Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ξεκινούν οι εξετάσεις πιστοποίησης - Θα το ανεχτούμε?

Συνάδελφοι το ΤΕΕ, εν μέσω τριπλών εκλογών και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις ξεκινά μέσα στο μήνα τη διαδικασία εξετάσεων για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές. Αφού πρώτα επέβαλε απαράδεκτες διαδικασίες εγγραφής στο σχετικό μητρώο, διασπώντας για πρώτη φορά τα πτυχία των πολυτεχνείων, ξεκινά πιλοτικά σε πλήρη εφαρμογή τη διαδικασία πιστοποίησης προσόντων, το "μέλλον του επαγγέλματος". Σύμφωνα με τη λογική αυτή, οποιοσδήποτε απόφοιτος, οποιουδήποτε ιδρύματος (κολεγίου, ΤΕΙ, ΑΕΙ κοκ) αφού χρυσοπληρώσει σεμινάρια και παράβολα θα πρέπει να εξεταστεί για να ασκήσει ένα μικρό υποσύνολο δραστηριότητας μηχανικού. Με τον τρόπο αυτό θα πετάξουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους, θα ρίξουν τις τιμές, θα κατακερματίσουν τα πτυχία των πολυτεχνείων. Άν δεν αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά στα σχέδια κυβέρνησης - ΤΕΕ για το επάγγελμα, θα ξημερώσει μια χειρότερη μέρα για όλους μας.

Ξεκινά από το ΤΕΕ η διενέργεια των εξετάσεων για την ανάδειξη των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Η διαδικασία θα απαιτεί μόνο την επίσκεψη σε Εξεταστικό Κέντρο του ΤΕΕ για την διεξαγωγή της εξέτασης και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες θα διενεργούνται και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά.
Σε συνέχεια της προσφοράς του ΤΕΕ στην κατάρτιση των Τεχνικών Οδηγιών για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ στην Ελλάδα και την υποστήριξη της δημιουργίας λογισμικού αναφοράς για τη διενέργεια των υπολογισμών, το ΤΕΕ υλοποίησε τις υποδομές για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις και την εξέταση με ηλεκτρονικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει αντικειμενικά, ισότιμα όλους τους μηχανικούς.
Τα θέματα εξετάσεων προετοιμάζονται και αποφασίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, για τη χορήγηση της άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή, θα είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους μηχανικούς την 12η Μαΐου 2014 και οι εξετάσεις στα εξεταστικά κέντρα του ΤΕΕ θα ξεκινήσουν από την 20η Μαΐου 2014.
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ (www.tee.gr) δημοσιεύεται ολόκληρη η Πρόσκληση Συμμετοχής στην εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίων, που υπογράφει ο πρόεδρος ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης.

8 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, δείτε εδώ τις οδηγίες για τη διενέργεια των εξετάσεων
    http://portal.tee.gr/portal/page/portal/mhtrwo/mitrwo/kenak_exams/usefull/odigies20140510.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας διαβάσουν αυτες τις οδηγίες των εξετάσεων και ας κάνουν την αυτοκριτική τους, οσοι συνάδελφοι ψήφισαν τον Σπίρτζη και την παρέα του την φιλοκυβερνητική στο ΤΕΕ, αλλα και οσοι αλλοι συνάδελφοι ετοιμάζονται να ψηφίσουν φιλοκυβερνητικές αυτοδιοικητικές παραταξεις και ευρωβουλευτες, στις εκλογες τις μεθαυριανές!
      Οποία κατάντια του επαγγέλματός μας!

      Διαγραφή
  2. Γειά χαρά σε όλους. Χωρίς παρεξήγηση, δεν ερωτώ κακοπροαίρετα, αλλά σε τι ακριβώς διαφωνεί η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών; Στην επιβολή πληρωμής παραβόλου για την ένταξη στο μητρώο και την εξέταση, στις ίδιες τις εξετάσεις ή γενικά στην ύπαρξη ενεργειακών επιθεωρητών με το παρόν καθεστώς;Τι εννοείτε όταν λέτε "θα πετάξουν εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους";
    Υπάρχει κάποιο πιο ολοκληρωμένο κείμενο το οποίο να διευκρινίζει τις θέσεις σας; Ρωτάω γιατί δεν μου έχει γίνει ακριβώς σαφές πού εντοπίζονται οι διαφωνίες σας και τι θα θέλατε να γίνει αντ'αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6099.html

    κωδικά διαφωνούμε (κατά σειρά προτεραιότητας):

    με την ίδια τη διαδικασία της "πιστοποίησης προσόντων" ως μια διαδικασία που ισοπεδώνει τίτλους σπουδών και "νομιμιποιεί" από την πίσω πόρτα ιδιωτικά κολέγια - σχολές και διαφορετικούς ακαδημαΪκούς τίτλους

    με την αφαίρεση τμήματος του επαγγέλματος του μηχανικού και την απόδοση του σε ορισμένους "εκλεκτούς", αυτό που ξεκίνησε σήμερα με τον ΚΕΝΑΚ, θα γίνει σύντομα με κάθε επαγγελματική δραστηριότητα (μελέτη, επιβλεψη κοκ)

    με τη γενίκευση των εξετάσεων ως διαδικασίας που ελέγχει γνώσεις και δεξιότητες

    με την ιδιωτικοποίηση μέσω σεμιναρίων, ΙΕΚΕΜ, ΚΕΚ κλπ της αναγκαίας επιμόρφωσης και επικαιροποίησης των γνώσεων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να ήταν:

    Δωρεάν επιμόρφωση από φορείς όπως το ΤΕΕ, τα Πολυτεχνεία, το ΙΕΚΕΜ, το ΙΝΕΠ κλπ σε όσους μηχανικούς το επιθυμούν πανω σε νέους κανονισμούς, ΤΟΤΕΕ, εφαρμογές κλπ

    Ελεύθερη Πρόσβαση στην επαγγελματική δραστηριότητα σε όσους κατέχουν αντίστοιχους και ισότιμους ακαδημαϊκούς τίτλους - δυνατότητα μετάβασης απο επίπεδο σε επίπεδο μετά την πάροδο χρόνου και έργου

    Δημόσιος και Αναξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός για τον ουσιαστικό έλεχγο μελετων κλπ

    Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο στον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές μια και.η συζήτηση για την ουσία του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων έχει και άλλες παραμέτρους που οφείλουν να συζητηθούν χωριστά, όπως το πως αντιμετωπίζουμε τα κτίρια και τι ανάγκες οφείλουν να εξυπηρετούν, το ρόλο και τη χρήση της ενέργειας στις σύγχρονες κοινωνίες, ποιοί και πως παράγουν ενέργεια και δομημένο χώρο και ποιοί και πως καταναλώνουν κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό πραγματικά έιναι παράλογο από την αρχή.
    Τελειώνεις Μηχανικός επιστήμονας με "επαγγελματικά δικαιώματα" (ανέκδοτο) και για να έχεις άδεια να κάνεις την έκδοση μιας απλής μελέτης ενεργειακής επιθεώρησης πρέπει να πληρώσεις τα ΚΕΚ και όλα αυτά συν εξετάσεις συν ότι οι τιμές πέφτουν χωρίς πλαφόν φορολόγιση από το πρώτο ευρώ, εισφορές τσμεδε, πιθανά χρέη στο ταμείο που πρέπει να καλυφθούν, βενζίνες λειτουργικά έξοδα.
    Θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι πιο ενεργά με τα κοινά στο επάγγελμα και στους αγώνες, πως θα μπορούσα να προσεγγίσω την ομάδα δράσης και πότε θα κάνετε την επόμενη συγκέντρωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέμπτη 15/5 στις 2:30μμ στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) συγκέντρωση ενάντια στις αυξήσεις εισφορών
    Εναλλακτικά μειλ στο sam@tee.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή