκοπίμως υποβάθμιζε τα καίρια θέματα που όφειλαν να συζητηθούν, εντάσσοντας τα απλά στις ενημερώσεις ακυρώνοντας έτσι τη δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις γύρω από αυτά:

Καταρχάς το θέμα της διάλυσης του επαγγέλματος και των δικαιωμάτων που αυτή τη στιγμή περνάει κυρίως μέσα από τη θεσμοθέτηση του πρόσφατου ΠΔ99/2018 και των συντριπτικών επιπτώσεων που αυτό φέρει στους όρους άσκησης του επαγγέλματος σε συνδυασμό με όλο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο απορρύθμισης αλλά και αυτού που σχεδιάζεται ως επόμενα βήματα (πιστοποιήσεις, Μητρώα, επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ κλπ). Το θέμα μάλιστα αυτό συζητήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνη του 2017 (πριν ενάμιση χρόνο) και το σχέδιο του ΠΔ δεν έφτασε ποτέ για σχολιασμό (σχετικός σχολιασμός για το ΠΔ99/2018 εδώ και εδώ)
Την ακύρωση του Δημοσίου Ελέγχου στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών –ειδικά στην κατηγορία 3- μέσω του Ν4495/16 των υπουργικών αποφάσεων Σταθάκη και του e-adeies
Τα μεγάλα θέματα που έχει δημιουργήσει η υποτιθέμενη «ισοτίμηση με master» των διπλωμάτων των Πολυτεχνικών Σχολών
Τις υποτιθέμενες «μειώσεις εισφορών» που στην πραγματικότητα οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών στα χαμηλότερα εισοδήματα
Τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων, τις τεράστιες περικοπές των νέων συντάξεων με το Ν.4387/16 και τους συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων που δημιουργούν
Το ληστρικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ και την τεράστια απειλή στην περιουσία των συναδέλφων από το κατασκευασμένο ασφαλιστικό χρέος.

Για όλα τα παραπάνω θέματα που θέσαμε ως ερωτήσεις κατά τη διαδικασία των ενημερώσεων, μόνο γενικόλογες απαντήσεις και υπεκφυγές λάβαμε. Ότι το ΠΔ99 θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση και όσοι αντιδρούν κινούνται από «συντεχνιακές λογικές», τα ασφαλιστικά θα τα δούμε όταν συζητηθεί τι σχετικό θέμα (που ουδέποτε συζητήθηκε λόγω διακοπής της συνεδρίασης στις 10μμ) κοκ.

Η υποτίμηση της λειτουργίας της Α/ΤΕΕ συνεχίστηκε και κατά την τετράωρη συζήτηση του θέματος 4 – «Τροποποίηση του Ν.4439/2016 (ΦΕΚ 222 Α, άρθρο 29, παρ.3 – για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών της ΣΕΜΦΕ του Ε.Μ.Π. στο Τ.Ε.Ε., ως Μηχανικών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής (σε συμμόρφωση της Διοικήσεως του Τ.Ε.Ε. προς την υπ’ αριθ. 4148/2015 Απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) όσο και για την ένταξη των Διπλωματούχων Μηχανικών Οικονομίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τ.Ε.Ε, ως Μηχανικών Οικονομίας, σύμφωνα με προηγούμενες εισηγήσεις των εισηγητικών θεσμικών οργάνων του Τ.Ε.Ε.». Ενώ το θέμα είχε συζητηθεί επαρκώς και λόγω αντιδράσεων που είχε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην παράταξη του (και συγκεκριμένα από Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης) με οριακή απόφαση (51 υπέρ της αναβολής, 45 υπέρ να συνεχισθεί και 10 λευκά – κυρίως από την Πανεπιστημονική!) παραπέμφθηκε και αυτό στις γνωστές καλένδες. Η τοποθέτηση μας ήταν θετική για την πρώτη σχολή και επιφυλακτική για τη δεύτερη, όσο και αν έχουμε σοβαρότατες διαφωνίες, που εκκινούν από το ίδιο το γεγονός της ίδρυσης τους, αλλά με γνώμονα την ελάχιστη επαγγελματική κάλυψη των χιλιάδων αποφοίτων τους.

Με διαδικασίες εξπρές εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του ΤΕΕ, τον οποίο και καταψηφίσαμε (13 κατά, 11 λευκά), το μοναδικό από τα θέματα για το οποίο είχε ενδιαφέρον η πλειοψηφία της διοίκησης.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Γραμματέα του ΤΕΕ, με μία μόνο υποψηφιότητα από τη ΔΗΣΥΜ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος προηγούμενου Γραμματέα από τον ίδιο χώρο. Ολοκληρώθηκε μόνο η πρώτη ψηφοφορία (103 ψηφίσαντες) αλλά όχι και η διαδικασία μια και η υποψηφιότητα δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό θετικών ψήφων.

Στις 10μμ μπήκε ως θέμα συζήτησης το σχέδιο του Νέου Οργανισμού του ΤΕΕ, με μικρές διορθώσεις (αποκατάσταση τμημάτων στην Περιφέρεια), το οποίο όμως ήταν αδύνατο να συζητηθεί τέτοια ώρα και με ελλειπή παρουσία αντιπροσώπων, οπότε και διεκόπη η συνεδρίαση.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ
10/12/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου