Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΤΕΕ: Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Αναρτούμε άρθρο του Αντώνη Μαούνη από τη χθεσινή ΕφΣυν

Την Κυριακή 24 Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, που αποκτούν εξαιρετική σημασία. Μοιάζουν με χορό μεταμφιεσμένων. Με πιλοτική εφαρμογή ευρύτερων «ιδεών» να νεκραναστηθεί η «Κεντροαριστερά», ο παραταξιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ παριστάνει ότι παρθενογεννιέται από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ. Ο παραταξιακός χώρος της Ν.Δ. εκπέμπει μήνυμα «ενότητας», συγκολλώντας πρόχειρα τα θρύψαλά του, στα οποία μόλις χθες εκτινάχτηκε υπό το βάρος μνημονιακών ευθυνών και διαπλοκών. Η πρώην Συνεργασία ΣΥΝ και ΔΗΜΑΡ διαλύθηκε υπό το βάρος της συνεχούς συμμετοχής της, σε συμμαχία με τους προηγούμενους, επί δεκαετίες αλλά ακόμα και στην τριετία του μνημόνιου, στη διοίκηση του ΤΕΕ, από κορυφαίες θέσεις (του προέδρου ή του γενικού γραμματέα).

Μια μαζική συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές αποτελεί εφιάλτη για την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ και τη μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτή η πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της θητείας της, συνεργάστηκε για την εφαρμογή του μνημονίου στους μηχανικούς και την κοινωνία. Εκανε τα πάντα για να νιώσουμε αηδιασμένοι, απογοητευμένοι, παραιτημένοι, να μη συμμετάσχουμε στις εκλογές, να συμμετάσχουν μόνο οι μηχανισμοί, να συνεχίσουν να συνεργούν στη μνημονιακή καταστροφή.

Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των μηχανικών, όσοι συνέργησαν στην καταστροφή του επαγγέλματος και του ταμείου μας. Το ΤΕΕ πρέπει επιτέλους να στηρίξει και να στηριχτεί στην πληττόμενη πλειοψηφία των μηχανικών. Με διαφάνεια και δημοκρατία, να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας που αντιστέκεται. Ψηφίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται, για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της στο ΤΕΕ.

Ημνημονιακή καταστροφή εφαρμόζεται πολύπλευρα στους μηχανικούς. Η συντριπτική μας πλειοψηφία έχουμε δεχτεί απανωτά πλήγματα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα (ως μηχανικοί πολλών ταχυτήτων, φοροεισπάχτορες της τρόικας), στα εργασιακά (χωρίς ελάχιστες αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών και χιλιάδες απολύσεις) όσο και στα ασφαλιστικά (υπέρογκες εισφορές, ληστεία αποθεματικών, οφειλές στο Ταμείο που μετατρέπονται σε απειλές κατασχέσεων, δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, ανασφάλιστοι μηχανικοί).

Υπό αυτές τις συνθήκες ο χώρος των παρατάξεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να εγκαταλείψει την παθογένεια των κομματικών χρισμάτων και της καθαρότητας, που την πάει πολλές δεκαετίες πίσω: παθογένεια που όπως αποδεικνύεται, δεν αρκεί η καπιταλιστική κρίση, ούτε η μνημονιακή επίθεση για να τη θεραπεύσει. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε την ουσιαστική ενότητα, που θα σέβεται χωρίς να κρύβει τη διαφορετικότητά μας, ενότητα που θα στοχεύει και θα κρίνεται από την εξυπηρέτηση της κοινωνίας που αγωνίζεται.Στη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών μετέχουν αγωνιστές από τη γενιά του Πολυτεχνείου, έως τις πρόσφατες φοιτητικές καταλήψεις, τα κινήματα των πλατειών, τον αντιφασιστικό αγώνα. Ανένταχτοι ή ενταγμένοι στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ποτέ δεν αρκεστήκαμε σε απλή μεταφορά κεντρικών πολιτικών σχεδιασμών. Τριάντα χρόνια γέννημα πραγματικών αναγκών και αγώνων, των εργαζομένων μηχανικών και της κοινωνίας, μένουμε ανοιχτοί: να συνθέτουμε τις φωνές της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να στέλνουμε, παρά τις επιμέρους διαφορές, ένα διαχρονικό ενωτικό μήνυμα.

Τον τελευταίο χρόνο, με τη σταθερή της παρουσία, η Συσπείρωση συνέβαλε σε μια μεγάλη κινητοποίηση με αποφασιστικό χαρακτήρα η οποία και ανέτρεψε προσωρινά μια ψηφισμένη μνημονιακή ρύθμιση (αυτή της αύξησης των ασφαλιστικών μας εισφορών, καταστροφικής για το ταμείο μας, το επάγγελμα, τη ζωή μας). Συμμετείχε στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών που αποτέλεσε τομή για τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των συναδέλφων, με καθαρά αιτήματα και θέσεις (καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, κανένας συνάδελφος χωρίς περίθαλψη, ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου στην Attica Bank) και με προσεκτικά σχεδιασμένες δράσεις και μορφές αγώνα.

Μπροστά στις εκλογές του ΤΕΕ, η Συσπείρωση απευθύνθηκε σε αυτούς με τους οποίους βρέθηκε στους δρόμους και τα κινήματα της τελευταίας τριετίας. Πρότεινε τη συγκρότηση ενός μετώπου από την πληττόμενη πλειοψηφία, για να αποτραπεί η καταστροφή για να ανατραπεί η πολιτική ηγεμονία του κεφαλαίου, να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη κοινωνία. Η πρότασή της, για κοινή προεκλογική διακήρυξη στόχων και δεσμεύσεων, όπως η μη συνεργασία με μνημονιακές δυνάμεις στη διοίκηση του ΤΕΕ και η απεμπλοκή του Ταμείου μας από την Τράπεζα Αττικής, δεν έγινε αποδεκτή ούτε από τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, ούτε από την Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία – Εργαζόμενοι Μηχανικοί. Η Συσπείρωση θα επιμείνει για την ανάγκη ενός τέτοιου μετώπου και μετά τις εκλογές, με όση δύναμη θα της προσφέρει η εμπιστοσύνη των μηχανικών.
 
* Εκπρόσωπος της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου