Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Oι επίορκοι - Προσοχή στη λακκούβα

 της Τασίας Σταματοπούλου από το Μέτωπο
Ο όρος ''κοινωνικός αυτοματισμός'' βρίσκει αυτή την περίοδο την πιο πετυχημένη εφαρμογή του. Με τη βοήθεια των προθύμων μεγάλο ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει και φαίνεται πως ,ως ένα βαθμό, πετυχαίνει , να στρέφει τους υπηκόους ,κατά περίπτωση, τον έναν εναντίον του άλλου.
Πρόκειται για παλιά δοκιμασμένη μέθοδο που ακουμπά την ψυχολογία το ''όχλου''. Αφού δεν έχω εγώ, να μην έχεις κι εσύ. Όχι να έχουμε και οι δύο. Να μην έχεις κι εσύ...Αν αυτό επικρατήσει , όλη η κοινωνία θα πέσε στη λακκούβα που σκάβει για αυτήν η κυβέρνηση.
Αφού πέρασε σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το ενοχικό σύνδρομο ''μαζί τα φάγαμε'' , το οποίο και αδρανοποίησε τον κόσμο,άρχισε η σαλαμοποίηση του κοινωνικού σώματος.
Μεθοδικά στοχοποιήθηκαν και στοχοποιούνται κοινωνικές ομάδες έτσι ώστε ο βασανιζόμενος πολίτης να βρίσκει μια εύκολη και ετοιμοπαράδοτη αιτία για την κατάστασή του. Με την πλύση εγκεφάλου από την τηλεόραση[ που σημειωτέον είναι η παντοδύναμη και για πάρα πολλούς η μοναδική πηγή ''ενημέρωσης'', βρίσκονται αμέσως οι ένοχοι ΄΄ για το δράμα του λαού και της χώρας.] Όχι πως δεν υπάρχουν κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν, ο στόχος όμως της κυβέρνησης δεν είναι αυτός...
Ύπουλα προβλήθηκε πως γα την έλλειψη ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα φταίει το κόστος εργασίας με έμφαση στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων και αντιδηλώσεων για το αν πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο βασικός μισθός. Και μειώθηκε .
Με μεγαλοστομίες και πολλά ψέματα ο δημόσιος τομέας εμφανίστηκε να αριθμεί ...1.500.000 εργαζόμενους. Βομβαρδίστηκε ο άνεργος και ο υποαπασχολούμενος με νούμερα για υπέρογκους μισθούς κα ανύπαρκτα επιδόματα και βρήκε ένα νέο στόχο ,όχι την κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά το διπλανό του δημόσιο υπάλληλο. ΄Εγινε καθημερινό σίριαλ στην τηλεόραση το ''επίδομα έγκαιρης προσέλευσης'' κοκ.
Αν ειναι να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί κάποιος για στρεβλώσεις ,αναποτελεσματικότητα, κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι υπουργοί των τελευταίων ετών και αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Αλλά ο εύκολος στόχος είναι ο εργαζόμενος, και τα επιτελεία της κυβέρνησης διαστρέφουν την αλήθεια και χειραγωγούν .
What-Is-Ethical-DilemmasΤο ίδιο εγινε με τους συνταξιούχους-μαιμού.Βρέθηκαν πχ 50 που εισέπρατταν σύνταξη θανόντος συγγενούς, έγιναν από την κυβέρνηση 50.ΟΟΟ για να ογκωθεί η δυσαρέσκεια και να βρεθεί ένας άλλος στόχος: οι συνταξιούχοι μαϊμού. Το ίδιο σενάριο με τους τυφλούς, άτομα και ειδικές ανάγκες. Την ίδια περίοδο επιβάλλονται άγριες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, μπαίνουν χαράτσια, και η κοινωνική αντίδραση δεν εκδηλώνεται. Επικρατεί σε όσους έχουν μια δουλίτσα των 300-400 ευρώ, το ‘’καλά που έχουμε και αυτά'' , και, ‘’καλά κάνουν και κόβουν συντάξεις των 1000 ευρώ''...
Δεκαπέντε χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται τώρα με το κεφάλι στη γκιλοτίνα και την κατηγορία του ''επίορκου''. Πόσοι από αυτούς είναι όντως επίορκοι και πώς στοιχειοθετείται η κατηγορία; Μήπως, ευκαιρίας δοθείσης γίνεται πογκρόμ εναντίον κοινωνικά ενεργών δημοσίων υπαλλήλων και συνδικαλιστών ας αναρωτηθεί ο καθένας , αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης και θιασώτης της τρόικας θέλει να εξυγιάνει το δημόσιο τομέα;
Ο δημόσιος τομέας προφανώς και χρήζει αλλαγών και μεταρρυθμίσεων όχι όμως με ανθρωποθυσίες και φασιστικού τύπου μεθόδους.
Το τυράκι το βλέπουμε, τη φάκα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου