Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Απευθείας εισφορές στον ΕΟΠΥΥ χωρίς παρέμβαση Ταμείων

Της Πεννυς Μπουλουτζα από http://news.kathimerini.gr/, ετοιμάζονται να κόψουν και την ιατροφαρμακευτική που κερδίσαμε μέσα από τις κινητοποιήσεις μας 
Σε τελικό στάδιο είναι οι διαδικασίες για την άμεση απόδοση στον ΕΟΠΥΥ των εισφορών υγείας των ασφαλισμένων, χωρίς την «παρέμβαση» των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση και εκκρεμεί το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα τοποθετούνται οι εισφορές των ασφαλισμένων για τον κλάδο Υγείας και οι οποίες θα διαχωρίζονται απευθείας μετά την καταβολή τους και όχι μέσω των επιμέρους ταμείων.

Ο λόγος είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης παρακρατούν εισφορές υγείας προκειμένου να «τροφοδοτήσουν» τον κλάδο σύνταξης, δημιουργώντας χρηματοδοτικό κενό στον ΕΟΠΥΥ. Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση συναντήσεις με τους διοικητές των Ταμείων για να τους «υπενθυμίσει» τις υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.

Την παρέμβαση αυτή ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική φαρμάκου. Ο κ. Σαλμάς προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι «καλύτερη χρονιά» για τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι φέτος ο οργανισμός δεν θα δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού θα πληρωθούν οι προμηθευτές του για τουλάχιστον δέκα μήνες του έτους.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προσπάθειες περιστολής δαπανών, με τα καλύτερα αποτελέσματα να έρχονται από τα φάρμακα. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, τον περασμένο Μάρτιο η φαρμακευτική δαπάνη «έκλεισε» στα 205 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 321 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2012. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα «διασυνδεθεί» το ηλεκτρονικό σύστημα e-ΔΑΠΥ ανοιχτής νοσηλείας, στο οποίο υποβάλλονται από τα διαγνωστικά κέντρα οι δηλώσεις αναλυτικών παραστατικών υγείας, με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να ελέγχεται άμεσα εάν η κάθε χρέωση διαγνωστικού κέντρου ανταποκρίνεται σε εξέταση που έκανε ο ασφαλισμένος. Ο κ. Σαλμάς μάλιστα ανέφερε ότι τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκε αδικαιολόγητα ο αριθμός των μαγνητικών εξετάσεων ασφαλισμένων σε διαγνωστικά κέντρα, γεγονός που απέδωσε σε προκλητή ζήτηση. Οπως είπε, αυτή ήταν η άμεση αντίδραση «του συστήματος» στην πρόσφατη μείωση των τιμών των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυστηρές ποινές

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση πολύ αυστηρών ποινών για παρεμβάσεις που αφορούν στον χώρο της Υγείας, με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί -εκτός απροόπτου- το επόμενο δεκαήμερο. Σε περίπτωση παραβάσεων που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων, το πρόστιμο για τις εταιρείες από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, θα φθάσει έως και το ένα εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου