Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Κ.Γαβρόγλου : Έρχονται αλλαγές και στα επαγγελματικά δικαιώματα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Για να μην ξεχνιόμαστε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων...
http://www.ypaithros.gr/k-gavroglou-erxontai-allages-kai-sta-epaggelmatika-dikaiomatia-aei-tei/


Αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, στην επιβολή κακής διαγωγής αλλά και στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και προανήγγειλε εμμέσως κόψιμο όσων τμημάτων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών ή στην αντικατάσταση με νέες ειδικότητες. 
Επιχειρείται ξεκαθάρισμα του τοπίου για γεωτεχνικούς και κυρίως για απόφοιτους των ΤΕΙ

Οι φετινοί εισακτέοι θα είναι περίπου 42.500 στα ΑΕΙ και περίπου 26.500 στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι και με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το ομιχλώδες τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ έχει απασχολήσει επανειλημμένα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά σε ό, τι αφορά στις προκηρύξεις έργων, συμβάσεις κ.ά. Το ζήτημα αγγίζει και τους Τεχνολόγους Γεωπόνους αλλά και τους αποφοίτους ΤΕΙ Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής, Τεχνολόγους Τροφίμων κ.ά.

Ο κ.Γαβρόγλου εξήγησε πως από τα 400 περίπου Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195 δηλαδή σχεδόν τα μισά δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα κι επεσήμανε ότι έχει ανοίξει διάλογος με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε πως έχουν γίνει προτάσεις από πανεπιστημιακές σχολές και ότι όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν σε εναρμόνιση και με το ευρωπαϊκό δίκτυο αλλά και σε συνεργασία των ίδιων των ίδιων ή παρεμφερών τμημάτων, που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι, όπως έκαναν τα Τμήματα Φυσικής σε όλη την Ελλάδα, Χημείας κ.ά. σε συνεννόηση και με τα Επιμελητήρια. Μέχρι στιγμής έχει συγκροτηθεί επιτροπή κι έχουν κατατεθεί προτάσεις από 150 τμήματα και εκκρεμούν άλλες 195.

Ο κ.Γαβρόγλου σημείωσε πως «στόχος μας είναι περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων που έχουν τα ΤΕΙ στη χώρα μας» και υποστήριξε ότι εδώ κι ένα μήνα έχει συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, στο οποίο κάθονται μαζί εκπαιδευτικοί με τους παραγωγικούς φορείς για τις ανάγκες και τις προοπτικές των επαγγελμάτων. «Έχουμε πάρα πολλά τμήματα που εκπαιδεύουν για μια επαγγελματική ειδικότητα που σβήνει, δεν υπάρχει πια. Αυτά πρέπει να δούμε πώς θα τα αλλάξουμε», τόνισε.

4 σχόλια:

  1. Μιλησε ο Γαβρογλου για ΑΕΙ ΤΕΙ? Ποτε θα καταλαβετε επιτελους οτι τα ΤΕΙ ειναι ΑΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς πότε θα καταλάβετε οτι άλλου είδους εκπαίδευση δίνουν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλου είδους τα Πανεπιστήμια, πιο πρακτική τα πρώτα, πιο θεωρητική τα δεύτερα και ότι δεν μπορεί να εξισώνουμε επί του είδους των γνώσεων και δεξιοτήτων - και όχι τη σημασία τους - τις νοσοκόμες με τους γιατρούς! Ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς νοσοκόμες και ούτε ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια ένεση αλλά ούτε και μια νοσοκόμα να παριστάνει το γιατρό. Αυτή η ιστορία έχει πολλές δεκαετίες μεθόδευσης πίσω της και στοχεύει στην ισοπέδωσει όλων προς τα κάτω. Οι των ΤΕΙ να μας πούν αν θέλουν - στην ίδια λογική - να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΙΕΚ, ιδιωτικών ή δημόσιων ή και των ΕΠΑΛ, γιατί θα έρθει η ώρα που και αυτό θα γίνει.

      Διαγραφή
    2. Καλα θα κανεις να μη συγκρινεις διαφορετικα επαγγελματα. Αν θελεις μπορεις να συγκρινεις νοσηλευτες ΠΕ με νοσηλευτες ΤΕ κ θα δαπιστωσεις οτι επαγγελματικα δεν διαφερουν πολυ ως πρις την εξελιξη τους. Ατυχεστατο το παραδειγμα.....σα να προσθετεις μήλα με πορτοκαλια....

      Διαγραφή
  2. O Γαβρογλου μίλησε για τα Ε.Δ. των πτυχιούχων ΑΕΙ (Πανεπιστήμια - ΤΕΙ) και οχι για ΑΕΙ - ΤΕΙ δεν είμαστε στα χρονια των ΚΑΤΕΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή