Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Με ΠΝΠ στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

Βγήκε και επίσημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως είχε προϊδεάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, θα επιχειρηθεί να βγουν από την οικονομική στενότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Πρόκειται για ένα νόμο που ισχύει από το 1951 όπως είχε πει ο κ. Μάρδας συμπληρώνοντας ότι το μέτρο εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, Αγγλία και Ολλανδία.  
Με την ΠΝΠ που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
«Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Τέλος, να σημειώσουμε πως αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.  
Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΠΝΠ 


Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δεσμεύει τα αποθεματικά δημοσίων φορέων και οργανισμών


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι και μάλιστα αναδρομικά από 17 Μάρτη 2015, στα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών, των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος. Υποχρεώνονται να τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και από τη δέσμευση αυτή εξαιρούνται τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Εξαιρούνται επίσης εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, στις οποίες διατηρεί συμμετοχή το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει ότι «δύνανται να μεταφέρουν» τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Άλλωστε, η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων γίνεται ήδη με αποφάσεις των διοικήσεών τους. 
 
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 41 - 20/4/201 επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρει τα εξής:
«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον "Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης" που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α' 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό».

http://www.902.gr/eidisi/politiki/65687/me-praxi-nomothetikoy-periehomenoy-i-kyvernisi-desmeyei-ta-apothematika?hc_location=ufi#/0

4 σχόλια:

  1. Και να φανταστεί κανείς ότι προ ολίγου καιρού φώναζαν (και σωστα τότε) ότι είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να παίρνονται αποφάσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ασχολίαστη αναδημοσιεύετε αυτή την είδηση;;;; Η ίδια είδηση επί Σαμαρά άραγε έτσι θα δημοσιευόταν, στεγνά;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δόσεις στους δανειστές συνεχίζουν και καταβάλλονται...
    αυτό είναι το σχόλιο, σύντομο αλλά ουσιαστικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα σκόπευε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές, θα έβαζε χέρι στα τελευταία μαξιλάρια ασφαλείας που διαθέτει το κράτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή