Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 20/9/2019
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!


Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 170 χώρες σε όλον τον πλανήτη, βγήκαν στους δρόμους στις 20 Σεπτέμβρη στην παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή! Αυστραλία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκία, Κύπρος, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ν. Αφρική, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανικό κράτος, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία, Ανταρκτική… Ο κατάλογος των χωρών και των πόλεων στις οποίες οργανώθηκαν 5.500 περίπου κινητοποιήσεις είναι εντυπωσιακός. Ήταν μια συγκλονιστική μέρα που επιβεβαίωσε την δύναμη και την αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων, ενός νέου παγκόσμιου κινήματος που διεκδικεί «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».
Στην Ελλάδα η μέρα ξεκίνησε με την κινητοποίηση των μαθητών το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Με κεντρικά συνθήματα «θέλουμε αλλαγή» και «η γη πεθαίνει, όλοι ενωμένοι» και εκατοντάδες αυτοσχέδια πλακάτ, μαθητές και μαθήτριες βάδισαν στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.
Την σκυτάλη πήραν το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Πλήθος κόσμου με αυτοσχέδια πλακάτ και ζωηρά συνθήματα έδιναν τον τόνο. Ήταν εκεί με τα πανό τους: η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντικές κινήσεις για τη διάσωση των ρεμάτων, ο κοινοτικός συνδυασμός του Πειραιά Ενεργοί Πολίτες Α’ κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από τις μάχες για την υπεράσπιση του Ελληνικού ανάμεσα τους και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, για το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Γουδή, την Ακαδημίας Πλάτωνος και τον Κεραμικό, μέλη του Περιβαλλοντικού Δικτύου, του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, οι Φίλοι της Φύσης, κλπ. Τα σωματεία των νοσοκομείων Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενοι από τον Δήμο Αθήνας, αντιπροσωπεία από την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, την ΑΡΕΝ εκπαιδευτικών κλπ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Μεταλλειολόγων και της ΣΤΕΦ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι μαθητές Anticapitalista και το Extinction Rebellion Youth. Δημοτικά και περιφερειακά σχήματα (Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανυπόταχτη Αττική, Ανταρσία στο λιμάνι, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Ανοιχτή Πόλη). Οργανώσεις της αριστεράς όπως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά, η ΣΣΠ –Μαθητική Αντεπίθεση, φεμινιστικές συλλογικότητες (Το Μωβ), η Οικολογική Συμμαχία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΜΕΡΑ25.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με μουσική και χαιρετισμούς. Από το βήμα χαιρέτισαν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το Κίνημα Υπεράσπισης των Ρεμάτων και την Πρωτοβουλία για το λιμάνι της Ραφήνας, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ που είχε πάρει απόφαση στήριξης της διαδήλωσης, η Ελένη Πορτάλιου, από την Ευρεία Επιτροπή για τη διάσωση του Ελληνικού, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης από την συντονιστική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» καθώς και ομάδα μαθητών και νεολαίων από το Extinction Rebellion Youth. Όλες/οι κατήγγειλαν το σύστημα του κέρδους που καταστρέφει τον πλανήτη και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία του, εκφράζοντας την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία συνόδεψαν μουσικοί και ακτιβιστές με ένα άρμα που απεικόνιζε την κηδεία του καπιταλισμού. Την πορεία έκλειναν οι Quilombo με τα κρουστά τους.
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον: Στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, αγωνιστών από το οικολογικό κίνημα, την κίνηση πολιτών Κορδελιού – Εύοσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Βόλο εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας και της Επιτροπής Πολιτών Βόλου απαιτώντας να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στα Γιάννενα με συμμετοχή κόσμου από το κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Πικετοφορίες και εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Ξάνθη.
Με την έμπνευση της 20ης Σεπτέμβρη συνεχίζουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου