Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θέλει από τα Ταμεία το Δημόσιο

Του Δημήτρη Κατσαγάνη από εδώ. Επανέρχονται για μεταφορά των αποθεματικών στη ΤτΕ, χωρίς να δεσμεύονται για την επιστροφή τους στο Ταμείο στη λήξη. Από τη Σκύλα (ΤτΕ) στη Χάρυβδη (Άττικα).

Σειρά έχουν τώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι αλλά και οι μηχανικοί – γιατροί δικηγόροι για να αποφασίσουν αν θα μεταφέρουν ή όχι τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Έτσι, συνεχίζεται το μπαράζ των συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων ασφαλιστικών φορέων με θέμα την μεταφορά ή όχι των ρευστών διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας στην προοπτική της σύναψης ρέπος με το Δημόσιο, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά τις προχθεσινές αποφάσεις των ΔΣ του ΟΑΕΔ και του ΟΑΕΕ, σήμερα συνεδριάζουν το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων – ΕΤΑΤ  και το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων – ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΕΤΑΤ αναμένεται να έλθει πρόταση από τη διοίκηση του ταμείου για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ενώ στο ΕΤΑΑ εφόσον ανοίξει σήμερα το συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να προταθεί η μεταφορά επίσης 150 εκατ. ευρώ.  Συνολικά, δηλαδή το Δημόσιο προσδοκά έως 300 εκατ. ευρώ από τα δύο εκ των τριών μεγαλυτέρων αυτοχρηματοδοτούμενων ασφαλιστικών ταμείων (σ.σ. το τρίτο είναι το ΕΤΑΠ – Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).

Στελέχη του ΕΤΑΑ αναφέρουν πως το σχετικό θέμα δεν βρισκόταν μέχρι χθες στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν αποκλείεται να έλθει εκτάκτως, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΑΕΔ στις 24 Μαρτίου, αν και η τελική απόφαση ελήφθη στις 26 Μαρτίου. Εξάλλου το σχετικό θέμα έχει ήδη συζητηθεί ήδη τουλάχιστον δύο φορές στο ΔΣ του ΕΤΑΑ αλλά και σε συνεδριάσεις των διοικουσών επιτροπών. Η απάντηση μέχρι πρότινος ήταν αρνητική.

Όσον αφορά το ΕΤΑΤ, είναι δεδομένο πως θα έλθει πρόταση από πλευράς διοίκησης σήμερα. Γι’ αυτό ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank έστειλε χθες εξώδικο προς όλα τα μέλη του ΔΣ του ταμείου προκειμένου να μην ληφθεί απόφαση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ.

Πάντως την περασμένη Τρίτη, το ΔΣ του ΟΑΕΔ αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ. Σημειώνεται πως έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. ευρώ από τις 26 Μαρτίου.  Εξάλλου, πριν δύο μέρες και ο ΟΑΕΕ αποφάσισε υπέρ της μεταφοράς διαθεσίμων του στην ΤτΕ. Ωστόσο, επειδή επίκειται η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου, η μεταφορά περίπου 30-40 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν ως προσωρινό «πλεόνασμα» μετά από τριάντα μέρες θα μεταφερθούν στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή:www.capital.gr


Ψάχνουν ευρώ ευρώ για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις
Μετά τους ΟΤΑ «σηκώνουν» και 2,8 δισ. ευρώ από καταθέσεις των ταμείων
Οδηγία να μεταφέρουν «το συντομότερο δυνατό» όσα ταμειακά διαθέσιμα μπορούν στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος για τον εσωτερικό δανεισμό του κράτους, ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στις συντάξεις του Μαΐου και κυρίως του Ιουνίου, απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στους διοικητές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΕΑ.

Η κυβέρνηση «σκουπίζει» και τα τελευταία ευρώ που είναι άμεσα διαθέσιμα από τους λογαριασμούς τους, ενώ έχει προηγηθεί η υποχρεωτική δέσμευση των καταθέσεων των δήμων για να μπορέσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο Δημήτρης Στρατούλης με τους διοικητές των πέντε Ταμείων αναλύθηκε η πορεία των εσόδων τους και τους ζητήθηκε να μεταφέρουν με αποφάσεις τους τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε από εκεί να μπορεί το Δημόσιο να εκταμιεύσει τα απαιτούμενα ποσά που θα χρειαστούν για μισθούς και συντάξεις, μια που τα «αποθεματικά» του Προϋπολογισμού δεν επαρκούν. «Αν είναι δυνατόν, να έχουμε αποφάσεις το συντομότερο», ειπώθηκε στη σύσκεψη, αν και κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Στρατούλης δεν έβαλε τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.», το περιθώριο που έχουν τα Ταμεία είναι από την Παρασκευή ως την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη.
Τα διαθέσιμα που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς ανέρχονται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ και αν αύριο τα Ταμεία σταματούσαν να εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές, αυτά τα 2,8 δισ. ευρώ θα επαρκούσαν για να πληρωθούν οι συντάξεις ενός μήνα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, τα ποσά που εξετάζεται να μεταφερθούν στο κράτος είναι:
1. Από το ΙΚΑ 200 εκατ. ευρώ, όχι όμως άμεσα αλλά μέσα στον Μάιο.
2. Από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) περίπου 250 εκατ. ευρώ με 400 εκατ. ευρώ (σ.σ.: έχει 700 εκατ. ευρώ, αλλά ένα ποσό θα μείνει αναγκαστικά στην Τράπεζα Αττικής, όπου το Ταμείο είναι βασικός μέτοχος).
3. Από τον ΟΓΑ 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 110 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του λογαριασμού για τον κοινωνικό τουρισμό των αγροτών (Αγροτική Εστία).
4. Από τον ΟΑΕΔ 350 εκατ. ευρώ (ήδη με τη νέα Διοίκηση του οργανισμού πέρασαν στο κράτος 170 εκατ. ευρώ, από τους λογαριασμούς ανεργίας και προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης - ΛΑΕΚ).
5. Από το ΝΑΤ 140 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) αποφασίζει σήμερα για να διαθέσει 150 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ χθες ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank προειδοποίησε τη διοίκηση του Ταμείου με εξώδικο και «μπλοκάρισμα» των 150 εκατ. ευρώ. Στον «πόλεμο» των αποθεματικών μπαίνει σφήνα και η επιστολή που έστειλε ο κ. Στρατούλης στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του να διενεργήσει οικονομική μελέτη για το κόστος που είχε η εθελουσία έξοδος της Alpha Bank – Εμπορικής στα Ταμεία!
Τα έσοδα των Ταμείων δεν ανακάμπτουν. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν δραματικά.
Το ΙΚΑ εισέπραξε τον περασμένο Μάρτιο 710 εκατ. ευρώ (990 εκατ. ευρώ είχε τον Φεβρουάριο) και για να πληρώσει συντάξεις Μαΐου προβαίνει σε νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό 280 εκατ. ευρώ με ενέχυρο ρέπος. Ο ΟΑΕΕ θα χρειαστεί τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ώστε να καλύψει τα 320 εκατ. ευρώ για συντάξεις, μια που έσοδά του μέχρι χθες ήταν στα 135 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του ΕΤΑΑ βρίσκονται σε μόνιμη πτώση και είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι τομείς του, όπως το Ταμείο Νομικών, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πληρωμής των συντάξεων. Για τις συντάξεις του Απριλίου πήρε έκτακτη επιχορήγηση 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Μάιο χρειάζεται 7,5 εκατ. ευρώ.
Το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν σταματήσει να πληρώνουν τον ΕΟΠΥΥ για να έχουν περίσσευμα για συντάξεις. Μάλιστα ο ΟΑΕΕ, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο «Ε.Τ.», έχει προχωρήσει και σε αναστολή πληρωμών νέων συντάξεων, ιδίως για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η/1/2015.
Το κυβερνητικό σχέδιο εσωτερικού δανεισμού θα στεγνώσει τα Ταμεία και πλέον το επόμενο βήμα θα είναι είτε η πλήρης αναστολή πληρωμής νέων συντάξεων είτε η ρευστοποίηση των κουρεμένων ομολόγων με ζημιά άνω του 50%. Τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2015 φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ και κανείς δεν ξέρει πως θα βγει η χρονιά.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου