Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ενημέρωση από την κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ

Στη χθεσινή (πρώτη για το 2013) κινητοποίηση της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών και σωματείων μηχανικών (ΕΜΔΥΔΑΣ Ατ., ΣΜΤ, ΣΕΤΤΗΠ) βρέθηκαν περίπου 200 συνάδελφοι. Αριθμός όχι ικανοποιητικός αλλά ούτε και άσχημος δεδομένου των δυσκολιών της περιόδου, αλλά και ειδικότερα των μετακινήσεων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ταμείου κο Βασιλείου μια και ο Πρόεδρος κος Γαμβρίλης απουσίαζε, συνάντηση που συνεχίστηκε με την παρέμβαση στη ΔΕ του ταμείου το μεσημέρι. Στη συνάντηση τέθηκαν από τους συγκεντρωμένους μια σειρά ζητήματα και υπήρξε προφορική δέσμευση από τους παριστάμενους εκπροσώπους του Ταμείου στα παρακάτω:

1. Να επαναληφθεί και το 2013 η απόφαση για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συναδέλφων που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές προηγουμένων ετών (η περσινή απόφαση είναι ανερτημένη εδώ). Δεσμεύτηκαν επιπλέον να διευρύνουν το όριο ένταξης στη ρύθμιση (30.000 οικογενειακό εισόδημα τα 2 τελευταία έτη ήταν η περσινή ρύθμιση), ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι συνάδελφοι. Η ιατροφαρμακευτική βέβαια περίθαλψη έχει περάσει πλέον στον ΕΟΠΠΥ με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Με αντίστοιχα κριτήρια δεσμεύτηκαν επίσης να παρέχουν και ασφαλιστική ενημερότητα στους συναδέλφους.

2. Να σταματήσουν τα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ να ζητάνε τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών όπως γινόταν μέχρι σήμερα (από τη 2/1/2013). Να πληρώνονται στο ταμείο μόνο τα ποσά που αναφέρει το ειδοποιητήριο. Σε όσους πλήρωσαν επιπλέον ζητήθηκε να επιστραφούν ως "αχρεωσθήτως κατεβληθέντα" για το οποίο όμως δεν υπήρχε αποτέλεσμα.

3.  Να ανακληθεί το έγγραφο του ΤΣΜΕΔΕ που χρεώνει αυξημένες εισφορές και στους μισθωτούς ασφαλισμένους μέσω της Ειδικής Προσαύξησης. Αν και υπήρχε σχετική δέσμευση το έγγραφο υπάρχει ακόμα ανερτημένο στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ.

4. Ζητήθηκε να σταλούν τα ειδοποιητήρια με τις παλιές εισφορές, το οποίο αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι του Ταμείου αλλά δεσμεύθηκαν οι νέες εισφορές να μην αποσταλούν μέχρι τις αρχές Μάρτη, ώστε να συνεχιστεί η πολιτική πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου για να ανακληθούν οι ληστρικές αυξήσεις.

Τα παραπάνω είναι δεσμεύσεις οι οποίες όμως - λόγω της απουσίας του κου Γαμβρίλη - δεν πάρθηκαν και γραπτά από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ στη μεσημεριανή συνεδρίαση, συνεπώς πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε ώστε να υλοποιηθούν και όχι να πάνε στις γνωστές καλένδες.

Στη συζήτηση βέβαια τέθηκαν και πολλά ακόμα ζητήματα από συναδέλφους όπως:
  • η κλοπή των αποθεματικών του ταμείου από το PSI και οι οφειλές του κράτους σε αυτό
  • η αναγκαιότητα λειτουργίας Ταμείου Ανεργίας για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους
  • η πλήρης αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την άσκηση του επαγγέλματος
  • η αναλογικότητα των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με το εισόδημα τους μια και σήμερα έχουν τη μορφή του κεφαλικού φόρου 
  • οι τεράστιες περικοπές στις συντάξεις λόγω μνημονίων
  • η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής
  • η ένταξη στον ΕΟΠΠΥ και η διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 
  • η νομική διεκδίκηση ενάντια στις αυξήσεις εισφορών, όπου μάθαμε μάλιστα ότι ούτε το ΤΣΜΕΔΕ, ούτε το ΤΕΕ έχει κινηθεί νομικά ενάντια τους
  • η παραίτηση των "εκπροσώπων" των μηχανικών στο ταμείο, από τη στιγμή που καλούνται να υλοποιήσουν μια καταστροφική για τους ασφαλισμένους πολιτική.
...και άλλα που ξεχνάμε τη στιγμή αυτή. Ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη 2η ανοικτή συνέλευση μηχανικών, την Παρασκευή 25/1 στις 6μμ στο ΤΕΕ (νίκης 4, σύνταγμα). Εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δεκάδες συναδέλφων έμειναν στο ΤΣΜΕΔΕ από το πρωί (8πμ) έως το απόγευμα (5μμ) όπου συνεδρίαζε η ΔΕ του, όπως και το ότι πραγματοποιήθηκε συνέλευση των συγκεντρωμένων στο χώρο του ΤΣΜΕΔΕ μεταξύ των δύο συναντήσεων με τη διοίκηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου