Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ποιο «τεράστιο δημόσιο»; 50% λιγότεροι από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ οι δημόσιοι υπαλλήλοι στην Ελλάδα

Για δημοσιονομική προσαρμογή ρεκόρ (ή, αλλιώς: το οδυνηρό σοκ που βιώνει η ελληνική κοινωνία), το πολύ μικρό ποσοστό της απασχόλησης που σχετίζεται με την κεντρική κυβέρνηση και η μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτή (ανέρχεται μόλις στο 13%)είναι τα τρία σημεία που υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην νέα του έκθεση

Οι κυβερνήσεις εμπνέουν εμπιστοσύνη μόλις στο 13% των Ελλήνων πολιτών, έναντι του 38% μία πενταετία πριν. Χαμηλότερη τιμή στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση καταγράφεται μόνο στην Ιρλανδία. Πτώση εμπιστοσύνης καταγράφεται συνολικά και στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά πολύ πιο ήπια, στο 40% από 45%.
Στις σημειώσεις της έκθεσης για την Ελλάδα, τονίζονται δύο ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
  •     η δημοσιονομική προσαρμογή-ρεκόρ για τον περιορισμό του ελλείμματος (από 15,6% το 2009 σε 9,6% το 2012)
  •     το πολύ μικρό ποσοστό (7,9%) του εργατικού δυναμικού που απασχολείται από την κεντρική κυβέρνηση
Οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο την κατά τόπους Αστυνομία και τις Αρχές, όπως λέει το 63%, με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 72%. Ακολουθεί η εμπιστοσύνη στους Ελληνες δασκάλους και καθηγητές, όπως συμφωνεί το 46% των πολιτών (ΟΟΣΑ: 66%), η Δικαιοσύνη με 38% (ΟΟΣΑ: 51%) και το σύστημα Υγείας με 29% (ΟΟΣΑ: 71%).
Οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογία πάντως μείωσαν τις ανισότητες στην Ελλάδα. Ετσι, ο δείκτης Gini (πρόκειται για ένα δείκτη που μετρά τις ανισότητες στην κατανομή εισοδήματος ή τις δαπάνες νοικοκυριών/ατόμων) υποχώρησε στο 0,34, πολύ κοντά στο μέσο όρο του 0,31 του ΟΟΣΑ. To 2007 η αντίστοιχη τιμή του δείκτη ήταν στο 0,52, όταν ο μέσος όρος τότε ήταν 0,47%.
  Απόσπασμα από την έκθεση του ΟΟΣΑ
Ως προς την απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η Ελλάδα εμφανίζεται το 2011 να απασχολεί σε αυτόν το 7,9% του συνολικού δυναμικού, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο, στο 15,5%.
Η Ελλάδα παράλληλα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στην παρουσία των γυναικών τόσο σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο και της κυβέρνησης. Ετσι, Ελληνίδες αποτελούν το 36,% των δημόσιων υπαλλήλων, έναντι 56,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ γυναίκες υπουργοί το 5,6% έναντι 24,9%.
Δείτε το αναλυτικό κομμάτι της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά στοιχεία
Πληροφορίες από το Έθνος

5 σχόλια:

  1. Το σχόλιο για το συντελεστή Gini είναι λάθος. Για την Ελλάδα π.χ. το 0,52 είναι απλά πριν τους φόρους και μετά τους φόρους πάει στο 0,34. Δεν συγκρίνει χρονιές, και τα δύο νούμερα αφορούν στο 2010.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντελεστής Gini σε χώρες της ΕΕ:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tessi190
    Η Ελλάδα το 2012 είναι στο 34,3%, με μέσο όρο στην ΕΕ το 30,4%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστούμε για το σχόλιο, αναρτήσαμε την έκθεση κυρίως για το μέγεθος του δημοσίου και το σχετικό μύθο που κυκλοφορεί
    για το συντελεστή Gini:
    http://wikipedia.qwika.com/en2el/Gini_coefficient

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για το μέγεθος του δημοσίου μπορεί να μην είναι αρκετά ακριβής η εικόνα, γιατί μιλάει για "υπαλλήλους της γενικής κυβέρνησης", δηλαδή όχι για τον "ευρύτερο δημόσιο τομέα".
    Τα δημόσια έξοδα πάντως τα δείχνει 6,6% πάνω από τον Μ.Ο. του ΟΟΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σήμερα θα αναρτήσουμε και στοιχεία της απογραφής που δείχνουν 607.000 ΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή