Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ (7/4/2017): εναλλακτική άποψη

εναλλακτική άποψη
Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας

«Τι διάολο, κάτι πρέπει και εδώ να αλλάξει.
Πώς μπορεί να χωρέσει η ιστορία του ανθρώπου εδώ μέσα;
Πρέπει να στριμωχθούν όχι μόνο τα πόδια του αλλά και τα όνειρά του».
«Μαγική Πόλις», Ν. Κούνδουρου
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

09.00 - 15.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα
09.00 - 13.30 στο ΤΕΕ/ΤΔΕ, Διοικητήριο, Πύργος
με ταυτότητα (αστυνομική ή ΤΕΕ)
συνεχίζουμε χωρίς συμβιβασμούς
επιμένουμε αριστερά και αγωνιστικά
Συνάδελφισσες/φοι
Οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ (7/4/2017), ακριβώς δύο χρόνια μετά τις προηγούμενες που έγιναν στις 3 Απριλίου 2015, μας βρίσκει σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα, με ένα κοινό όμως χαρακτηριστικό που είναι η συνεχής επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης από την καταστροφική επιδρομή των μνημονιακών, αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η χώρα, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολό της, έχει υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της εξαετούς ήδη μνημονιακής καταστροφής, που συντελέστηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τους κατά καιρούς συμμάχους τους και την τελευταία διετία την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλες πρόθυμες και υπάκουες στις απαιτήσεις των ντόπιων και ξένων επικυρίαρχων. Οι πρώτοι είναι οι ίδιοι που εδώ και σαράντα (40) χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και του λαού και μας οδήγησαν στη σημερινή εξαθλίωση, οι τελευταίοι είναι αυτοί που διέψευσαν την ελπίδα ενός μεγάλου τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας, υποσχόμενοι ανατροπή των μνημονίων, στήριξη των κοινωνικών αναγκών, αξιοπρέπεια και προοπτική, για να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους.
Χρέος λοιπόν όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και για την ανατροπή των βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είναι η αναγέννηση της ελπίδας και της πίστης ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε όφελος του κόσμου της εργασίας και ότι η λιτότητα, η ανεργία και η εργασία χωρίς δικαιώματα, σε μια κοινωνία φτώχειας και εξαθλίωσης και σε μια χώρα προτεκτοράτο, δεν μπορεί να αποτελούν το μέλλον και την προοπτική των εργαζομένων και της νέας γενιάς.
Οι Μηχανικοί του Δημοσίου, ως μορφή συλλογικής έκφρασης της κοινωνίας, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές καλούμαστε κι εμείς να απαντήσουμε στο ερώτημα:
θα τους επιτρέψουμε να ολοκληρώσουν την πολιτική της καταστροφής μας;
ή
θα συσπειρωθούμε και θα οργανώσουμε την αντίστασή μας;
Στόχος μας πρέπει να είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας εξαθλιώνει, συντρίβει την ελπίδα και την προοπτική για το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον αυτού του τόπου δηλ. τη νέα γενιά.
Στον χώρο μας οι συνέπειες της ταξικής πολιτικής της καταστροφής είναι συνοπτικά:
 • Δραματική μείωση των αποδοχών μας (με περικοπές που προσεγγίζουν το 50%) ενώ έπεται συνέχεια με τους «κόφτες» και τον συνεχή δημοσιονομικό στραγγαλισμό.
 • Πλήρης διάλυση του Δημοσίου και των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους (Α.Ε., Σύμβουλοι, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Μητρώα κάθε είδους, επιμετρητές, σεμινάρια που υποκαθιστούν τις γνώσεις του βασικού πτυχίου κλπ.).
 • Απολύσεις που βαφτίζονται εφεδρεία, διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, επίορκοι και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
 • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου.
 • Εκποίηση του Δημοσίου πλούτου (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, νερό, δημόσια κτίρια, κ.λ.π).
 • Διάλυση των Εργασιακών σχέσεων με διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας παντού, καταργώντας κάθε θεσμικό πλαίσιο προστασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.
 • Διάλυση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (η τελευταία πράξη δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ν.4336, ν.4387) με συνέπειες, συντάξεις πείνας, ανύπαρκτη σχεδόν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελλειμματικές έως μηδενικές κοινωνικές παροχές.
 • Οριστική κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ, μέσω της ενοποίησης σε ένα φορέα, ολοκληρώνοντας τη ληστεία των αποθεματικών μας (PSI και τράπεζα Αττικής είχαν προηγηθεί).
 • Ληστρική φορολογία που εξανεμίζει το δραματικό μειωμένο εισόδημα μας (χαράτσια κάθε λογής, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ.).
 • Θεσμική και οικονομική αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης μέσω του «Καλλικράτη», ο οποίος σχεδιάστηκε με προσήλωση στις μνημονιακές επιταγές. Αποτέλεσε πεδίο δοκιμής των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης και λειτούργησε ως ένα είδος πολιορκητικού κριού για την είσοδο της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στον δημόσιο χώρο, με συνέπειες στους εργαζόμενους και στους πολίτες, ιδιαίτερα στις Τεχνικές Υπηρεσίες.
 • Ρευστοποίηση και ισοπέδωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Κλάδου μας.
 • Οι μηχανικοί βρέθηκαν να μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες και διεκπεραιωτές τεχνικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εξυπηρέτηση των μνημονίων, αντί να αξιοποιούν τις γνώσεις τους προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.
Σε αυτή τη λεηλασία που παρόμοια δεν έχουμε γνωρίσει, που σπρώχνει όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και την πλήρη αναξιοπρέπεια, που καταδικάζει εμάς και τα παιδιά μας σε ένα σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον εργασιακής ζούγκλας, ανασφάλειας ή ακόμα χειρότερα ανεργίας και οικονομικής μετανάστευσης, μια απάντηση μπορεί να υπάρχει:

αγώνας μαζικός για να ανατραπεί η πολιτική
κυβερνήσεων –ΕΕ – ΔΝΤ και όλων όσων την εφαρμόζουν.
Για τη δημιουργία θετικής προοπτικής στον αντίποδα της σημερινής καταστροφής διεκδικούμε:
 • Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες χωρίς Συμβούλους, Α.Ε., ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης. Ανάδειξη του ρόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών ως βασικό παράγοντα στη σχεδίαση, μελέτη και επίβλεψη του Τεχνικού Προγράμματος της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό.
 • Επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στις μελέτες και στις κατασκευές απέναντι στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση της οικιστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, τις “Fast-track” μελέτες-κατασκευές και την συντεταγμένη υποβάθμιση των δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.
 • Ακύρωση της κατάργησης Φορέων του Δημοσίου με αντικείμενο κοινωνικό, και περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και χωροταξικό, ενίσχυση των Υπηρεσιών Αντισεισμικής και Πολιτικής Προστασίας καθώς και κάθε άλλου Δημόσιου Φορέα χρήσιμου στην κοινωνία που αποδομήθηκε από τη μνημονιακή καταιγίδα. Επανασύσταση και αναβάθμισή τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.
 • Μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση του εξειδικευμένου επιστημονικού έργου μας και των κλαδικών ιδιαιτεροτήτων μας (5 χρόνια σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος ως προϋπόθεση διορισμού, ποινικές ευθύνες, δέσμευση της σφραγίδας και της υπογραφής στην αποκλειστική χρήση του Δημόσιου κλπ.). Αξιοπρεπείς αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις
 • Ολοκλήρωση της μέχρι σήμερα θετικής για τον Κλάδο εξέλιξης του πόρου 6 κόντρα στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης
 • Προστασία και ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με την εγγύηση του Κράτους. Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών (PSI, Attica, κρατική συμμετοχή) και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που επέβαλαν 40 χρόνια υποχρεωτικής ασφάλισης, κατάργησαν ιστορικά ταμεία (ΤΣΜΕΔΕ) με συνοπτικές διαδικασίες, ισοπεδώνοντας ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές. Διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης για τους μετά το 1993 συναδέλφους
 • Μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο, χωρίς απολύσεις και κάθε είδους ομηρίες (συμβασιούχοι κλπ.). Ταυτόχρονα πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο με την καθιέρωση και πιστή εφαρμογή αντικειμενικών και διαφανών κανόνων πρόσληψης, εξέλιξης και μετακινήσεων του προσωπικού. Πάταξη των φαινομένων συναλλαγής και διαφθοράς που δημιούργησε για τους εκλεκτούς του το πελατειακό κράτος, σπιλώνοντας όμως και απαξιώνοντας το σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτεί Αγώνα και συνεχή εγρήγορση και σε κάθε περίπτωση την ενεργή συμμετοχή και συμβολή όλων. Οι εποχές της ανάθεσης πρέπει να μείνουν πίσω.
Αγώνα, που με συνέπεια η παράταξή μας προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να οργανώσει, ενωτικά με όλους τους εργαζόμενους καθώς και με Φορείς των Μηχανικών για τα ιδιαίτερα προβλήματά μας.
Στο διάστημα που πέρασε η ΕΜΔΥΔΑΣ ήταν παρούσα σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις. Είμαστε περήφανοι γιατί η παράταξή μας ήταν καταλύτης για αυτήν την παρουσία.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα καλώντας ταυτόχρονα σε συστράτευση σ’ αυτή την προσπάθεια και όλους τους συναδέλφους. Για την τελική ανατροπή αυτής της καταστροφής, για να συνδιαμορφώσουμε τη ζωή που μας αξίζει με αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων, της κοινωνίας, του τόπου.
Αυτός ο δρόμος ξέρουμε πως δεν είναι εύκολος, αλλά τον προτιμάμε από τον αργό θάνατο του στραγγαλισμού. Ξέρουμε πως περνάει μέσα από τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι σαφές πως διαφορετικά δεν γίνεται να αναπνεύσουμε. Και πως για να μπορέσει να σταθεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται και βαθύτερες τομές, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, των οποίων τις ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε χρυσοπληρώσει, καθώς και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Χρειάζεται μαζική αντίσταση στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Συνάδελφισσες/φοι, η Εναλλακτική Άποψη Μηχανικών Δημοσίου δεν ζητά μόνο την ψήφο σας για να δυναμώσει η φωνή και οι προσπάθειές της. Ζητάει πολύ περισσότερο την ενεργή συμμετοχή σας στη δράση της, μαζί με τη συμβολή σας με προτάσεις και απόψεις που θα οδηγήσουν στην ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη δράση της ΕΜΔΥΔΑΣ.

εναλλακτική άποψη
Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Δυτικής Ελλάδας

Συνάδελφισσες/οι,
Οι κυβερνήσεις, με την ταξική και υποτελή στα συμφέροντα πολιτική που μας εξαθλιώνει, στοχεύουν και στην συντριβή του συνδικαλισμού, ώστε να εξαφανίσουν κάθε συλλογική προσπάθεια αντίστασης των εργαζομένων.
Μην συμβάλλεις και εσύ με την αποστασιοποίησή σου από την ΕΜΔΥΔΑΣ και τις λειτουργίες της σ΄ αυτές τις επιλογές. Σήμερα παρά ποτέ, επιβάλλεται η συμμετοχή σου όχι μόνο στις εκλογές αλλά και συνολικά στην δράση της ΕΜΔΥΔΑΣ.


Τα ψηφοδέλτια της
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
στελεχώνουν οι παρακάτω συνάδελφοι:

ΓΙΑ ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΕ & ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
 1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΠΔ, Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
 1. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΤΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
 1. ΖΗΣΗ ΤΑΤΙΑΝΗ, ΑΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ
 1. ΚΑΟΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΜ, ΥΠΠΟ
 1. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΜ, ΠΔΕ
 1. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΗΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
 1. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΜ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
 1. ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΜ, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
 1. ΜΑΛΑΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΗΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
 1. ΜΙΚΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΑΤΜ, ΠΔΕ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ
 1. ΝΕΙΛΑ ΑΓΑΘΗ, ΑΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
 1. ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΑΤΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ
 1. ΠΡΑΣΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΜ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
 1. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΧΜ, ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΡΑΞΟΥ
 1. ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΜ, ΠΔΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΧΜ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ


Κανένας
μόνος του
στην κρίση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου