Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου της συσπείρωσης - Εκλογές ΤΕΕ 24/11/2013


Εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο

Δεν ξεμπερδέψανε μαζί μας, Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται



Την Κυριακή 24 Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ (στην Αθήνα στο ΟΑΚΑ και σε 60 πόλεις πανελλαδικά), εκλογές που αποκτούν εξαιρετική σημασία τόσο για κεντρικούς, όσο και για ειδικούς λόγους. Γίνονται μέσα σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση των προθύμων ξεδιπλώνει ολόπλευρα την πολιτική της μνημονιακής καταστροφής (υπό την κάλυψη του “success story”) αλλά και σε ένα κλάδο (διαταξικό βεβαίως) που η συντριπτική πλειοψηφία του (ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων) έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα στην επαγγελματική υπόσταση (πιστοποιήσεις, μετατροπή σε φοροεισπάχτορες της τρόικας), στα εργασιακά (κατάργηση αμοιβών, μειώσεις μισθών και χιλιάδες απολύσεων) και ασφαλιστικά δικαιώματα (ληστρικές αυξήσεις εισφορών, «κούρεμα» αποθεματικών, οφειλές στο ταμείο που μετατρέπονται σε απειλές κατασχέσεων).

Τον τελευταίο χρόνο η Συσπείρωση με τη σταθερή της παρουσία συνέβαλε σε μια μεγάλη κινητοποίηση με αποφασιστικό χαρακτήρα η οποία και ανέτρεψε προσωρινά μια ψηφισμένη μνημονιακή ρύθμιση (αυτή της αύξησης εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ). Συμμετείχε ενεργά στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών που αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα κινητοποίησης των συναδέλφων, επέμεινε ότι πρέπει να επιτευχθεί η πλατύτερη ενότητα ανένταχτων μηχανικών, σωματείων, συλλόγων, φορέων μηχανικών χωρίς προϋπόθεση κεντρικής πολιτικής συμφωνίας, με καθαρά όμως αιτήματα και θέσεις (καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, κανένας συνάδελφος χωρίς περίθαλψη, ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά του ταμείου στην Attica Bank) και με προσεκτικά σχεδιασμένες δράσεις και μορφές αγώνα.

Μπροστά στις εκλογές του ΤΕΕ, απευθυνθήκαμε σε όλους αυτούς που βρέθηκαν στους δρόμους και τα κινήματα της τελευταίας τριετίας, που δρουν στα σωματεία, που αγωνίζονται απέναντι στις κυβερνητικές διοικήσεις φορέων και οργανισμών, που στηρίζουν τους ανέργους, που συμμετέχουν χωρίς πολιτικές βλέψεις, χωρίς κομματική εντολή, επειδή το ζουν, το πιστεύουν και το αισθάνονται. Όλοι αυτοί που πέρα από τις μικρές ή μεγάλες πολιτικές διαφορές μας κατανοούν τα αίτια της ζοφερής μας καθημερινότητας και την απάντηση που πρέπει να δώσουμε. Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου κατά της εργασίας μόνο η συγκρότηση μετώπου από την πληττόμενη πλειοψηφία, η οποία θέλει να αποτρέψει την καταστροφή και να ανατρέψει την πολιτική ηγεμονία του κεφαλαίου, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία.


Η πρότασή μας, για κοινή προεκλογική διακήρυξη, δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την ΡΠΜ (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών), ούτε από την ΑΕΠ-ΕΜ (Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία - Εργαζόμενοι Μηχανικοί ). Η ΡΠΜ προέβαλε την αξίωση να εγκαταλείψουμε όλοι τις παρατάξεις μας για να συγκροτήσουμε κοινό ψηφοδέλτιο, χωρίς να διατυπώνει καμιά θέση για οτιδήποτε, μέχρι την προθεσμία κατάθεσης ψηφοδελτίων (ειδικά για θέματα όπως η σχέση του Ταμείου μας με την Τράπεζα Αττικής και η δέσμευση μη συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις). Η απάντηση της ΑΕΠ - ΕΜ, αναντίστοιχη με τη θετική εμπειρία της συνεργασίας μας σε κινηματικές διαδικασίες αλλά και σε όργανα, υποτιμά την πολιτική προοπτική ενός πλειοψηφικού αντιμνημονιακού μετώπου, με άξονα τη ριζοσπαστική αριστερά, στο εσωτερικό του ΤΕΕ. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που μοιάζει με χορό μεταμφιεσμένων, όπου ο παραταξιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ παρθενογεννιέται, από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ και ο παραταξιακός χώρος της ΝΔ εκπέμπει μήνυμα ενότητας, συγκολλώντας τα θρύψαλά του, στα οποία μόλις χθες εκτινάχτηκε υπό το βάρος μνημονιακών ευθυνών και διαπλοκών, ο χώρος των παρατάξεων της ριζοσπαστικής αριστεράς πρέπει να εγκαταλείψει την παθογένεια των κομματικών χρισμάτων και της καθαρότητας, που την πάει πολλές δεκαετίες πίσω: παθογένεια που όπως αποδεικνύεται, δεν αρκεί η καπιταλιστική κρίση για να τη θεραπεύσει. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε την ουσιαστική ενότητα, που θα σέβεται χωρίς να κρύβει τη διαφορετικότητά μας, ενότητα που θα στοχεύει και θα κρίνεται από την εξυπηρέτηση της κοινωνίας που αγωνίζεται.

Η Συσπείρωση θα επιμείνει για την ανάγκη ενός τέτοιου μετώπου και μετά τις εκλογές, με όση δύναμη θα της προσφέρει η εμπιστοσύνη των μηχανικών.

Ανάμεσά μας θα βρείτε συναδέλφους που ζουν αποκλειστικά από τη δουλειά τους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες κόντρα στους ψευτοδιαχωρισμούς των συντεχνιακών λογικών. Συναδέλφους ενεργούς στους χώρους εργασίας και τα σωματεία τους, συμμέτοχους στα τοπικά και περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη τη χώρα, παρόντες στα εγχειρήματα αλληλεγγύης. Αγωνιστές από τη γενιά του Πολυτεχνείου, έως τις πρόσφατες φοιτητικές καταλήψεις, τα κινήματα των πλατειών, τον αντιφασιστικό αγώνα.

Στην παράταξη μας βρίσκονται συναγωνιστές από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του σχεδίου Β καθώς και δεκάδες ανένταχτοι συνάδελφοι, ποτέ όμως δεν εφησυχάσαμε, ούτε αρκεστήκαμε σε απλή μεταφορά ή αναπαραγωγή κεντρικών πολιτικών σχεδιασμών.

Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις συγκεκριμένες ανάγκες του χώρου των εργαζομένων μηχανικών και της κοινωνίας, να συνθέτουμε τις δυνάμεις μας και να στέλνουμε, παρά τις επιμέρους διαφορές, ένα διαχρονικό ενωτικό μήνυμα, για να υπάρξει μια άλλη αριστερά.

Δε θα αφήσουμε να εκπροσωπούν άλλο τους μηχανικούς, όσοι κατέστρεψαν το επάγγελμα και το ασφαλιστικό μας ταμείο.

Το ΤΕΕ πρέπει επιτέλους να υποστηρίξει την πληττόμενη πλειοψηφία των μηχανικών, των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των δοκιμαζόμενων μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πενιχρά αμειβόμενων και περιστασιακά εργαζόμενων ελευθέρων επαγγελματιών.

Ψηφίζουμε στις εκλογές με κριτήρια, την εξελισσόμενη καταστροφή του επαγγέλματος, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, ψηφίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, για να καταδικάσουμε την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της στο ΤΕΕ.

13-11-2013

Συσπείρωση αριστερών μηχανικών

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τα Συσπείρωσης : http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου