Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Όχι στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΡΤΕΛ!


Στα τέλη του μήνα ή το αργότερο μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το λεγόμενο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Χτες έγιναν συναντήσεις του Υπουργών Οικονομικών, τόσο με το Προεδρείο του ΤΕΕ, όσο και με τα προεδρεία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στην πρώτη συνάντηση παραβρέθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος και στη δεύτερη οΥπουργός Δικαιοσύνης.
Βασική κατεύθυνση για μηχανικούς - δικηγόρους.
Βασικό σημείο της κυβερνητικής ρύθμισης που θα αφορά τόσο τους μηχανικούς όσο και τους δικηγόρους, θα είναι η κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής. Ειδικά για τους δικηγόρους, προωθείται και η δυνατότητα δραστηριοποίησης σεπαραπάνω από μια πόλεις. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τόσο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής, όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι πάντως κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής.
Αρχικά δε διαφαινόταν πως η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα συμπαρέσυρε ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να επαπειλείται η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων! Κάτω λοιπόν από την πίεση των συνδικαλιστικών φορέων, η Κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στον υπολογισμό τιμών αναφοράς βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές.
Για παράδειγμα, εάν η ελάχιστη αμοιβή για μια συγκεκριμένη υπηρεσία ενός δικηγόρου είναι σήμερα € 100 και η ασφαλιστική του εισφορά € 30, βάσει της κυβερνητικής ρύθμισης, ο δικηγόρος αυτός θα μπορεί να εισπράξει για την ίδια υπηρεσία € 80, αλλά να καταβάλει συγχρόνως τα € 30 στο ταμείο του.
Εδώ όμως παραμένει το κεφαλαιώδες ερώτημα: Πώς θα διασφαλίζεται εντέλει τόσο η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών όσο και η αξιοπρεπής διαβίωση μηχανικών και δικηγόρων; Αυτό ουδόλως φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από πιθανή η δημιουργία μιας νέας γενιάς ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών!
Ζυμώσεις κινητοποιήσεων...

Από τη μεριά τους, τo TEE και άλλοι επιστημονικοί φορείς δίνουν ιδιαίτερο συμβολικό βάρος στην αντίθεση τους με τις κυβερνητικές εξαγγελίες συν διοργανώνοντας τη Δευτέρα 17/01 στις 18:00 στο Θέατρο «Ακροπόλ» εκδήλωση με βασικό ομιλητή τονΜίκη Θεοδωράκη και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα μάς χρειάζεται όλους»

Οι δε δικηγόροι πραγματοποιούν την ίδια μέρα κοινή συνεδρίαση όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ώστε να καθοριστεί μια κοινή στάση. Δηλώνουν δε έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι το Καλοκαίρι, εφόσον η Κυβέρνηση εμμείνει στην επιμονή της...

Παραμένουν οι κατευθύνσεις για τα φαρμακεία
Σήμερα (14/01), θα πραγματοποιηθεί άλλωστε και η συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι εμφανίζονται αντίθετοι τόσο στη μείωση του ποσοστού κέρδους όσο και στην εισαγωγή πληθυσμιακών κριτηρίων στη χορήγηση αδειών λειτουργίας φαρμακείων όσο επίσης και στην προοπτική ανοίγματος των φαρμακείων το Σάββατο καθώς και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Επίσης, κατηγορούν την Κυβέρνηση για τις τεράστιες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

Καρτέλ παντού!
Η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δυνατότητα ισχυρών εταιρικών σχημάτων να ελέγξουν τις αγορές υπηρεσιών.

Για παράδειγμα στους δικηγόρους, μεγάλα δικηγορικά γραφεία θα μπορούν να ανταγωνιστούν με αθέμιτο αναταγωνισμό τους «ελεύθερους» δικηγόρους προσφέροντας εξευτελιστικές τιμολογήσεις. Εν συνεχεία αφού καθαρίσουν την "πιάτσα" θα μπορούν να σχηματίζουν ολόκληρα καρτέλ. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και με τουςμηχανικούς.

Τέλος, στους φαρμακοποιούς μέτρα όπως η μείωση του ποσοστού κέρδους, θα κλείσει πολλά φαρμακεία εντείνοντας την εξάρτηση των φαρμακοποιών από τιςφαρμακευτικές εταιρίες.

Συνεπώς, η απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» δεν πλήττει μόνο τους επαγγελματίες, αλλά όλη την κοινωνία!
Αναδημοσίευση από : ISKRA το αλιεύσαμε από το http://tasosnastos.blogspot.com/2011/01/blog-post_1413.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου