Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με ασφαλιστικά μας θέματα.

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 7417                        Αθήνα,   3/7/2018

           Προς:     Α' Βάθμιες Ενώσεις
                     

Θέμα: Ενημέρωση σχετικά με ασφαλιστικά μας θέματα.

Συνάδελφοι
Σε συνέχεια προηγούμενών μας ενημερώσεων σχετικά με τα πολλαπλά εκκρεμή ασφαλιστικά θέματα που υπάρχουν (και λόγω της εφαρμογής του Ν.4387/16) καταφέραμε πρόσφατα να συναντηθούμε με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κο Τσακίρη και με τον αρμόδιο Υφυπουργό κο Πετρόπουλο καθώς και συμβούλους του. Ο κλάδος μας λόγω της ασφάλισης ιδιότητας (διπλή ασφάλιση), είχε μια σειρά από ιδιαιτερότητες στην ασφάλιση του και η μετάβαση από το ΤΣΜΕΔΕ στο ΕΤΑΑ και από εκεί στον ΕΦΚΑ έχει δημιουργήσει μια σειρά από πρόσθετες επιπλοκές. Παρουσιάζουμε εν συντομία τα εκκρεμή θέματα:
Καταρχάς θέσαμε την πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων σύμφωνα με το Ν.4387/16. Έχουν ήδη παρέλθει δύο ολόκληρα χρόνια και ουδεμία οριστική σύνταξη δεν έχει απονεμηθεί σε καμία κατηγορία ασφαλισμένων. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα οριστικής καταβολής μιας και “αναβαθμίζονται οι εφαρμογές πληροφορικής του ΕΦΚΑ”, πέρα από τη γενική μνημονιακή υποχρέωση ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα έχουν εκδοθεί οι συντάξεις του 2016.
Όσον αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης, όπως έχουμε ενημερώσει αυτές δεν είναι πια απαιτητές (κατόπιν πολλαπλών παρεμβάσεων μας), το Υπουργείο όμως δεν εξετάζει κάποιο τρόπο επιστροφής όσων τυχόν έχουν ήδη πληρωθεί.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των κοινωνικών πόρων στον τρόπο υπολογισμού του ασφαλιστέου μισθού των μισθωτών ενημερωθήκαμε ότι το θέμα έχει επιλυθεί και θα συνυπολογισθούν κανονικά.
Συνεχίζει να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις διαδικασίες εφαρμογής των ρυθμίσεων της διαδοχικής ασφάλισης για τους διπλοσυνταξιούχους συναδέλφους. Τόσο το Υπουργείο, όσο και ο ΕΦΚΑ συμφωνούν ότι μπορεί να συνυπολογισθεί ο μη παράλληλος χρόνος του ΤΣΜΕΔΕ ως διαδοχική ασφάλιση με αυτόν του Δημοσίου, οι Υπηρεσίες όμως του πρώην ΓΛΚ (νυν Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου) του ΕΦΚΑ, αρνούνται να το υλοποιήσουν. Υπήρχε δέσμευση ότι θα επιλυθεί, όπως και το θέμα των Ιδιωτικού Δικαίου πριν τη μονιμοποίηση στο Δημόσιο.
Αναμένουμε τις οριστικές συντάξεις, ώστε  να σιγουρευτούμε σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της Ανταποδοτικής Σύνταξης και της Προσαύξησης αυτής που εμείς έχουμε ήδη δημοσιεύσει, αν και μας ειπώθηκε ότι είναι σε ορθή κατεύθυνση.
Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις χρωστούμενες εργοδοτικές εισφορές του πρώην ΟΕΚ μας μεταφέρθηκε ότι το θέμα θα επιλυθεί σύμφωνα με το πνεύμα του εγγράφου μας.
Επίσης πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος που να δίνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στη Διοικούσα Επιτροπή Μηχανικών του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αιτήσεις θεραπείας) στην οποία έχουμε εκπροσώπηση ως ΕΜΔΥΔΑΣ, αλλά αυτή τη στιγμή δε λειτουργεί λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων.
Πρόσθετη Εγκύκλιος επίσης θα εκδοθεί για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν από το Δημόσιο πριν το Ν.4387/16, αλλά εκκρεμεί η καταβολή της προσαύξησης σύνταξης λόγω ΤΣΜΕΔΕ.
Τέλος αναδείξαμε το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του Εφάπαξ του ΤΣΜΕΔΕ από το ΕΤΕΑΕΠ, όπου παρουσιάσαμε τις αντιφάσεις της υπάρχουσας εγκυκλίου και ζητήσαμε τη διόρθωση της, ώστε να μην αδικούνται οι μισθωτοί μηχανικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου