Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η πολτοποίηση των ιδεών και η τρομοϋστερία, μια ιστορία από το (όχι τόσο) μακρινό 2002

Η τρομοϋστερία και οι απειλές λογοκρισίας που συνοδεύουν την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Δ. Κουφοντίνα μας θύμησαν την περίοδο του καλοκαιριού του 2002 όπου το κλίμα αυτό βρισκόταν σε παροξυσμό. Μας θύμησε επίσης ότι τότε μια χιουμοριστική παρέμβαση της συσπείρωσης απέναντι στο κλίμα αυτό, συνάντησε τη λογοκρισία του ΤΕΕ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι επαναφέρουμε το κολάζ που λογοκρίθηκε και την απάντηση μας στο επόμενο δελτίο του ΤΕΕ. Είναι ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας αυτής της παράταξης για το οποίο είμαστε περήφανοι.


Η ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ
Λογοκρισία στη σελίδα της Συσπείρωσης



Στο τεύχος 2217 (7/10/2002) η Συσπείρωση έστειλε για δημοσίευση μια αφισέτα: ένα κολάζ με φωτογραφίες των πιο κίτρινων καναλιών σε μαύρο φόντο. Χέρια αντίστασης και η λεζάντα «Έξω οι τρομοκράτες από τα σπίτια μας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρενέβη και, χωρίς καν να ενημερώσει ή να θέσει το θέμα σε άλλους αρμόδιους πλην του εαυτού του, διέταξε την πολτοποίηση των δελτίων που δεν είχαν προλάβει να διακινηθούν. Η ενέργεια προκάλεσε την παραίτηση της αρχισυντάκτριας του Δελτίου δημοσιογράφου κ. Χαράς Τζαναβάρα.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πράξη του προέδρου και καλούμε τις παρατάξεις, τα εκλεγμένα μέλη του ΤΕΕ και τους συναδέλφους να την καταδικάσουν και να περιφρουρήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, που μόνο δικτατορικά καθεστώτα και δικτάτορες παραβιάζουν.

Το εικονογραφικό σχόλιο της Συσπείρωσης πάνω στην ασυδοσία των ΜΜΕ, που μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, των νομικών και των πολιτικών αναγνωρίζουν και στηλιτεύουν, δεν παραβίαζε κανένα πολιτικό ή νομικό κώδικα. Αντίθετα, προέβαλε μια θέση, που κυκλοφορεί ευρέως μέσα από τα σκίτσα των γελοιογράφων και τις εκπομπές των κωμικών των καναλιών, και που διατυπώνεται με σκληρή γλώσσα από έγκριτους δημοσιογράφους και διανοούμενους.

Η λογοκρισία του προέδρου του ΤΕΕ, που επιβλήθηκε με το βάναυσο τρόπο της πολτοποίησης του Δελτίου, παραπέμπει σε βιβλία που ρίχνονται στην πυρά και σε ανάλογες μεθόδους εξορκισμού της αντίθετης άποψης από τις εκάστοτε φερόμενες ως πλειοψηφίες ή καλύτερα από τις κρατικές και παρακρατικές εξουσίες.

Δεν πρόκειται όμως απλά για μια λογοκριτική παρέμβαση που αφορά στενά τη Συσπείρωση. Γιατί το σχόλιό μας (φωτογραφία – λεζάντα) συμβαίνει να ασκεί κριτική στην τρομοκρατική παντοδυναμία αρκετών ΜΜΕ που έχουν υπερβεί προ πολλού όλα τα όρια κιτρινισμού και επιδίδονται σε ανθρωποφαγικές ενέργειες, πολτοποιώντας με τον επιθετικό τους λόγο ανθρώπους και ιδέες.

Μάλιστα! Μεγάλο μέρος του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου μας τρομοκρατεί. Αυτοδικεί επί δικαίων και αδίκων και αδιάψευστη μαρτυρία του τρόμου με τον οποίον πειθαναγκάζουν την κοινωνία είναι η άτακτη υποχώρηση του προέδρου του ΤΕΕ απέναντι σ’ ένα αθώο –και εν πολλοίς χιουμοριστικό- σχόλιο της Συσπείρωσης και η επιλογή του να μας ρίξει πρώτος ο ίδιος, αποσύροντας το Δελτίο εξαιτίας του κειμένου μας, στην πυρά.

Εκτός κι αν ο πρόεδρος δεν ενεργεί υπό το κράτος των κιτρινιστών, αλλά θέτει εαυτόν με επιλογή στις δυνάμεις εκείνες, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας αποσκοπούν στο διαρκή έλεγχο των κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων, των πρακτικών και των ιδεών που δεν εναρμονίζονται με τη νέα τάξη στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Απ’ αυτή τη σκοπιά πιστεύουμε ότι το θέμα που ανέκυψε με τη λογοκρισία της σελίδας της Συσπείρωσης και την πολτοποίηση των δελτίων, μας ξεπερνά.
Είναι θέμα δικαιωμάτων και ελευθεριών, κατακτημένων από αιώνες με αίμα, τελικά θέμα δημοκρατίας. Η υπεράσπισή της αποτελεί πρώτιστο πολιτικό διακύβευμα στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου