Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ανατροπή με κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία

Μετά την ευχάριστη εξέλιξη που προκάλεσαν οι αγώνες μας και μια δυσάρεστη (αλλά αναμενόμενη). Αναδημοσίευση από http://www.naftemporiki.gr/. Σπίτια και καταθέσεις θέλουν να βάλουν στο χέρι οι νεοφιλελεύθεροι για να μη μας τα πάρουν οι κομμουνιστές.
 
Μεγαλύτερες διευκολύνσεις για χαμηλότερα ποσά αλλά με παροχή «εγγυήσεων»
Την κατάσχεση των καταθέσεων όλων όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον το ποσό των «χρηματικών τους διαθεσίμων» επαρκεί για να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους, προβλέπει διάταξη που εντάχθηκε χθες το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα χιλιάδες επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, οι προσθήκες προβλέπουν πως για χρέη προς τα Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ, οι οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους, αλλά «περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους».
Στη ρύθμιση των 12 δόσεων εντάσσονται τα χρέη άνω των 50.000 ευρώ, αντί των 150.000 ευρώ, που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, και τα χρέη άνω των 75.000 ευρώ (αντί των 300.000 ευρώ) εντάσσονται στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Ομως θα πρέπει, επιπλέον των παραπάνω στοιχείων, να υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, ενώ η οικονομική δυσπραγία του να ανταποκριθεί στην εξόφληση της οφειλής του θα αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ανεξάρτητου εκτιμητή (π.χ. δικηγόρου, ή ορκωτού λογιστή), προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση.
Ωστόσο, προβλέπεται πως «στην περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, η οφειλή δεν υπάγεται στη ρύθμιση και γίνεται άμεσα απαιτητή».
Δηλαδή όσοι έχουν επαρκή ταμιακά διαθέσιμα (θα αποδεικνύεται μέσω στοιχείων των τραπεζών), δεν θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα υποχρεώνονται να εξοφλούν άμεσα τις οφειλές τους από τις καταθέσεις τους, είτε οικειοθελώς είτε με κατάσχεση του ποσού. Για παράδειγμα, επιχείρηση που οφείλει εισφορές ύψους 80.000 ευρώ και έχει ταμιακά διαθέσιμα 100.000 ευρώ, κατάσχεται το ποσό των 80.000 ευρώ!
Ακόμη, με άλλες τροπολογίες προβλέπεται:
Φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και χρωστούν έως 5.000 ευρώ, μπορούν δηλώσουν αδυναμία πληρωμής και αντί για 48 δόσεις να ενταχθούν σε ρύθμιση έως 100 δόσεις, με ελάχιστο ύψος δόσης 50 ευρώ.
Τίθενται εκτός ρυθμίσεων όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εις βάρος τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, (όπως προβλέπεται και για τα χρέη προς το Δημόσιο).
Βασική προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι «ασφαλιστικές δηλώσεις» (ΑΠΔ) των τελευταίων 5 ετών.
Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τις 31/12/2012 και ταυτόχρονα δημιούργησαν νέες οφειλές από την 1/1/2013, τότε προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση για τα παλιά χρέη, θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα τα χρέη του 2013, όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία.
Ι. Βρούτσης: Πρόσκληση
Πρόσκληση σε όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία να ενταχθούν στην ρύθμιση που ψηφίζεται απόψε στο πολυνομοσχέδιο, απηύθυνε από την Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας εμφατικά: «Είναι η τελευταία ευκαιρία».
Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Βρούτσης, με κατηγορηματικό τρόπο, δήλωσε πως «η χώρα δεν θα δει άλλη ρύθμιση» και, με το αιτιολογικό ότι είναι η καλύτερη δυνατή, κάλεσε τους οφειλέτες να ανταποκριθούν, καθώς πρόκειται για σημαντική ευκαιρία. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤ εξαιρέθηκε, διότι η ρύθμιση ήταν πολύ ευνοϊκή για τους εφοπλιστές και, αν υλοποιούνταν, θα κατέρρεε το Ταμείο.  Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, ο υπουργός μίλησε για το πιο επώδυνο σύμπτωμα της κρίσης και επισήμανε ότι αμβλύνεται με την υγιή ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι αξιοποιούνται όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι εξασφαλισμένα 2,4 δισ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και σήμερα σε εξέλιξη μέσα από πολλές επιχειρηματικές δράσεις πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ, που αφορά 500.000 ανέργους.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι, την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων, αλλά και τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες και δεν υπόκεινται σε καμία μείωση, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μπαίνει σε περίοδο σταθερότητας και ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου