Κυριακή 28 Απριλίου 2013

«Άπληστον Κέρδος»


Στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έκανε πρεμιέρα η ταινία του Γιάννη Καρυπίδη (και υποψήφιου με τη συσπείρωση σε προηγούμενες εκλογές), «Άπληστον Κέρδος»

Μια δεκαπενταετία αγώνων για τη γη, τον αέρα και το νερό, από τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, ενάντια στους σύγχρονους χρυσοθήρες.

Η ιστορία και το περιεχόμενο του κινήματος κατά της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού ξεδιπλώνεται καθώς μιλούν πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ενημέρωση, την αφύπνιση και την δικτύωση των τοπικών κινημάτων.

Η αντίσταση στα μεταλλεία ξεκινά απ' τη Χαλκιδική, περνά στη Θράκη, στο Κιλκίς, ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους και, αφού, περνάει τα σύνορα και δίνει τα χέρια με τα αντίστοιχα κινήματα αντίστασης στη Βουλγαρία και την Τουρκία, δυναμώνει τη φωνή της με πράξεις.

Όλες οι πτυχές του θέματος των μεταλλείων παρουσιάζονται καθώς τα δρώντα υποκείμενα κουβεντιάζουν «ήσυχα κι απλά» κάτω απ' τη σκιά των δέντρων του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, στο δρόμο για τις Σάπες, στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις, στις γειτονιές και τα σπίτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου