Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» – Απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου



Στην απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 930/2019 απόφαση -Τμήμα ΙΙ του ΕλΣυν), με την οποία «για πρώτη φορά κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) στα βασικά του σημεία, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, με την υπ’αριθ. 930/2019 ομόφωνη απόφαση του ΙΙ Τμήματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι:

α) Είναι αντισυνταγματική η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού δεν έπρεπε σ’αυτόν να υπαχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κλάδοι των ένστολων,

β) Είναι αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και κυρίως οι υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που είχαν επιβάλλει οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012.

Η υπόθεση θα κριθεί στην Ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες! 

γ) Είναι αντισυνταγματική η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις «παλαιές» και νέες συντάξεις, όπως άλλωστε είχε κριθεί και με τις υπ’αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη είναι η πιο σημαντική των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, καθόσον: 
  • είναι η πρώτη απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις βασικότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), 
  • φρενάρει τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού πλέον δεν μπορεί να προβεί σε επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων ούτε στην κοινοποίηση των εκκαθαριστικών προσωπικής διαφοράς πριν η υπόθεση κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια, και 
  • δίνει βάσιμη ελπίδα σε όλους τους παλιούς και νέους συνταξιούχους ανατρέποντας τα σχέδια δανειστών και κυβέρνησης ΝΔ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. 
Η εξέλιξη αυτή από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο είναι σημαντική ενόψει και του γεγονότος ότι επίκειται η δημοσίευση αντίστοιχης κρίσης από το Συμβούλιο Επικρατείας για τα ίδια ακριβώς νομικά ζητήματα.

Οι συναφείς προσφυγές συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4-10-2017 και οι αποφάσεις -όλως παραδόξως- δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει και η παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ, τον Μάιο του 2018, με σαφείς υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του.

Όποια κι αν είναι η περαιτέρω έκβαση της σημαντικής αυτής δικαστικής εξέλιξης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνει μεγάλες ελπίδες στους συνταξιούχους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση του ΙΙ Τμήματός του στέλνει σαφές μήνυμα ανεξαρτησίας και αντικειμενικής κρίσης για ένα τόσο σημαντικό νομικό και κυρίως κοινωνικό ζήτημα, τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: 
https://www.elsyn.gr/sites/default/files/930.2019%20II%20%CE%A4%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου