Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τα €700 εκατ. που έχασε το ΤΣΜΕΔΕ και οι εκλογές στο ΤΕΕ


Βασικό κριτήριο επιλογής για τους συναδέλφους να αποτελέσει η στάση των παρατάξεων στο θέμα της Τράπεζας Αττικής. Θα στηριχθούν αυτοί που με την ψήφο τους σκόρπισαν 800 εκατ. € αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζικά και εργολαβικά παιχνίδια (και ετοιμάζονται να συνεχίσουν το έγκλημα)? ή αυτοί που διαχρονικά αντιστάθηκαν, καταψήφισαν, αντέδρασαν...

Εξι ημέρες έμειναν από μια σκληρή μάχη για τους μηχανικούς που καλούνται να ψηφίσουν για τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Περίπου 102 χιλιάδες μηχανικοί θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου, σε μια από τις χειρότερες περιόδους για τον κλάδο ο οποίος μετρά μεγάλες απώλειες καθώς μηχανικοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και άλλοι έχουν διαγραφεί από το ΤΕΕ αφού έχουν μηδενική επαγγελματική δραστηριότητα

Στην προηγούμενη αναμέτρηση (25/1/2013) «νικητής» είχε αναδειχθεί η αποχή, που πρώτη φορά είχε αγγίξει το 70%. Την Κυριακή 21 συνδυασμοί με 2.717 υποψήφιους και δύο ανεξάρτητους θα πάρουν μέρος στις εκλογές.

Η τρύπα των €700 εκατ. που άνοιξε στο ΤΣΜΕΔΕ η τράπεζα Αττικής θα αποτελέσει το πεδίο αναμέτρησης των παρατάξεων στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Μια τρύπα που δεν είναι καθόλου εύκολο να δικαιολογήσει κανείς, καθώς όλες οι διοικήσεις διαχρονικά, για διαφορετικούς λόγους, είχαν λόγο να «στηρίζουν» την φερόμενη ώς τράπεζα των Μηχανικών.

Αν σήμερα υπάρχει περίπτωση να σωθεί η εν λόγω τράπεζα με κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν το ένα δισ., αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των μελλοντικών απωλειών για το Ταμείο, καθώς ο όποιος επενδυτής, τοποθετήσει τα χρήματα που υπολοίπονται για την επαρκή ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής, θα επιβάλει και επαγγελματική διαχείριση.

Γεγονός όμως που οδηγεί στο «γράψιμο της χασούρας», μιας και η καταστατική πλειοψηφία του 51% περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι εκλογές αυτές ανοίγουν εκ των ενόντων μια νέα σελίδα στο ΤΕΕ. Πέρα από το κλισέ, η πολυδιάσπαση των υφιστάμενων σχηματισμών και την ταυτόχρονη αποχώρηση πολλών... δεινοσαύρων, θα δώσει τη διοίκηση στην όποια παράταξη καταφέρει να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό ψήφων. Και αυτό δεν θα είναι εύκολο. Και δεν θα γίνει και σύντομα. Αν ο σημερινός υπουργός Δημοσίων Εργων κ. Χρ. Σπίρτζης χρειάστηκε εννέα μήνες για να παραλάβει τη θέση από τον Γιάννη Αλαβάνο, ο νέος πρόεδρος πιθανότατα να ξεπεράσει το ένα έτος. Στο διάστημα αυτό ο εκτελών χρέη προέδρου κ. Γ. Στασινός (είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ μετά την υπουργοποίηση του Χρήστου Σπίρτζη) θα έχει τη δυνατότητα να «πείσει» τα αποχωρήσαντα μέλη της παράταξής του που θα καταφέρουν να εκλεγούν στην Αντιπροσωπεία ως ανεξάρτητοι, να τον στηρίξουν ξανά σε κοινό στόχο. Οι… ανεξάρτητοι διεκδικητές πολλοί. Η πιο μεγάλη απειλή προέρχεται από την παράταξη «Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την αρχή», στην οποία μετέχει ο Χρόνης Ακριτίδης, σημαντικό στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με θητεία στον Δήμο Αθηναίων, που θεωρείται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινείται και η νεοσύστατη παράταξη «Πρόοδος και Αναβάθμιση ΤΕΕ», στην οποία μετέχει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Γ. Ζυγούρης, καθώς και η «ΔΥΝΑ.ΜΗ.».

Από την άλλη πλευρά και το κυβερνητικό ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείται ο Τάσος Γιανναδάκης και υποστηρίζεται από τον νυν υπουργό, έχει προβλήματα λόγω αποχωρήσεων (Γαμβρίλης), ενώ η περίπτωση Βαφειάδη άπτεται της στάσης των μηχανικών που απασχολούνται στις ΔΕΚΟ και το καθεστώς των συγκεκριμένων φορέων αυτή την ώρα θα ελέγχεται εμμέσως πλην σαφώς από το νέο Υπερταμείο.

Οι δυσκολίες συνασπισμού με την ΕΛΕΜ είναι περιορισμένες καθώς ο Θόδωρος Σεραφίδης νυν επικεφαλής και πρώην αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν είναι διατεθειμένος να βρει κοινούς τόπους στο πρόσωπο του κ. Κυριακόπουλου.

Πανεπιστημονική και Συσπειρώσεις όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και αντίστοιχα τις δύο έδρες στη νέα Διοικούσα. Και ενδεχομένως να κρίνουν το αποτέλεσμα, αν είναι οριακό τη δεδομένη στιγμή.

Αναδυόμενη δύναμη δείχνει αυτή την ώρα το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΜΑΜ) παρά την απόφαση Ζαννιά να διεκδικήσει έδρα ως ανεξάρτητος κόντρα σε Βογιανάτση – Λαζάρου. Στα σύν η αποχώρηση παλαιών προσώπων (Σπίρτζης, Τσουκαλάς) η διείσδυση που εμφανίζει τόσο στις επιμέρους ειδικότητες (πολιτικοί, αρχιτεκτονες, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, χημικοί κλπ), σε ηλικίες, αλλά και γεωγραφική επιρροή, γεγονός στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί καθώς ο Τ. Γιανναδάκης προέρχεται από την Περιφέρεια.

Πέρα από τα στενά κομματικά συμφέροντα, οι 103.000 μηχανικοί που θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου οφείλουν να πληροφορηθούν και να λάβουν απαντήσεις που θα καθορίζουν το ρόλο του μηχανικού στη μετά κρίση εποχή. Γιατί όποιος απλά περιοριστεί να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση απλά θα γευτεί την οργή των νέων, αλλά και εκείνων που σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν «αυθαίρετα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου