Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Στον αέρα (ξανά) η ανάπλαση στη Δραπετσώνα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κόντρα σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως πρέπει να ξαναδούν από την αρχή την τροπολογία Λαφαζάνη και ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτή
Πηγή
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει και πάλι η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναφορικά με την ανάπλαση της έκτασης των περίπου 640 στρεμμάτων της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα), που διεκδικεί με πάθος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, καθώς η τροπολογία που είχε ετοιμάσει ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Λαφαζάνης τον περασμένο Απρίλιο και η οποία προστάτευε την έκταση, προβλέποντας την ανάπλασή της, βρίσκεται στον «αέρα» και αναζητείται η τύχη της. Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο το οποίο όμως δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή λόγω διαφόρων διαφωνιών που υπήρξαν.
Πρόσφατα, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Π. Σκουρλέτη προκειμένου να ενημερωθεί για την τύχη της τροπολογίας, αλλά και για να καταθέσει στον υπουργό την υπερτοπική σημασία και εμβέλεια του σχεδίου ανάπλασης της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επικείμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών της OIL ΟΝΕ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου παραμένει ιδιαίτερα «θερμό» για το ζήτημα της ανάπλασης των Λιπασμάτων και ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει ήδη να ενημερώνονται και οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου αναμένονται να γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Ενημέρωσε μάλιστα την επιτροπή ότι θα επισκεφτεί ο ίδιος τον χώρο στα Λιπάσματα.
Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει κόντρα σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς συγκεκριμένα στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως πρέπει να ξαναδούν από την αρχή την τροπολογία Λαφαζάνη και ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτή, τόσο σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης όσο και με τις χρήσεις γης.
Αιτία της «υπαναχώρησης» φαίνεται να είναι η πίεση που ασκείται από τις επιχειρήσεις που είναι ιδιοκτήτες κάποιων στρεμμάτων της περιοχής. Οπως και να ’χει, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να κάνει πίσω, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αντιδράσεις τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από τους κατοίκους θα είναι εντονότατες.
Οι δυσκολίες που υπήρχαν για την ψήφιση της τροπολογίας Λαφαζάνη ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, καθώς από τον Απρίλιο φάνηκαν τα πρώτα σημάδια. Τότε, η πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής αρχής να δενδροφυτεύσουν ένα κομμάτι γης, αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση της «Εθνικής Κτηματικής Α.Ε.», καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες του δήμου, υπάλληλος της εταιρείας βρέθηκε στο σημείο και προσπάθησε να απομακρύνει τους οδηγούς των φορτηγών που εναπόθεταν χώμα για τη δενδροφύτευση. Εκεί είχε βρεθεί και η δικηγόρος της εταιρείας, η οποία ζητούσε να σταματήσουν τις εργασίες τα χωματουργικά μηχανήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Απριλίου, όταν έγινε γνωστή από το υπουργείο Ανάπτυξης η τροπολογία, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, είχε χαρακτηρίσει την ημέρα αυτή «ιστορική» για το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, είχε τονίσει ότι η τροπολογία ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα του δήμου και των κατοίκων, ότι η πρώτη μάχη κερδήθηκε, αλλά έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να μετατρέψουν αυτή την περιοχή σε μοχλό ανάπτυξης και ανάσας για τους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου