Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές

Αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα σχετικά με τον ΚΕΝΑΚ. Επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας σχετικά με την εφαρμογή του και τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αριστερής Συσπείρωσης Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων. Δεκάδες συναδέλφων σε όλη τη χώρα έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που έγινε η επιλογή των πρώτων 400 ενεργειακών επιθεωρητών και πολύ φοβόμαστε ότι κρύβεται άλλη μια υπόθεση συναλλαγής και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Ενεργειακή Πιστοποίηση των Κτιρίων παρουσιάζεται σαν ένας από τους κεντρικούς άξονες της «Πράσινης ανάπτυξης». Η Ενεργειακή πιστοποίηση είναι πλέον απαραίτητη για κάθε αγοραπωλησία ή και ενοικίαση ακινήτου στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένα τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας, ειδικά όσα έχουν ηλικία ζωής μεγαλύτερη από δύο δεκαετίες, η ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμισή τους απαιτεί εργασίες που και πολύ δύσκολο είναι να γίνουν (παρέμβαση σε κτιριακά κελύφη, θερμομονωτικές βαφές, αυτόνομη θέρμανση κλπ) και το κόστος τους είναι πρακτικά αδύνατο να καταβληθεί από το μέσο νοικοκυριό. Η δυσμενής ενεργειακή αξιολόγηση μιας οικίας πιθανότατα θα ανοίγει το δρόμο για την επιβολή περιβαλλοντικής φορολογίας και ενός άγριου χαρατσώματος για τα λαϊκά νοικοκυριά που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ποιότητα της κατοικίας την οποία έχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Με πρόσχημα την «περιβαλλοντική ευαισθησία» η κατοικία αντιμετωπίζεται όχι σαν μια βασική ανάγκη - αλλά σαν μια απλή ενεργοβόρα λειτουργία.
Η όλη μεθόδευση από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (ΥΠΕΚΑ) για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι  η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η μελέτη, η επίβλεψη και η εφαρμογή της, είναι πρόχειρη, αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική και υποκρύπτει άλλες προθέσεις.
Επιπλέον, η αδιαφανής και σταδιακή διαδικασία έκδοσης των αδειών «προσωρινού επιθεωρητή» υποβαθμίζει τα πτυχία των μηχανικών και ανοίγει το παράθυρο για ανισότητες στον κλάδο των μηχανικών από την αρχή εφαρμογής της. Είναι σχήμα οξύμωρο ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση κόπτεται για το άνοιγμα των δήθεν «κλειστών» επαγγελμάτων, δημιουργεί ένα ξεκάθαρα κλειστό μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών!
Η όποια διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στην ισότητα των πτυχίων, στην επαρκή επιστημονική και κατά τεκμήριο πληρότητα και την αρχή της ισονομίας. Η συμμετοχή στα σεμινάρια για ους ενεργειακούς επιθεωρητές πρέπει να είναι ελεύθερη γι όλους και ο κατάλογος των επιθεωρητών θα πρέπει να είναι ανοικτός και να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τελευταίο, αλλά όχι σε σημασία, είναι η παράκαμψη κάθε δημόσιας υπηρεσίας και κάθε είδους ελέγχου κατά την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών.
ΑΑΣΗΜ
ΠΡΟΣ: 1) Πρόεδρο ΤΕΕ

κ. Χρήστο Σπίρτζη

2) Μέλη Δ.Ε

ΚΟΙΝ.: Περιφερειακά Τμήματα

ΘΕΜΑ: Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Οπως γνωρίζετε εδώ και μερικές ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση ονομάτων προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών. Συγκεκριμένα οι συνολικές αιτήσεις ήταν πάνω από 14000 και ανακοινώθηκαν μόνο 400 προσωρινά αδειοδοτούμενοι, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να αναβάλουν την εφαρμογή του Π.Δ. 100/2010 περί Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα όλα τα ονόματα των εγκεκριμένων αιτήσεων των μηχανικών.

Η μεθόδευση της ανακοίνωσης μόνο των 400 προσωρινά αδειοδοτούμενων μηχανικών επιθεωρητών σε σύνολο 14000 αιτήσεων γίνεται με αντιδεοντολογικά κριτήρια, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ισοτιμίας.

Ζητούμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ:

Να ελέγξει όλες τις αιτήσεις των μηχανικών και κατόπιν να προβεί σε αδειοδότηση τους

Να επανεξετάσει σοβαρά τα κριτήρια αξιολόγησης με γνώμονα την ισότητα των πτυχίων και των επί ίσοις όροις δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων.

Να μην συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των ενεργειακών επιθεωρητών οι συνάδελφοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν μπορεί να είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.

Τέλος ζητούμε τη μεγαλύτερη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για τις ενοικιάσεις κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων μεμονωμένων ιδιοκτησιών με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ). Το μέτρο να εφαρμοστεί προς το παρόν μόνο για τις αγοραπωλησίες κτηρίων.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου