Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η “ξεχωριστή” περίπτωση της Τρ. Αττικής

 Αναδημοσίευση από Capital.gr
Την ώρα που όλοι, ή σχεδόν όλοι, ασχολούνται με τους “μεγάλους” του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, οι “μικροί” ζουν την ίδια αγωνία και κάνουν τις ίδιες προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών τους.
Από τους «μικρούς», η Τρ. Αττικής είναι αυτή που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα, αφού λίγο καιρό πριν θεωρείτο ως μία τράπεζα με ιδιαίτερα «καλές» πιθανότητες επίτευξης της κεφαλαιακής ενίσχυσης και ταυτόχρονα διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα. Ήταν μάλιστα το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που ξεκίνησε τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων.

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Τα «απόνερα» της κρίσης στην Κύπρο και οι τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ήτοι η αναστολή του deal Εθνικής-Eurobank, είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, παράγοντες που θα παίξουν το ρόλο τους.

Η Τρ. Αττικής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, στον “μαραθώνιο” της ανακεφαλαιοποίησης, αφού δεν έχει "παίξει" ιδιαίτερα – ή τουλάχιστον δεν είχε παίξει πριν το πάγωμα του deal Εθνικής-Eurobank σε σενάρια συγχωνεύσεων. Όταν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες... έμειναν μόνες τους στην προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, η Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων συνεργασιών. Σε αυτό συνέβαλε η παρουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη μετοχική της σύνθεση και οι εικασίες για τις πιθανές «καραμπόλες» από την αναστολή του mega-deal.

Η διοίκησή της ωστόσο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα όποια σενάρια δεν ευσταθούν και ότι παραμένει αφοσιωμένη στο στόχο της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Στην προσπάθεια αυτή θα προσπαθήσει να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ από την αγορά μέσα στο Μάιο, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ και μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ενέκρινε η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 18 Φεβρουαρίου. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε σε παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το επιτόκιο των CoCos θα διαμορφωθεί στο 9%.

Η διοικητική της ομάδα βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όσους είχαν δείξει από την αρχή ενδιαφέρον αλλά και με νέους επενδυτές, ενώ ο βασικός μέτοχος, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει, όχι μόνο στηρίζοντας, αλλά και αυξάνοντας το ποσοστό του έως και το 50%, καλύπτοντας μέρος από τις αδιάθετες μετοχές καθώς και μεγαλύτερο τμήμα μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από αυτό που του αναλογεί. Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση, να συνεχίσει η τράπεζα την αρχική πορεία που είχε διαγράψει, ανεξάρτητη από το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι βάσει του μνημονίου η Attica Bank είναι από τις τράπεζες που πρέπει να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με ίδια κεφάλαια, αν θέλουν να παραμείνουν αυτόνομες.


Σημειώνεται ότι οι “μη συστημικές τράπεζες”, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο του Δεκεμβρίου 2012, πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια. "Μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο Επιχειρησιακό Σχέδιο και ικανοποιήσουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους μέχρι τον Απρίλιο του 2013". Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση, "αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, η ΤτΕ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μια ομαλή διαδικασία εξυγίανσης όχι αργότερα από τον Ιούνιο του 2013, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα συμφέροντα των καταθετών".

Οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 396 εκατ. ευρώ. Αν η Τρ. Αττικής πετύχει το στόχο, τότε εκτιμάται ότι ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 15% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η Attica Bank δεν καταφέρει να πιάσει το στόχο των 400 εκατ. ευρώ, αλλά συγκεντρώσει ένα ποσό που θα ενισχύει τους κεφαλαιακούς της δείκτες σε επίπεδα τέτοια που θα την καθιστούν υγιή, έστω και με αναπροσαρμογή του business plan; Και ποια είναι η λεπτή γραμμή που θα κρίνει αν οι μέτοχοί της την στήριξαν ή όχι;

Αναλυτές τονίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις της Τρόικας, αφού εκτιμάται πως με δεδομένη τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και την κάλυψη 200 εκατ. ευρώ, αν η τράπεζα συγκεντρώσει λιγότερα κεφάλαια από τα απαιτούμενα 400 εκατ. ευρώ, (π.χ. 300 εκατ. ευρώ) τότε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι κοντά στα επίπεδα του 11% και 12% αντίστοιχα.

Βασικός μέτοχος της τράπεζας είναι το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό περίπου 43%. Όπως προαναφέρθηκε, έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής που ήδη έχει. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γ. Γαμβρίλης στην ενημέρωση των επενδυτών για την ΑΜΚ, “η Αττικής είναι η μοναδική τράπεζα στην οποία για κάθε ευρώ που βάζει ο επενδυτής, ο βασικός μέτοχος βάζει άλλο ένα”.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα χρήματα των ιδιωτών μετόχων στην ΑΜΚ θα δεσμευτούν σε ειδικό λογαριασμό. Στην περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η ΑΜΚ δεν είναι αποδεκτή, τότε οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να τους επιστραφούν τα χρήματα. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη απομακρύνει την αβεβαιότητα από τους επενδυτές, σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στην αύξηση.

Οι άλλοι μέτοχοι της Τράπεζας Αττικής που κατέχουν σημαντικά ποσοστά είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (δηλαδή το ΤΧΣ), που μοιράζονται γύρω στο 42%. Το ΤπΔ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην "μπει" στην ΑΜΚ, ενώ και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρείται αδύνατο να στηρίξει το μερίδιό του λόγω «ειδικών συνθηκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου