Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Υμηττός: Πυρκαγιές, «αντιστάσεις» και Κτηματολόγιο



  Υμηττός: Πυρκαγιές, «αντιστάσεις» και Κτηματολόγιο
 (Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…)
                                                                                                         Πάνος Τότσικας
                                                            Μέλος της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”
 Λίγες μέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου στον Υμηττό από τον Καρέα μέχρι την Αργυρούπολη, όπου κάηκαν 7.500 περίπου δασικά στρέμματα, διαβάσαμε μια ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης  όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει σπιθαμή γης από τον Υμηττό…».
Στις 7 Αυγούστου, ύστερα από μια δεύτερη μικρή πυρκαγιά στον Υμηττό, στην περιοχή  της Αργυρούπολης, κυκλοφόρησε ένα Δελτίο Τύπου του Δήμαρχου  Ηλιούπολης και προέδρου του ΣΠΑΥ, με τίτλο: «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε σχέδιο οικοπεδοποίησης του Υμηττού».
Οπότε, τίθενται τα ακόλουθα  εύλογα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης: Από ποιούς προέρχονται τα σχέδια οικοπεδοποίησης του Υμηττού; Ποιοί είναι οι διεκδικητές και οι επίδοξοι καταπατητές του δασικού χώρου του Υμηττού;
Σύντομο ιστορικό
Οι νεώτεροι κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης μάλλον δεν θα γνωρίζουν ότι, μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούσαν την ιδιοκτησία  του δασικού χώρου του Υμηττού, στην περιοχή Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, μέχρι την… κορυφογραμμή του βουνού. Δεν θα γνωρίζουν τις σκληρές μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης  και οι τότε εκπρόσωποί τους, από την αρχή της δεκαετίας του 1950, για να μην οικοπεδοποιηθεί ο δασικός χώρος του Υμηττού. Δεν θα γνωρίζουν τις  δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε τελεσίδικα ότι ούτε οι κληρονόμοι Νάστου αλλά ούτε κανένας άλλος που διεκδικεί «οικόπεδο στον Υμηττό», απέκτησε νόμιμη  κυριότητα επί της εκτός σχεδίου περιοχής της Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Και μάλλον οι νεώτεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν,  ότι αυτή  η εκτός σχεδίου περιοχή του Υμηττού, είναι επίσημα καταγεγραμμένη ως «δημόσια, δασική, αναδασωτέα και εν μέρει διακατεχόμενη».
Πυρκαγιές στον Υμηττό
Μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές στον δασικό χώρο του Υμηττού, στην Ηλιούπολη, έχουν υπάρξει  αρκετές, αρχής γενομένης από την δεκαετία του 1980, επί δημαρχίας Δ. Κιντή. Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά έγινε το 1998, επί δημαρχίας Θοδ. Γεωργάκη. Η  ακριβής  οριοθέτηση της πυρκαγιάς, υπήρξε τότε αντικείμενο σκληρής σύγκρουσης, δεδομένης της αντίδρασης κάποιων διεκδικητών δασικής γης, οι οποίοι ήθελαν να εξαιρεθεί από την αναδάσωση η δασική γη που διεκδικούσαν παράνομα.
Αξίζει ακόμη να γνωρίζουν οι νεώτεροι κάτοικοι της Ηλιούπολης ότι, επί δημαρχίας Θοδ. Γεωργάκη και κάτω από την πίεση του περιβαλλοντικού κινήματος, ολοκληρώθηκε μελέτη καταγραφής της κατάστασης που επικρατεί στην εκτός σχεδίου δασική περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, από την οποία προέκυψε ότι οι διεκδικητές αυτής της περιοχής ξεπερνούν τους 100, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και κάποιοι έχουν κτίσει αυθαίρετα κτίσματα στον δημόσιο δασικό και αναδασωτέο χώρο.
 
Οι δήθεν «αντιστάσεις»  και το Κτηματολόγιο
Και φτάνουμε στα «καθ’ημάς». Αν ο σημερινός δήμαρχος Ηλιούπολης  κ. Βαλασόπουλος θέλει να μάθει ποιοί είναι οι διεκδικητές και οι καταπατητές της δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό,  μπορεί να αναζητήσει τα στοιχεία τους στην προαναφερόμενη μελέτη. Αν θέλει πράγματι να αντισταθεί «σε κάθε σχέδιο οικοπεδοποίησης του Υμηττού», δεν έχει παρά να διαχωρίσει την θέση του από κάποιους καταπατητές  που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) προστασίας του Υμηττoύ. Εν τέλει, αν θέλει ο δήμαρχος Ηλιούπολης να αντισταθεί στην οικοπεδοποίηση του Υμηττού, πρέπει να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης του ισχύοντος Π.Δ για τον Υμηττό που έχει καταθέσει στο ΣτΕ. Θα πρέπει να αλλάξει ρότα και να μην συμπλέει με όσους διεκδικούν την συρρίκνωση της  Α’ Ζώνης προστασίας του βουνού, με όσους διεκδικούν να μην χαρακτηρίζονται «δασικές και αναδασωτέες» οι διεκδικούμενες απ΄αυτούς δημόσιες εκτάσεις στον Υμηττό, με όσους ζητάνε  να ενταχθούν οι δήθεν ιδιοκτησίες τους στο σχέδιο πόλεως.
Επισήμανση: Σε λίγες μέρες ξεκινά στους Δήμους Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, στα πλαίσια του Κτηματολογίου, η καταγραφή των ιδιοκτησιών του καθενός μας, αλλά και των ιδιοκτησιών του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρώ ότι είναι καθήκον των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης- Αργυρούπολης να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να καταγραφεί στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή όλων μας, κάθε οικόπεδο που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου στις εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων καθώς και οι διεκδικούμενες από κάποιους ιδιώτες δασικές εκτάσεις στις παρυφές του Υμηττού.
Η  καταγραφή στο Κτηματολόγιο της δημόσιας ιδιοκτησίας στις εντός  σχεδίου περιοχές των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης  και στις παρυφές του Υμηττού, θα αποθαρρύνει κάποιους επίδοξους καταπατητές και ίσως αποτρέψει στο μέλλον καινούργιες καταστροφικές πυρκαγιές στον δασικό χώρο του Υμηττού…
Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει δείξει ότι, μετά από τις πυρκαγιές στον Υμηττό εξαφανίζονται τα δασικά χαρακτηριστικά  κάποιων διεκδικούμενων περιοχών και ακολουθεί η καταπάτησή τους.  Η σύνταξη του Κτηματολογίου σε Ηλιούπολη-Αργυρούπολη, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία κα κλείσει οριστικά η απόπειρα καταπάτησης της δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό που ξεκίνησε την δεκαετία του ’50. Θα τολμήσουν να παρέμβουν οι σημερινοί Δήμαρχοι ;
                                                                                                                                          9 Αυγούστου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου