Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Τα δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική Πατρών δεν θα περάσουν!

Τα δίδακτρα στην Αρχιτεκτονική Πατρών δεν θα περάσουν! Μαζική παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας, Δευτέρα, 21/5, 12 μ.


Μαζική Παράσταση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Πάτρας στο Υπ. Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι) αύριο Δευτέρα 21 Μαϊου, 12 το μεσημέρι, για να μην περάσει η επιβολή διδάκτρων στη Σχολή τους. 

Ανοιχτή επιστολή του φοιτητικού συλλόγου Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών

Την Τετάρτη 2/5 ο πρόεδρος του τμήματος έκανε γνωστή την οικονομική κατάσταση της σχολής, η οποία θα επηρεάσει άμεσα τους φοιτητές του τμήματος και την διεξαγωγή των σπουδών μας. Με βάση τα στοιχεία του τμήματος το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό, αφού το 48% του διδακτικού έργου γίνεται από συμβασιούχους καθηγητές και σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους, η διεξαγωγή των μαθημάτων θα καταστεί αδύνατη. Παράλληλα, η βιβλιοθήκη και το υπολογιστικό κέντρο του τμήματος θα υπολειτουργούν, ενώ οι όποιες παροχές είναι ακόμα δωρεάν (υλικά, φωτοτυπίες κτλ) θα κοπούν.

Σαν λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ο πρόεδρος του τμήματος – ο πρώτος πανελλαδικά – πρότεινε την επιβολή διδάκτρων ύψους 1800 ευρώ τον χρόνο σε φοιτητές του τμήματος οι οποίοι θα φοιτούν εθελοντικά σε παράρτημα στην Αθήνα. Παρότι ο ίδιος απέφυγε την ονομασία «δίδακτρα», η πρόταση του τα εντάσσει για πρώτη φορά σε προπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας. Ο πρόεδρος μετέθεσε τις ευθύνες για εύρεση άλλης λύσης στους φοιτητές, ώστε να προβάλλει τελικά τη δική του λύση ως μόνη εναλλακτική. Ο φοιτητικός σύλλογος αντιλαμβάνεται ότι η πρόταση του προέδρου βασίζεται σε γενικές πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες πλήττουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, και ειδικότερα στις κατευθύνσεις του νόμου Γαβρόγλου ο οποίος ψηφίστηκε φέτος.

Ο νόμος Γαβρόγλου ψηφίζεται στο πλαίσιο της γενικής έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, η οποία από το 2012 έχει μειωθεί κατά 80% με τα αποτελέσματα της να είναι φανερά στη λειτουργία τους. Αναφέρει συγκεκριμένα την «αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων», κάτι που σημαίνει πως κάθε ίδρυμα θα πρέπει να καλύπτει μόνο του τις λειτουργικές του ανάγκες με οποιοδήποτε τρόπο.

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν αφορά λοιπόν μόνο το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πάτρας, είναι μια κατάσταση η οποία επηρεάζει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με αντίστοιχα προβλήματα να αντιμετωπίζει και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας.

Ως φοιτητικός σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών απαιτούμε:

- Την απόσυρση της πρότασης για επιβολή διδάκτρων.
- Άμεση κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση της κανονικής λειτουργίας του τμήματος.
- Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους.

Γι αυτό καλούμε σε μαζική παράσταση, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε το ζήτημα και να λάβουμε απαντήσεις.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ! 


1 σχόλιο:

  1. ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ που μπλέξαμε θα δούμε πολλές "δεξιόστροφες αριστερές" λύσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν είμαι κοψοχέρης γιατί δεν τον ψήφισα και μπορώ να διαμαρτύρομαι. Είμαι συνταξιούχος, αλλά λυπάμαι για τους νέους συναδέλφους ου σπουδάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή