Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Κάλεσμα ΠΡ.ΕΣ.Α. για την παρέμβασή στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών

Κάλεσμα ΠΡ.ΕΣ.Α. για την παρέμβασή μας στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι μηχανικοί καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Παράλληλα με την εκλογή των 155 μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με γεωγραφική κατανομή, διεξάγεται και η εκλογή των δεκατριών 5μελών Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων, με την Ε.Ε. Πολιτικών Μηχανικών να έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως η πολυπληθέστερη ειδικότητα μηχανικών (ψηφίσαντες 2016: 12.296 πολιτικοί μηχανικοί). 

Ενώ η συμμετοχή των πολιτικών μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ κρίνεται αρκετά υψηλή, ειδικά εάν αυτή συσχετιστεί με τις εκλογές του ΣΠΜΕ (ψηφίσαντες 2016: 4.296 πολιτικοί μηχανικοί) χαρακτηριστικό είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό της ψήφου αποδοκιμασίας (1.587 άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια). Η ψήφος αυτή θεωρούμε πως σχετίζεται και με την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους της κοινότητας των πολιτικών μηχανικών στις διαχρονικές διοικήσεις του ΣΠΜΕ (ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ και δορυφόροι αυτών) οι οποίες είναι και πλειοψηφούσες στην Ε.Ε. και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Β.Μπαρδάκης, ΔΚΜ) είναι και πρόεδρος της ΕΕ πολιτικών μηχανικών. 

Τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συμμετοχή με το νέο μας σχήμα ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς (ΠΡ.Ε.Σ.Α.) Πολιτικών Μηχανικών στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ λαμβάνοντας μια έδρα στο ΔΣ του συλλόγου. Στην ΠΡ.Ε.ΣΑ. συμμετέχουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί που έχουμε διαχρονικά συναντηθεί σε μια σειρά από κινητοποιήσεις στον χώρο των μηχανικών με ποιο χαρακτηριστικά τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τα επαγγελματικά ζητήματα αλλά και ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες. Στο σχήμα μας συμμετέχουν συναγωνιστές από διάφορους χώρους της αριστεράς αλλά και ανένταχτοι μηχανικοί διατηρώντας την αυτονομία μας ως συλλογικότητα με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας. Η φιλοδοξία μας είναι αυτή η ενωτική συσπειρωσιακή πρωτοβουλία, να διευρύνεται συνεχώς με σκοπό τη μέγιστη παρέμβαση μας σε ζητήματα που αφορούν τόσο τον επιστημονικό μας κλάδο αλλά και γενικότερα.

Η παρουσία την ΠΡ.Ε.Σ.Α. στις διαδικασίες του ΣΠΜΕ τα τελευταία 3 ½ χρόνια έχοντας 1 από τις 15 έδρες στο ΔΣ του συλλόγου, αν και θεωρούμε πως δεν ήταν η αποτελεσματικότερη, άνοιξε κάποιες ρωγμές στο υφιστάμενο σαθρό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων εκπροσώπησης των πολιτικών μηχανικών που με ευθύνη των διοικήσεων έχουν καταστεί αδιάφοροι για την πλειοψηφία των συναδέλφων. 


Με την παρέμβαση μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ, αναδείξαμε πως έχει μεγάλη σημασία να αγωνιζόμαστε τόσο εντός όσο και εκτός των φορέων εκπροσώπησης των μηχανικών, καθώς στο πρόσφατο διάστημα καταφέραμε να παρθούν από το ΣΠΜΕ οι παρακάτω αποφάσεις: 


· για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΠΜΕ, θεωρώντας πως ο σύλλογος πρέπει να διέπεται από ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, 
· για την υποστήριξη του αγώνα του ΣΜΤ και την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών του ιδιωτικού τομέα, 
· για τα ασφαλιστικά θέματα των μηχανικών και ειδικότερα ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου Ν.4387/2016. 


Επίσης όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα πήγαμε κόντρα στις συντεχνιακές λογικές των καθεστωτικών παρατάξεων για το πως μοιράζεται η "πίτα" των δικαιωμάτων και καταθέσαμε τις δικές μας θέσεις ενάντια στο Π.Δ. 99/2018 και το Ν.4439/2016 τα οποία απορρυθμίζουν την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. 


Παρότι οι Επιστημονικές Επιτροπές έχουν διαφορετικό θεσμοθετημένο ρόλο από τους Συλλόγους, οι συνάδελφοι που αφορούν είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι, και παρόμοια είναι και τα ζητήματα που τους απασχολουν. Έτσι, στην ίδια κατεύθυνση και διατηρώντας το πλαίσιο αρχών μας η ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς ΠΡ.Ε.Σ.Α. Πολιτικών Μηχανικών θα συμμετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019 στο ΤΕΕ για την Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών. Απευθύνουμε κάλεσμα σε συναδέλφισσες/φους Πολιτικούς Μηχανικούς να στηρίξουν την ΠΡ.Ε.Σ.Α. και να μην εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με την αποχή, με άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο καθώς αυτή λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ των καθεστωτικών παρατάξεων. 


Ειδικότερα καλούμε τις αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ όπως είναι η ΑΡιστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. και το #blockTEE να στηρίξουν ένα ενωτικό μετωπικό ψηφοδέλτιο αγώνα στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019 στο ΤΕΕ για την Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών στα πλαίσια της κοινής τους παρουσίας στην απελθούσα ΔΕ/ΤΕΕ. Για τους κοινούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα τόσο εντός όσο και εκτός του τεε, είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων που θα ορθώνουν αντιστάσεις σε ένα πολύ δύσβατο τοπίο.


ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου