Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Κάλεσμα ΑΡΑΓΕΣ ενόψει εκλογών ΤΕΕ


Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά για να εκλέξουμε τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Μια διαδικασία που φαίνεται να ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερους συναδέλφους, και ειδικά τους νεότερους. Γεγονός όχι περίεργο μια και η δράση του ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια αντί να υπερασπίζεται έστω και μερικά τα δικαιώματα των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, στρέφεται ανοικτά εναντίον τους.

Με ευθύνη του ΤΕΕ, αλλά και των μνημονιακών κυβερνήσεων οι μηχανικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό βρέθηκαν να υλοποιούν ως διεκπεραιωτές τις αποφασισμένες πολιτικές, που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εισπρακτικής λογικής, με μηδενική μέριμνα για την επιστημονική διάσταση των ζητημάτων, και τον κοινωνικό τους ρόλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «αυθαίρετα», τις τακτοποιήσεις, τα «εξοικονομώ» κοκ.

Όλες οι κατηγορίες συναδέλφων συμπιέστηκαν και υποτιμήθηκαν από την κρίση και τη διαχείριση της. Αναδουλειά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αυθαιρεσία και απολύσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, υποστελέχωση, ποινικές ευθύνες και μείωση αποδοχών στους δημόσιους, καθυστερήσεις και μειώσεις συντάξεων στους συνταξιούχους, φοροεπιδρομή και ασφαλιστικά χαράτσια για όλους.

Και από κοντά η κατάργηση του επαγγέλματος με τις πιστοποιήσεις, το ΠΔ99, τα φίλτρα, τις ανεξέλεγκτες «πανεπιστημιοποιήσεις», τα Μητρώα ελεγχόμενης πρόσβασης που δυσκολεύουν την άσκηση επαγγέλματος και προετοιμάζουν την εκχώρηση του αποκλειστικά σε εταιρίες.
Αν το ΤΕΕ συνέβαλε στα παραπάνω, αυτό οφείλεται στο ότι η αποχή μας και η στήριξη καθεστωτικών δυνάμεων που συνέβαλαν σε αυτές τις κατευθύνσεις την επέτρεψε. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Όσοι ζούμε από τη δουλειά μας και μόνο και όχι από τα γνωστά κυκλώματα που λυμαίνονται τον τόπο και τον κλάδο μας, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Να αντισταθούμε στη γενικευμένη απαξίωση και να αγωνιστούμε «εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ». Μας ξέρετε από τη συνεχή μας παρουσία σε όλα τα μέτωπα. Στα σωματεία μηχανικών, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στις κινήσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, στους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, στα όργανα του ΤΕΕ. Πάντα μαζί και δίπλα στους συναδέλφους.

Επιδιώξαμε ευρύτερες συναντήσεις που δε βρήκαν ανταπόκριση, αλλά επιμένουμε στο δρόμο της ενότητας και του αγώνα. Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την ηγεσία του ΤΕΕ να βρίσκεται πλέον σε σύμπλευση με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, και με τους περισσότερους συναδέλφους – όσους έχουν μείνει στην Ελλάδα – να ασχολούνται κυρίως με το άγχος του βιοπορισμού, πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχει σημασία να υπάρχει η διαφορετική φωνή μας στο μνημονιακό συνεχές του ΤΕΕ. Καλούμε τους συναδέλφους που ζουν από τη δουλεία τους, πανελλαδικά να συμμετάσχουν, να στηρίξουν και να προβάλλουν τα ψηφοδέλτια μας.
ΑΡιστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου