Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Eνάντια στην ανεργία, για την διεκδίκηση σταθερής δουλειάς για όλους

 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ,ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Το πρόβλημα της ανεργίας στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων  έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην χώρα μας. Οι άνεργοι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο, 1.220.000 καταγεγραμμένη, δεν υπάρχει εργατική οικογένεια χωρίς άνεργο, στην νεολαία αγγίζει το 60%, η μακροχρόνια ανεργία ξεπερνάει το 70% τα επιδόματα  ανεργίας πετσοκόπηκαν και δίνονται μόνο στο 10% των ανέργων.
Το Κεφάλαιο και οι εργοδότες αξιοποιούν την ανεργία για να διαλύσουν τα εργατικά δικαιώματα , παραβιάζουν ωράρια, μισθούς, Σ.Σ.Ε. και απειλούν όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει. Πατούν πάνω στο νέο πιο αντεργατικό  νομοθετικό οπλοστάσιο που μας επέβαλαν τροικανοι και κυβερνήσεις στο όνομα του χρέους και της κρίσης για να εδραιώσουν ένα καθεστώς ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ χωρίς ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ , ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ χωρίς ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχίζεται για χρόνια αφού η βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση και η αντιδραστική πολιτική που τη συνοδεύει και φορτώνει τα βάρη της στους εργαζόμενους, οδηγούν την ανθρώπινη εργασία σε πλήρη απαξίωση, μαζί με δεκάδες, μικρές και μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις, που κλείνουν.  Ενώ η ανθρώπινη εργασία του χεριού και του πνεύματος παράγει σήμερα τέτοια επιστημονικά και τεχνικά επιτεύγματα που θα μπορούσαν  να μειώσουν δραστικά τον εργάσιμο χρόνο, να βελτιώσουν αποφασιστικά τις συνθήκες εργασίας και να ταΐσουν επαρκώς τον πλανήτη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η υποταγή του ανθρώπου και της φύσης στους νόμους του κέρδους και του ανταγωνισμού, μας οδηγούν στη σημερινή βαρβαρότητα, μας γυρίζουν δεκάδες χρόνια πίσω.
Η νέα  κυβέρνηση, δεν φαίνεται να θέλει να πάρει μέτρα για να βρουν σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα οι άνεργοι. Όπως δημοσιές επενδύσεις για μεγάλα έργα, μείωση του χρόνου εργασίας, επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης άμεσα προ μνημονίων που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις σταθερής εργασίας. Ακόμα και τα μετρά ανακούφισης  των άνεργων (επίδομα ανεργίας, δωρεάν μετακινήσεις κλπ) έχουν εξαφανιστεί από τις εξαγγελίες και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί σαν «λύση» απέναντι στην ανεργία τα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας  της προηγούμενης κυβέρνησης Μιλάμε για νέες θέσεις για 5 μήνες με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, καταπατώντας τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία και ειδικότητα, υιοθετώντας την λογική του ωφελούμενου και όχι του εργαζόμενου. Στην πραγματικότητα είναι προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και παρέχουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε γίνεται επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχτεί η συλλογική δράση των ιδίων των ανέργων . Να ενισχυθεί η αλληλεγγύη και αντίσταση  στην κοινωνική καταστροφή. Θα πρέπει πρώτα και κύρια τα συνδικάτα αλλά και άλλες συλλογικότητες, να συμβάλουν στην οργάνωση των ίδιων των ανέργων, σαν εκείνο το κομμάτι της τάξης που πλήττεται περισσότερο, για να καλυφτεί και όχι να αντικατασταθεί το κενό της έλλειψης συνδικαλιστικής έκφρασης των ανέργων.
Θέλουμε και μπορούμε να αντισταθούμε  σε αυτή την λαίλαπα με ένα μεγάλο κίνημα των ίδιων των ανέργων, των απολυμένων, των ανθρώπων που εργάζονται στην επισφάλεια, των νέων που τελειώνουν τις σχολές και δε βρίσκουν δουλειά, των γυναικών που είναι από τα πρώτα θύματα, διεκδικώντας την αξιοπρεπή διαβίωση των ανέργων και το βασικότερο δικαίωμα: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Για τους  λόγους  αυτούς σαν Ενεργοί  Άνεργοι παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε σε σύσκεψη σωματεία και συλλογικότητες  για να συζητήσουμε  και συν-διαμορφώσουμε το πρόγραμμα, τα αιτήματα και τις μορφές αγωνιστικής διεκδίκησης για το ζήτημα της ανεργίας. Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε να διεξαχθεί κοινή μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, στις αρχές Μάη, ενάντια στην ανεργία και για την διεκδίκηση σταθερής δουλειάς για όλους. Με το εξής κοινό πλαίσιο:
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΠ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                                                              
Επιδότηση για όλους τους ανέργους τώρα για όσο είναι άνεργοι, χωρίς προϋποθέσεις.
Δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ, διαγραφή όλων των προστίμων τους.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή  περίθαλψη. Να μετρούν  τα χρόνια της ανεργίας στα συντάξιμα.
Όχι χαράτσια στους ανέργους, φοροαπαλλαγές, πάγωμα και διαγραφή των χρεών των ανέργων, καμιά κατοικία ανέργου στο σφυρί
Σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Όχι στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, κατάργηση της διαθεσιμότητας.
Άμεση μείωση των ορών εργασίας για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να αποκτήσει ελεύθερο χρόνο ο εργαζόμενος.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ  θα γίνει  την Τετάρτη 22/4 και ώρα  7μ.μ  Σολωμού 13,  4ος όροφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου