Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Όπως γράφει και η Ελευθεροτυπία "Το πρόγραμμα της λεγόμενης κινητικότητας στο Δημόσιο (μεταφορά 25.000
υπαλλήλων για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών ανάλογα με τις ανάγκες της
δημόσιας διοίκησης) φέρεται να αποσυνδέεται από τις απολύσεις. Με βάση τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών στα υπουργεία η οποία είναι
ακόμη σε εξέλιξη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει τις
πλεονάζουσες θέσεις σε ποσοστό της τάξης μόλις του 5%"
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 4.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ !
Mε πρόσχημα τους επίορκους υπαλλήλους, ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» του Σαββάτου (13/4), έδωσε το σήμα για να ξεκινήσουν οι αθρόες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι μαζικές απολύσεις θα προκύψουν μέσα από τις καταργήσεις χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας, στα πλαίσια του λεγόμενου προγράμματος "αναδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών".
Μάλιστα, για την εφαρμογή των νέων άδικων αντεργατικών μέτρων, ο Α. Σαμαράς επικαλείται το Σύνταγμα, λέγοντας πως «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».
Στο πλαίσιο του τελεσίγραφου Σαμαρά για αθρόες αυθαίρετες απολύσεις στο δημόσιο, οι τρείς αρχηγοί των κομμάτων του μνημονιακού κυβερνητικού συνεταιρισμού έσπευσαν να συμφωνήσουν και χτύπησαν γερά την καμπάνα για χιλιάδες απολύσεις ως το τέλος του 2013, μετά από την Σαββατιάτικη σύσκεψη (14/3) που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αντώνη Μανιτάκη.
Οι απολύσεις θα προκύψουν με την αξιολόγηση, την κινητικότητα, τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών και την εθελούσια έξοδο.
Πληροφορίες που μετέδωσαν ειδησεγραφικά πρακτορεία, αναφέρουν ότι
υπάρχει η συμφωνία για την απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος
του 2013, ενώ ο αριθμός ανέρχεται σε 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Μετά την σύσκεψη πρώτος έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είπε ότι οι επίορκοι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους.
Για τους μη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί, όπου χρειάζεται, κι αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν. Όσο για το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται, θα βγαίνει εκτός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε δύο φορές ότι είναι επείγον να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει αβεβαιότητα πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος για τιςαπολύσεις από το Δημόσιο, πρώτα θα φύγουν οι επίορκοι οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει. Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα κινήτρων για εθελούσια έξοδο, ενώ θα εξετασθούν και περιπτώσεις μονίμως απόντων για λόγους υγείας οι οποίοι θα απομακρυνθούν με άλλο τρόπο, αλλά δεν θα μισθοδοτούνται.
Όσον αφορά τις απολύσεις, αυτές θα προκύψουν από τέσσερις «πηγές»:
- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν θεωρούνται "βιώσιμες" και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν θα παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της απόλυσης τους.
- Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
- Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου