Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Εκλογική διακήρυξη ΑΡ.ΑΓ.E.Σ.


urban-photography-aachen-germany-camp-pirotte-20080217-133633-1125x750
Συναδέλφισσα / συνάδελφε,
Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ) συγκροτήθηκε ως μετωπική παράταξη από την Αριστερή Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζόμενων Μηχανικών, την Αριστερή Στροφή, τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, την Τομή – Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών και από ανένταχτους και ανένταχτες συναδέλφους.
Οι δεσμοί μας ξεκινούν από τους αγώνες του κλάδου εδώ και δεκαετίες, τις κοινές παρεμβάσεις στην Αντιπροσωπεία και την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ , την  στήριξη εγχειρημάτων και αγώνων μέσα και έξω από το ΤΕΕ, όπως η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΜΔΥΔΑΣ κ.α..
Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση συγκροτήθηκε επιχειρώντας να αποτελέσει μια ανανεωμένη, ηχηρή αριστερή, αυτόνομη, ριζοσπαστική, αγωνιστική φωνή μέσα στο ΤΕΕ.
Τη δική σου φωνή που αντιλαμβάνεται ότι τα επόμενα χρόνια χρειάζεται να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση προς το “σύστημα” ΤΕΕ και τους διαχειριστές του.
Τη δική σου φωνή που σε αυτές τις εκλογές θέλει να στείλει μήνυμα αντίστασης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν εργοδοσία και κυβέρνηση, να εναντιωθεί στο νέο ασφαλιστικό τερατούργημα, στην υπερφορολόγηση, στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, να απαιτήσει να τελειώνουμε με το δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα voucher, τις ωρομισθίες και τη μαύρη εργασία στον κλάδο και να υπάρξουν κανονικές προσλήψεις.
Τη δική σου φωνή ανυπακοής που θέλει να επαναλάβει το ΟΧΙ στα μνημόνια και την καταπίεση, την καταστροφή του επαγγέλματος και του μέλλοντός μας.
Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους. Τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς άμεσα θύματα της ανεργίας και των νέων εργασιακών σχέσεων. Με την προσοχή μας στραμμένη στα πιο πληττόμενα τμήματα τού κλάδου, σε όσους ασκούν το επάγγελμα με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνείδηση.
Είμαστε απέναντι σε πρακτικές και λογικές συντεχνίας, γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, κοινωνικού εταιρισμού και συνδιαχείρισης του συστήματος ΤΕΕ. Η παρέμβασή μας στοχεύει στην ακύρωση κάθε απόπειρας υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών, που επιχειρείται να φέρει και τη σφραγίδα του ΤΕΕ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κοινωνικού πολέμου. Να εμποδίσουμε τη “συναίνεση” και τις πλειοψηφίες που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες παρατάξεις και διευκολύνουν τους «από πάνω» του κλάδου να επιτίθενται στα συμφέροντά μας. Αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε και αντιπολιτευόμαστε την κυρίαρχη πολιτική, τις παραλλαγές και τους εκπροσώπους της.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πάνω από όλα η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση συγκροτήθηκε τολμώντας να πάει κόντρα στο ρεύμα για να δώσει το στίγμα της αγωνιστικής ενότητας των συμφερόντων των «από κάτω». Σε μία περίοδο που στην αριστερά και στο κίνημα επικρατούν τάσεις παράλυσης, αποστοίχισης και σεκταρισμού. Για μια ενότητα με σαφές περιεχόμενο και σε απόλυτο διαχωρισμό από τις παρατάξεις που υποστηρίζουν τα μνημόνια ή εκπροσώπησαν συμφέροντα “διάσωσης” από το μνημόνιο διαφόρων ελίτ κατηγοριών μηχανικών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής κυβερνητικής παράταξης στο ΤΕΕ. Και σε μία εκλογική διαδικασία που οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέρχονται στις εκλογές πολυδιασπασμένες προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

6 χρόνια μνημόνια είναι αρκετά!

Τα τελευταία έξι χρόνια ζούμε μια σαρωτική επίθεση στα συμφέροντά μας από πλευράς κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ. Το κεφάλαιο αξιοποιεί την οικονομική κρίση για την κατάργηση όλων των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων αιώνων. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, εκχωρώντας «γη και ύδωρ» σε ξένους και ντόπιους πιστωτές. Όλα για τους τραπεζίτες, όλα για τους μεγαλοεργοδότες, όλα για το ευρώ και την τέρψη των αγορών.
Έχοντας τσακίσει τις προσδοκίες που οι αγώνες δημιούργησαν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφού τσαλαπάτησε το μεγαλειώδες και ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015,η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να ολοκληρώσει όσα δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφτασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια διαρκής αντιδημοκρατική πορεία που θωρακίζεται με τη συκοφάντηση των αγώνων, την εκ των άνω υπόθαλψη του κοινωνικού αυτοματισμού και την καταστολή των αντιστεκόμενων πληττόμενων τμημάτων της κοινωνίας και συνδυάζεται στην παρούσα φάση με το προσφυγικό δράμα και την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, υπενθυμίζοντάς μας πως το μνημόνιο αποτελεί συνολικό κοινωνικό καθεστώς.

Το αίτημα της ανατροπής παραμένει επίκαιρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο ενός νέου 4ου μνημονίου που ετοιμάζεται, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι οι θυσίες του τρίτου μνημονίου θα μας βγάλουν από την κρίση είναι για γέλια και για κλάματα. Ένας ακόμη χρόνος διατήρησης και εμβάθυνσης των μνημονιακών μέτρων, είναι ξεκάθαρο πώς θα συμβάλλει στην υπερδιόγκωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα μείωση των μισθών, στην καταστροφή της εργασίας και του μέλλοντός μας. Μια πραγματικότητα που τελικά αποδεικνύει  πως απαιτείται άμεση σύγκρουση με αυτές τις επικίνδυνες και καταστροφικές πολιτικές και επαναφορά στο προσκήνιο του αιτήματος της ανατροπής.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Στις εκλογές της 20 Νοέμβρη σε καλούμε να στείλεις μήνυμα οργής τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και στα κόμματα της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» και τα στηρίγματά τους στο ΤΕΕ. Ζητάμε τη δική σου στήριξη και συμμετοχή, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθούν νικηφόροι αγώνες που θα καταφέρουν να διαρρήξουν τη συνθήκη που οδηγεί τον κόσμο στον φόβο, την ανασφάλεια, τον επιβιωτισμό και τη φυγή προς τη μετανάστευση. Να δώσουν εκ νέου αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι αξίζει να αγωνιστεί για να μπορέσουν τα πράγματα να πάνε αλλιώς, να ξαναμπούν τα πράγματα σε τροχιά αμφισβήτησης και ανατροπής της μνημονιακής σιδηράς πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκουμε την αγωνιστική συμπόρευση των μηχανικών με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος που θα απαιτήσει να παρθούν πίσω τα μέτρα και να βαθύνει το ρήγμα ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την ΕΕ.
Σε καλούμε με την ψήφο σου να στηρίξεις μία φωνή που επιμένει να μιλά για:
  • την κατάργηση όλων των μνημονίων,
  • την απαλλαγή από το βραχνά του χρέους μέσα από τη διαγραφή του, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος του δανεισμού,
  • μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δικαιώματα, το μπλοκάρισμα των απολύσεων καθώς και της προετοιμαζόμενης νέας εργασιακής μεταρρύθμισης,
  • δημόσια και δωρεάν υγεία και εκπαίδευση,
  • μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων,
  • ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, στην αντιδημοκρατική εκτροπή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων,
  • να μην περάσει η φορολογική ληστεία,
  • τη συντριβή της φασιστικής απειλής και για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες,
skating
Αυτός ο δρόμος ξέρουμε πως δεν είναι εύκολος, αλλά τον προτιμάμε από τον αργό θάνατο του στραγγαλισμού. Ξέρουμε πως περνάει μέσα από τη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι σαφές πως διαφορετικά δεν γίνεται να αναπνεύσουμε. Και πως για να μπορέσει να σταθεί μια τέτοια πολιτική, χρειάζεται και βαθύτερες τομές, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών, των οποίων τις ανακεφαλαιοποιήσεις έχουμε χρυσοπληρώσει, και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν να φτιάξουμε το αντίπαλο δέος που θα τον ανατρέψει!

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην εργασία των μηχανικών είναι ζοφερή. Οι συνέπειες της 6ετούς υλοποίησης μνημονίων είναι ορατές. Η εφαρμογή του νέου αντί-ασφαλιστικού από 1/1/2017 καθώς και ο νέος αντεργατικός νόμος που ετοιμάζεται, με την πλήρη κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα μαζί με την κατάργηση προσαυξήσεων, επιδομάτων, προϋπηρεσίας αλλά και με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αποτελούν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα που θα φορτωθεί στις πλάτες των συναδέλφων αν τα πράγματα εξελιχθούν χωρίς αντιστάσεις.
Οι μισθωτοί μηχανικοί εργάζονται σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας,  ανασφάλειας, του μπλοκ αποδείξεων, της απληρωσιάς, των voucher, των απολύσεων, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και των μισθών πείνας. Οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας επεκτείνονται, με όλο και περισσότερες μορφές. Οι νέοι συνάδελφοι εφόσον καταφέρουν να νικήσουν το τέρας της ανεργίας φθάνουν να αποτελούν τα υποκείμενα αντικείμενα της πιο άγριας εκμετάλλευσης. Ο νέος νόμος για τα μητρώα, εφόσον περάσει, θα τους καταδικάσει και επισήμως σε μηχανικούς 2ης κατηγορίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βιώνουν τις διαρκείς περικοπές, την υποστελέχωση αλλά και τη διάλυση ή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και τη μόνιμη κάλυψη της διαφθοράς από το πολιτικό σύστημα.
Για τους  αυτοαπασχολούμενους η αναδουλειά που έφερε η κρίση, σε συνδυασμό με την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συναδέλφων να είναι πλέον «επικηρυγμένοι» από εφορίες και ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς δυνατότητα να δουλέψουν νόμιμα και χωρίς στοιχειώδη ασφάλιση. Όσοι εξακολουθούν να τα φέρνουν βόλτα έχουν καταλήξει να αποτελούν κακοπληρωμένους υπεργολάβους των μεγάλων αρπακτικών του κλάδου. Οι κυβερνήσεις αφού κατάργησαν τις ελάχιστες αμοιβές, τους φόρτωσαν με ποινικές ευθύνες και με όλο και περισσότερες επιβαρύνσεις για να διατηρούν την παρουσίας τους σε διάφορα μητρώα πάλι για μια αμοιβή χαρτζιλίκι.
Οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι χιλιάδες οφειλέτες στην εφορία, στα ταμεία και τις τράπεζες, οι μηχανικοί που εξαναγκάζονται να διαγραφούν από το ΤΕΕ, όσο και οι νέοι συνάδελφοι που αποφεύγουν την εγγραφή τους σε αυτό αυξάνονται μέρα με τη μέρα, και ωθούνται στην εξαθλίωση, το κοινωνικό περιθώριο και τη μετανάστευση.
Οι συνταξιούχοι , που βλέπουν να μειώνεται τόσο το άμεσο όσο και το κοινωνικό εισόδημα με την κατεδάφιση του συστήματος υγείας και των κοινωνικών παροχών γενικότερα.
Οι μηχανικοί της εκπαίδευσης, που ζουν την απαξίωση του σημερινού σχολείου και πανεπιστημίου και της εργασίας τους σε αυτά.
Οι συνάδελφοι στις ΔΕΚΟ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ξεπούλημα κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, το ρεύμα, οι συγκοινωνίες, η κατοικία που παραδίδονται σαν εμπορεύματα στους κερδοσκόπους στο βωμό των «αξιολογήσεων» ΕΕ-ΔΝΤ.
Είναι ακριβώς αυτοί οι μηχανικοί, αυτοί που ζουν και αυτοί που θέλουν να ζήσουν από τη δουλειά τους, που πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να διεκδικήσουν να ζήσουν αλλιώς. Η συμμετοχή σου στις εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοέμβρη και η στήριξη της Αριστερής Αγωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης αποτελεί μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες εργοδοσίας και κυβέρνησης ότι η πληττόμενη πλειοψηφία δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο.

Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί χρωστάνε στο ταμείο, διαγράφονται ως τελευταία λύση για να γλυτώσουν από την αύξηση των χρεών, την ώρα που οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δεν εγγράφονται καν στο ΤΕΕ, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ήρθε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη ειδικά στους νέους και νέες μηχανικούς, αφού:
  • προετοιμάζει την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι “εξοικονομούμενοι πόροι” να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους
  • προωθεί την οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων με την εκτίναξη των εισφορών στο 37.95% του εισοδήματος, ώστε να υπάρξει συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα
  • καλλιεργεί το έδαφος για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και με την δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών ταμείων ως ΝΠΙΔ.
  • συντονίζει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς εφορίας και ΚΕΑΟ
Είχαν προηγηθεί φυσικά η ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσα από το PSI και την τοποθέτηση στην Attica Bank, αλλά και η υποχρεωτική άνοδος κατηγορίας, την εφαρμογή της οποίας μπλόκαραν επί μακρόν οι μηχανικοί με αγώνες.
Δουλειά με αξιοπρέπεια, δημόσια ασφάλιση και όχι εισπρακτικός μηχανισμός
Η κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου παράγει μία αίσθηση στους συναδέλφους ότι όλα έχουν τελειώσει. Ότι κανείς δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη και ότι για αυτόν τον λόγο δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε πλέον στο ασφαλιστικό σύστημα.   Σε καλούμε να στηρίξεις φωνές που δεν αποδέχονται μοιρολατρικά αυτή την εξέλιξη και θα συνεχίζουν παλεύουν για αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική ασφάλιση. Στις εκλογές της 20 Νοέμβρη η ψήφος σου μετράει για το αν θα δοθεί από τους συναδέλφους προς τη κυβέρνηση ένα γενικό σήμα συναίνεσης ή ανυπακοής σε αυτό που συμβαίνει. Μετράει για το αν ο νόμος αυτός θα καταφέρει να εφαρμοστεί ή θα καταρρεύσει. Μετράει για το αν για τους μισθωτούς με μπλοκάκια θα σημάνει μειώσεις μισθών από 20% έως 30% ή θα πληρώσουν τελικά οι εργοδότες. Μετράει για το αν αύριο θα συνεχίσει να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις. Μετράει για το τι θα γίνει τελικά με τα αποθεματικά στην Τράπεζα Αττικής.
black-lives-matter
Διεκδικούμε:
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, όχι επιχειρηματικές λογικές και επαγγελματικά ταμεία.
  • Άμεση και αναδρομική κατάργηση όλων των μνημονιακών αυξήσεων εισφορών των τελευταίων ετών, καθώς και του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων».
  • Εξέταση της σύνδεσης του ύψους των εισφορών με το εισόδημα σε πραγματική βάση, με ανεισφορολόγητο όριο και με βιώσιμα ύψη εισφορών.
  • Επιστροφή των κλεμμένων του ΤΣΜΕΔΕ και όλων των Ταμείων από το ληστρικό «κούρεμα» του PSI, και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια. Κάλυψη των οφειλών του δημοσίου προς τα Ταμεία από την τριμερή χρηματοδότηση.
  • Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους,
  • Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους.
  • Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες).
  • Κάλυψη Ασφαλιστικών Εισφορών και αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος – ασθένειας – απόλυσης. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας), και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία.
  • Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις εργοδοτικές οφειλές. Άρση των τοκογλυφικών όρων και «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών.
  • Όχι στην ενοποίηση-ισοπέδωση του ΕΦΚΑ, γιατί σήμερα, δεν αποσκοπεί στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου ούτε των υπόλοιπων εργαζόμενων, αλλά στην κλοπή των αποθεματικών του και στην ισοπέδωση δικαιωμάτων όλων.

Απεμπλοκή από την Attica Bank

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει στη δημόσια σφαίρα γύρω από την Attica Bank αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την εξαρχής λανθασμένη και επιζήμια για τους ασφαλισμένους επιλογή της τοποθέτησης των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica από το 1997. Μέσα από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του “συστήματος ΤΕΕ” από τη μια, και της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γ. Στουρνάρα από την άλλη, αποδεικνύεται ότι η τράπεζα χρησιμοποιούνταν ουσιαστικά ως εργαλείο υλοποίησης σκοπιμοτήτων κυκλωμάτων του κλάδου και “ημετέρων” στις πλάτες των εργαζόμενων μηχανικών και εις βάρος των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.
Η καταγγελία των πεπραγμένων των διοικήσεων των ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, των πολιτικών παιχνιδιών των κυβερνήσεων – ΤτΕ και η αντίσταση στο πραξικόπημα και στην υφαρπαγή της περιουσίας του ταμείου, όχι μόνο με θεσμικό τρόπο αλλά κυρίως με παρεμβάσεις του κινήματος, είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα το ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank, με τη διασφάλιση- επιστροφή των αποθεματικών του. Να μην ξαναεμπλακεί σε καμιά ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να μην ξαναδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Να πάρουμε πίσω όσα χρήματα έχει βάλει το ΤΣΜΕΔΕ σ’ αυτήν.

 Τα επαγγελματικά δικαιώματα μπροστά στον οδοστρωτήρα

Οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ βρίσκουν τους μηχανικούς απέναντι στη τελευταία πράξη διάλυσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, που είτε δεν θα κατοχυρώνονται πλέον από τα πανεπιστημιακά μας διπλώματα είτε θα αποδίδονται σε ανθρώπους με σπουδές που δεν αντιστοιχούν στα δικαιώματα αυτά. Πρόκειται κατ’ αρχήν για επιταγή των ευρωπαϊκών οδηγιών (2005/36 και 2013/55), η οποία επαναλαμβάνεται ως κατεύθυνση και στα τρία μνημόνια, ως «άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών» και  υλοποιείται με τον Ν. 4254/14, και με την υπογραφή νέων Προεδρικών Διαταγμάτων, στη βάση των οποίων οι ειδικότητες των μηχανικών καταλύονται πλήρως, για να υποκατασταθούν από το σωρό των ερειπίων τους ως «επαγγελματικές δραστηριότητες μηχανικών».
Πρόσβαση στις δραστηριότητες αυτές θα έχουν ακόμα και πτυχιούχοι τριετών σπουδών και κολεγίων, με προσθήκες «βελτιωτικών» γνώσης, άσκησης είτε εμπειρίας. Πρόκειται για την πολιτική επιλογή να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών με τεχνητή υπερπροσφορά και υποτίμηση της εργασίας μας, για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα», επιδεινώνοντας τις συνέπειες της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών.
Και….οι νέες κάστες
Την επιδείνωση σε αυτό το ζοφερό τοπίο προδιαγράφει το πρόσφατα δημοσιοποιημένο νομοσχέδιο για το «Μητρώο Συντελεστών Τεχνικών Έργων», που αφορά σε μελέτες και κατασκευές, στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο. Το μητρώο αυτό δημιουργεί μηχανικούς διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίζοντας τους διπλωματούχους, κατόχους πτυχίων διαφορετικής τάξης, σε κάστες. Παρά την φαινομενική αντίθεση με το «άνοιγμα του επαγγέλματος», η στόχευση είναι κοινή: Συγκέντρωση των έργων και των μελετών σε μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και αύξηση της κερδοφορίας τους. Δυσπρόσιτες προϋποθέσεις επιβάλλονται για την μετάβαση σε ανώτερα πτυχία, προσβάσιμα μόνον για επιχειρήσεις αύξοντος μεγέθους. Η εισαγωγή των νέων στο επάγγελμα θα γίνεται με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα και με όρους μαθητείας “Δόκιμοι Μηχανικοί” αλλά με ίδιες υποχρεώσεις σε φόρους και εισφορές για την πρώτη τετραετία από την εγγραφή στο ΤΕΕ. Βέβαιο αποτέλεσμα: η βίαιη υπαλληλοποίηση των νέων και των μικρών γραφείων, αν όχι η εγκατάλειψη του επαγγέλματος ή της χώρας.
Ευθύνες δημοσίων υπηρεσιών στους μηχανικούς
Με το ίδιο νομοσχέδιο, δημιουργούνται νέα «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα», με αφαίρεσή τους από το δίπλωμα του μηχανικού. Αφορούν κυρίως στην άσκηση του δημοσίου ελέγχου ο οποίος ιδιωτικοποιείται, με κατάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και με οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Πρόσβαση σε αυτά θα αποκτούν όσοι έχουν πληρώσει στο ΤΕΕ για πρόσθετα σεμινάρια και πιστοποιήσεις: κατά κανόνα κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι μηχανικοί, που θα διακινδυνεύουν να επιφορτίζονται με σοβαρές ευθύνες του δημοσίου όσο και να εμπλέκονται σε διενέξεις με τους συναδέλφους τους, σε μια προοπτική περαιτέρω διάλυσης του επαγγελματικού κοινωνικού ιστού.

Το ΤΕΕ ως «τεχνικός σύμβουλος» της τρόικας

Ήδη από την περίοδο προεδρίας Σπίρτζη, το ΤΕΕ άρχισε να μεταλλάσσεται προκειμένου να “διασωθεί” στη μνημονιακή εποχή .Η απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ στις 15.10.2014  (την οποία οι δυνάμεις που συναποτελούν την ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ. καταψήφισαν),δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ότι το νέο ΤΕΕ και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που εργάζονται για αυτό, αποσκοπούν στο να είναι αυτός ο φορέας που θα αποτελεί τον «τροχονόμο» κατά τα πλαίσια υλοποίησης την Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όχι μόνο για τους μηχανικούς αλλά και για το σύνολο των τεχνικών στο κλάδο. Παράλληλα να διερευνήσει την οικονομική βιωσιμότητα του ΤΕΕ εισπράττοντας στο μέλλον εξέταστρα ή και σεμιναριακά δίδακτρα (π.χ. ενεργειακούς επιθεωρητές).
Κατά συνέπεια έχει μεγάλη σημασία το ποιος θα είναι ο επόμενος συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην Διοικούσα Επιτροπή που θα σημάνει το εάν το ΤΕΕ θα βρίσκεται τοποθετημένο ως πιστός σύμμαχος στο πλάι της οποιασδήποτε κυβέρνησης για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής ή θα αποτελέσει φορέα που θα βάζει προσκόμματα.
big_thumb_493756a0b32768bd6bbb88aa8c4dfa56
Για αυτό τον λόγο εμείς σε καλούμε να στηρίξεις δυνάμεις που με σαφήνεια δηλώνουν αντίθετοι και πρόθυμοι να σταθούν απέναντι για να ακυρώσουν αυτή τη πολιτική, διεκδικώντας:
  • Την κατάργηση όλων των νομοθετημάτων και αποφάσεων του ΤΕΕ που κινούνται στην ανωτέρω κατεύθυνση, και την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «Σύστημα Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Τεχνικών Έργων και Υποδομών».
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνοχή με τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών του συνόλου των αντίστοιχων ελληνικών πολυτεχνικών σχολών, στη βάση της κατοχύρωσης του ενιαίου – αδιάσπαστου 5ετούς κύκλου σπουδών.
  • Τη διεύρυνση των δικαιωμάτων για όσες ειδικότητες έχουν περιορισμένο επαγγελματικό αντικείμενο εφόσον αυτό καλύπτεται από τις αντίστοιχες σπουδές. Την απόδοση δικαιωμάτων στους αποφοίτους των νέων ειδικοτήτων (όπως οι μηχανικοί χωροταξίας και οι μηχανικοί περιβάλλοντος) και να ανοίξει η συζήτηση για την εκπροσώπησή τους στο ΤΕΕ.
  • Την εκ νέου θεσμοθέτηση των ελάχιστων αμοιβών.

Παλεύουμε για ένα κίνημα μηχανικών εντός και εκτός ΤΕΕ χρήσιμο για τους εργαζόμενους

Οι συνολικότερες αλλαγές των τελευταίων ετών, δεν επηρέασαν δραματικά μόνο τον όγκο της δουλειάς των μηχανικών, αλλά σε σημαντικό βαθμό και το περιεχόμενό της. Οι μηχανικοί βρέθηκαν να μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες και διεκπεραιωτές τεχνικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών για το κράτος και την εξυπηρέτηση των μνημονίων, αντί να αξιοποιούν τις γνώσεις τους και προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.
Η μαζική μετανάστευση χιλιάδων-νέων και όχι μόνο-συναδέλφων στο εξωτερικό οφείλει να βρει απάντηση. Δε μπορούμε να υπερασπιζόμαστε το υπό κατάρρευση κοινωνικοοικονομικό μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών. Οφείλουμε να συγκρουστούμε με συντεχνιακές λογικές fast-track επενδύσεων και “ανάπτυξης άνευ όρων” για να βρουν δουλειά οι μηχανικοί “με κάθε κόστος”.
Στον αντίποδα αυτών σε καλούμε με τη ψήφο σου να υποστηρίξεις τις προσπάθειες που κάνουμε για ένα αριστερό ριζοσπαστικό ρεύμα στους εργαζόμενους μηχανικούς που διεκδικούν τον κοινωνικό τους ρόλο, την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο στο αντικείμενο της δουλειάς τους, ενάντια στους νόμους της αγοράς παλεύοντας για:
  • Ενισχυμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία, για να σταματήσει η λογική των ΣΔΙΤ και οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης.
  • Την επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στις μελέτες και στις κατασκευές απέναντι στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση της οικιστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, τις “Fast-track” μελέτες-κατασκευές και τη διάλυση των δημόσιών ελεγκτικών υπηρεσιών που συντελείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Παλεύουμε για προσλήψεις και επαρκή στελέχωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
  • Την ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υποδομών και του δημοσίου πλούτου γενικότερα, και την ανάγκη να αξιοποιηθούν σε σύνδεση με τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Την αντίθεση στην επαναφορά της λογικής της “μελετοκατασκευής”.
  • Την ενίσχυση των εγχειρημάτων της συνεργατικής οικονομίας (εργατικού ελέγχου – αυτοδιαχείρισης) την προώθησής τους ως σημαντικού τμήματος ενός άλλου οικονομικού μοντέλου, που δεν θα έχει κριτήριο το κέρδος ως κριτήριο λήψης των αποφάσεων, αλλά την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος με εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς ΣΔΙΤ, στη λογική της αποκέντρωσης και όχι των μεγάλων μονάδων.
  • Την προστασία της κατοικίας ως κοινωνικό δικαίωμα, την επαναφορά του ΟΕΚ, με έμπρακτη αντίσταση στη συνεχή προσπάθεια υφαρπαγής της από τα εγχώρια και διεθνή αρπακτικά.
  • Την αντίσταση στις μνημονιακές εισπρακτικές λογικές για τα αυθαίρετα, ενάντια στις αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό που μοναδικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων (Τουρισμός, βιομηχανικές ΑΠΕ κλπ.).
  • Την απόκρουση της αναδιάρθρωσης στην παραγωγή και στην αγορά της ενέργειας που συντελείται με τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΣΦΑ, όσο και από τη συνολικότερη κατεύθυνση της “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας.
  • Τον ανασχεδιασμό της παραγωγικής δομής της χώρας και την περιβαλλοντικά αποδεκτή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με γνώμονα την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διατροφικής επάρκειας ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα (Σκουριές κλπ).
  • Την υπεράσπιση και την κοινή χρήση των ελεύθερων δημόσιων χώρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των αστικών κέντρων.

Το ΤΕΕ αποκλείει τους μηχανικούς, αδιαφορεί και συμβάλλει στην εξόντωσή τους

Η σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ως την σιωπή του στις τρομακτικά δυσμενείς επιπτώσεις που επέφερε στο επάγγελμα η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών απέδειξε την απροθυμία του να υπερασπιστεί τους συναδέλφους απέναντι στην καταστροφή. Στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, το ΤΕΕ συρόταν σε κινητοποιήσεις μόνο υπό την πίεση του κόσμου, και αρνιόταν την κλιμάκωση των αγώνων – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης για το ασφαλιστικό, που ουσιαστικά σταμάτησαν πάνω στην έξαρσή τους.
Στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, υπήρξε πρωτοπόρο στην υλοποίηση των πολιτικών ρευστοποίησης του επαγγέλματος, και της μετατροπής των μηχανικών σε φοροεισπράκτορες εις βάρος της κοινωνίας. Η κατεύθυνση αυτή, σε συνδυασμό με την διαρκή απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών του ΤΕΕ, την ανάληψη «επιχειρηματικών» δραστηριοτήτων (προγράμματα ΕΣΠΑ, training voucher, ηλεκτρονικές πλατφόρμες αυθαιρέτων, οικοδομικών αδειών κλπ.),την κατάργηση του Ενημερωτικού Δελτίου, την παραφθορά του επιστημονικού ρόλου που θα όφειλε να έχει προς όφελος  της κοινωνίας σε ένα ρόλο διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων και προβολής στελεχών, απαξίωσε το Επιμελητήριο στα μάτια των συναδέλφων. Η εμφανής συναλλαγή των πρόσφατων ηγεσιών με τις κυβερνήσεις έναντι ίδιων πολιτικών οφελών, με χαρακτηριστικότερα πρόσφατα παραδείγματα την υπουργοποίηση Σπίρτζη, τη στήριξη Στασινού στο “Ναι” στο δημοψήφισμα του 2015 και την όλη ιστορία με την Attica Bank, καταρράκωσαν και την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του ΤΕΕ.
pruitt-igoe
Χαρακτηριστική συνέπεια της κατρακύλας που έχει σημάνει στις κυρίαρχες παρατάξεις που διοικούν το ΤΕΕ, και της αντιμετώπισής του και ως μηχανισμό προσωπικής ανάδειξης και επαγγελματικής δραστηριότητας για τα κυρίαρχα κομματικά τους στελέχη, είναι η απώλεια κάθε ενδιαφέροντος των εκλεγμένων της Αντιπροσωπείας να ελέγξουν την Διοικούσα Επιτροπή, εμφανιζόμενα ουσιαστικά μόνο στις αρχαιρεσίες, εκχωρώντας τους έτσι το δικαίωμα να αποδιαρθρώσει πλήρως το επάγγελμα σε αντιδραστική κατεύθυνση.
Αυτός είναι και ο λόγος που κατεβαίνουν δήθεν διασπασμένοι στις φετινές εκλογές. Όχι μόνο δεν θέλουν να πάρουν συλλογικά και κομματικά την ευθύνη για την επιχειρούμενη διάλυση του επαγγέλματος και την αφήνουν να γίνει στα μουλωχτά από την επόμενη διοίκηση, αλλά επιπλέον οι μέχρι σήμερα παρατάξεις τους εγκαταλείπονται προς όφελος «παρατάξεων» – φατριών με προσωποκεντρικά και ιδιοτελή χαρακτηριστικά.
Σε καλούμε με τη ψήφο σου να τους χαλάσεις τα σχέδια.

Σε σύγκρουση με το “σύστημα ΤΕΕ” παρεμβαίνοντας στα όργανα πυροδοτώντας τους αγώνες

Απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους, παλιούς και νέους, και μακριά από τα παιχνίδια συμφερόντων που παρασιτούν στο χώρο του ΤΕΕ σε καλούμε να στηρίξεις την παράταξη που θα μεταφέρει τη φωνή των κινημάτων στα όργανα του ΤΕΕ, θα διατυπώνει μαχητικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων των μηχανικών αλλά και της κοινωνίας με βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας και όχι τα κέρδη των λίγων.
  • Για να ανοίξει η ενημέρωση στους συναδέλφους για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες.
  • Για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή όσων πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν “να πάνε αλλιώς”.
  • Για να ανοίξουν ξανά δίαυλοι επικοινωνίας που έκλεισαν μαζί με το Ενημερωτικό Δελτίο και τη μετατροπή του newsletter σε όχημα της προβολής του προέδρου.
  • Για να μπει τέρμα στην επιχειρηματικοποίηση του Επιμελητηρίου και την μετατροπή του σε εξάρτημα ή υποκατάστατο των υπουργείων.
  • Για να επιβάλλουμε μια δημοκρατικότερη λειτουργία στο ΤΕΕ, τη συμμετοχή των συναδέλφων σε αυτό (την καθολική εφαρμογή της απλής αναλογικής, ίδρυση Τμήματος Αττικής, απόρριψη της μετατροπής της συνδικαλιστικής δράσης σε «επάγγελμα», με την ανοιχτή, εθελοντική και άμισθη συμμετοχή σε εισηγητικά όργανα, ομάδες και επιτροπές), με όρους αναβαθμισμένης δημοκρατίας και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και κινήματα.
  • Για μια συλλογική μορφή εκπροσώπησης των μηχανικών που δεν θα είναι σύμβουλος του κράτους αλλά σύμβουλος των εργαζομένων και των κινημάτων. Που θα επιτρέπει στους μηχανικούς να λειτουργούν και ως τεχνικοί σύμβουλοι και να παρέχουν συλλογικά τεκμηρίωση στα κοινωνικά κινήματα.
Διαβάστε την εκλογική διακήρυξη και τα άλλα μας υλικά σε μορφή PDF εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου