Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ο Σελιανάκης στο εισαγγελέα για παράνομες προσλήψεις δικηγόρων

Από την ΕφΣυν

Εισαγγελέας

Σε ανωμοτί παροχή εξηγήσεων κλήθηκαν ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), Αντώνης Σελλιανάκης, και μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, στο οποίο συμμετέχουν και υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με παράνομες προσλήψεις δικηγόρων στο Ταμείο. Προηγήθηκε σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (12.7.2013 – «Προσλήψεις από την “πίσω πόρτα”»). Η διαδικασία παραμένει στο στάδιο της ανάκρισης. Παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε…

ακολουθεί και το σχετικό δημοσίευμα της 12/7/2013

Προσλήψεις από την «πίσω πόρτα»

Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, με αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες, αποφάσισε να πάρει δικηγόρους για να επισπεύσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλόμενων ποσών.

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Η «κινητικότητα» στον δημόσιο τομέα μπορεί να έχει και αντίστροφη κατεύθυνση, τη στιγμή που στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) δρομολογούνται προσλήψεις, με αδιαφανείς, ωστόσο, και μη σύννομες διαδικασίες.

Το Δ.Σ. του Ταμείου, επιδιώκοντας να επισπεύσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλόμενων ποσών και κρίνοντας ότι οι διοικητικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση, αλλά ούτε έχουν τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις και τη δυνατότητα να προβούν στις αναγκαίες σχετικές ενέργειες, αποφάσισε να αναθέσει το θέμα σε δικηγόρους.

Οι προσλήψεις τους, όπως αναφέρεται στην απόφαση της συνεδρίασης (237/20-06-2013) του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ θα γίνουν με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου, ανανεούμενες ανά εξάμηνο, έναντι μηνιαίας αμοιβής 1.000 €, πλέον ΦΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού, για το 2013, ύψους 70.000 ευρώ, με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών από τους προσληφθέντες. Την ευθύνη και την καθοδήγηση των προσλήψεων θα έχει η Διοικούσα Επιτροπή του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ). Το συνολικό ποσό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΤΑΝ.

Οι προσλήψεις δεν είναι σύννομες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, υπ” αριθμόν 229/2004, «η σύμβαση έργου ως και η συμφωνία παροχής νομικών υπηρεσιών με πάγια αντιμισθία για ορισμένο χρόνο, αποτελούν απαγορευμένες μορφές συμβατικής απασχόλησης του δικηγόρου». Οπως επισημαίνεται με την ίδια απόφαση, «η πρόσληψη δικηγόρων με πάγια αντιμισθία από νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα γίνεται με επιλογή, ύστερα από προκήρυξη».

Καμία προκήρυξη δεν δημοσιεύθηκε και επομένως καταστρατηγούνται οι διατάξεις περί προσλήψεων δικηγόρων στον δημόσιο τομέα. Η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», ως όφειλε, επομένως δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση περισσότεροι δικηγόροι. Επιπλέον, θέμα που συζητήθηκε και εγκρίθηκε στην ίδια συνεδρίαση, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, όχι όμως η απόφαση περί των προσλήψεων.

Κατά το παρελθόν στο ΕΤΑΑ, όπως μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, «όταν δεν υπήρχε επαρκής (σ.σ.: αναφορικά με τον αριθμό των υπαλλήλων) νομική υπηρεσία παίρνανε δικηγόρους με το “κομμάτι”». Αντιθέτως, ο τρόπος που προωθείται σήμερα, όπως καταγγέλλεται στην «Εφ.Συν.», παραπέμπει ευθέως στη λογική των επιλογών με κομματικά κριτήρια και μόνο. Να σημειωθεί πως τα οφειλόμενα στο ΕΤΑΑ ποσά, τα οποία συνεχώς διογκώνονται, είναι ήδη υπερμεγέθη, τη στιγμή που οι οφειλές από ιδιωτικές εταιρείες αγγίζουν εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου