Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών!

Αναδημοσίευση από το Χωνί
Δυναμικές κινητοποιήσεις από τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών!

Σε δύο δυναμικες κινητοποιήσεις, με την πρωτη να πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 15:00 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του ΕΤΑΑ και τη δεύτερη την επόμενη Πέμπτη 13 Μαρτίου με πορεία προς το υπουργείο Εργασίας προχωρούν τα μέλη της Ανοικτής Συνελευσης Μηχανικών, καλώντας όλους τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν το παρών.

Τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης αντιδρούν στην "αποφασιζομεν και διατασσομεν" κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρουτση, ο οποίος στα τέλη Φλεβάρη απαίτησε από το ΕΤΑΑ τη διαβίβαση των ονοματων συναδέλφων τους μηχανικών με ληξιπροθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξοφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η εν λόγω εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ανεργοι και υποαπασχολουμενοι μηχανικοί και τεχνικοί που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις των περιουσιακών τούς στοιχείων.
40% των ελευθεροεπαγγελματιων μηχανικών χωρίς ασφάλιση
Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τέταρτης 5 Μαρτίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χειμαζομενοι από τα μνημονιακα μέτρα κλάδοι των μηχανικών, σχεδιαστών, τεχνικών και γεωλογων. Ιδίως στην αδυναμία απόδοσης των ασφαλιστικών τους εισφορών που τους οδηγεί εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ, Παναγιώτης Μούζιος από τις 80.000 ελευθέρων επαγγελματιών το 40% αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Μια τάση που αυξάνεται ραγδαία, κυρίως από το γεγονός πως έχει αυξηθεί το ποσοστό ανέργων μηχανικών, καθώς σε σχέση με τα ποσοστά του 2007, έχει απομείνει μολις το 15% από την οικοδομική δραστηριότητα.

Χειμαιρα για τον κλάδο αποτελεί και το γεγονός πως πολλοί από τους εργαζόμενους με μισθωτή εργασία δουλευουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οδηγώντας σε εισφοροδιαφυγή από πλευράς εργοδοτών. Ενώ σχεδόν η πλειοψηφικοι μερίδα των εργαζομένων δουλεύουν με μπλοκάκι. Τυπικά λοιπον θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνουν οι ίδιοι την ασφάλιση τους.

Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται κύμα διαγραφών μηχανικών από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί είχαν ήδη διαγραφει, ενώ εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις διαγραφής.
Παράλληλα, μεγαλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνειων δεν εγγραφονται στο ΤΕΕ και το ΕΤΑΑ, προκειμένου να αποφύγουν τις δυσβάσταχτες εισφορές.
Αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ
Ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο του λαβωμενου κλάδου αποτελεί και η απόφαση του υπουργού Εργασίας να αυξήσει τις εισφορές προς το ΤΣΜΕΔΕ την ώρα που συζητειται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. "Αν συναδελφος καταφέρει να βγάλει σε ένα χρόνο 8.000 ευρώ, τότε τα 4.500 ευρώ θα τα δώσει στο ταμείο του. Τα 600 ευρώ στο τελος επιτηδεύματος και για το υπόλοιπο ποσο θα φορολογηθεί με 26%. θέλουν ουσιαστικά να εξοντώσουν κοινωνικά και οικονομικά το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων" υπογράμμισε το μελος του Δ.Σ. Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Δημήτρης Πετρόπουλος.

Μεταξύ αλλων λοιπόν τα μέλη της Ανοιχτης Συνέλευσης απαιτούν:
- Ακύρωση του Ν 4172/2013 περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης του ΚΕΑΟ
- Ανατροπή των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών και μείωση τους κατά 30%
- Δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους
- Διαγραφές οφειλών συναδέλφων τους που τα τελευταία χρόνια δεν είχαν δουλειά
- Στήριξη με επίδομα ανεργίας των ανέργων συναφελφων. Αν και υποτίθεται πως θα είχε θεσμοθετηθεί το δικαίωμα σε επιδονα ανεργίας μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. οι μηχανικοί όμως πληρώνουν κάθε μήνα το πόσο που τους αναλογει για τους ανέργους
- Να μην είναι υποχρεωτικές οι εισφορές για οσους δεν έχουν εισόδημα
- Να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες μηχανικούς, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν δουλειές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου