Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Επαγγελματικά δικαιώματα στη σκιά της "πιστοποίησης" και της "διαβάθμισης"

Αναρτούμε την απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, η οποία υπερψηφίστηκε από όλους (ΔΚΜ ΔΗΣΥΜ, ΕλΕΜ, ΡΠΜ, ΔΗΠΑΜ), πλην του εκπροσώπου μας και της Πανεπιστημονικής. Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την, κινείται σε αντίστοιχο πνεύμα με το πόρισμα της "Επιτροπής Κυριτσάκη" αποδεχόμενη τη βασική φιλοσοφία των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για "πιστοποίηση" και "διαβάθμιση" του επαγγέλματος. Ενδεικτικά σημειώνουμε:
- στις σελ. 2 της Επιτροπής και στη σελ. 3 της ΔΕ του ΤΕΕ υπάρχει σαφής αναφορά στη "διαβάθμιση" («Επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας: η διαβάθμιση επαγγελματικής δραστηριότητας, η οποία γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή προδιαγραφές.)
στις σελ. 2-3-4-6 της Επιτροπής και στη σελ. 3 της ΔΕ του ΤΕΕ υπάρχει σαφής αναφορά στη "μερική πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα".
- στις σελ. 6 -7 της Επιτροπής και στη σελ. 4 της ΔΕ του ΤΕΕ υπάρχει σαφής αναφορά στη διαβάθμιση (απαιτείται η πάροδος τετραετίας από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και η απόδειξη σχετικής εμπειρίας)

Τα αποτελέσματα των διαδικασιών πιστοποίησης τα ζήσαμε από πρώτο χέρι μέσα από τη διαδικασία των "ενεργειακών επιθεωρητών" με τα κλειστά μητρώα, τα παράβολα, τα υποχρεωτικά σεμινάρια και τις εξετάσεις, για αμοιβές των 50€. Τα Πολυτεχνεία ας βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο αντί να επενδύουν στις "πιστοποιήσεις", που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της επιστήμης και στην εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων. Το ΤΕΕ ας προστατέψει το επάγγελμα και τους εργαζόμενους επιστήμονες από την ισοπέδωση και την ποινικοποίηση. Την άποψη μας μπορείτε να τη δείτε και εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου