Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Κείμενο Πρωτοβουλίας Άρτας: ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Άρτα- Πρέβεζα

Κείμενο Πρωτοβουλίας Άρτας: ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Άρτα- Πρέβεζα


Με εισήγηση της κυβέρνησης και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ολόκληρη η Ήπειρος έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες, μετά την υπογραφή και κύρωση από τη Βουλή των σχετικών συμβάσεων, προχωρούν σε έρευνες, για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Η σύμβαση που αφορά το «Οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας» στην εταιρία ΕΛ.ΠΕ ΑΕ, στην πραγματικότητα όχι μόνο εκτείνεται, αλλά και υπερβαίνει, την γεωγραφική έκταση των νομών αυτών και περιλαμβάνει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους: Τα δάση των Τζουμέρκων και τα γραφικά χωριά τους, ποτάμια, γεωργικές εκτάσεις, περιοχές natura, υδροβιότοπους, τον Αμβρακικό κόλπο κλπ. Κι όλα αυτά χωρίς καν να ενημερώσουν τους πολίτες και να διαβουλευτούν με τις τοπικές κοινωνίες! Εν αγνοία μας και εν κρυπτώ, ετοιμάζονται να καταστρέψουν την πιο παρθένα περιφέρεια της χώρας!
Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θ΄ακολουθηθούν και τις σεισμικές εκρήξεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στα ύδατα, υπόγεια και μη, στην χλωρίδα και πανίδα, αλλά και στο μικροκλίμα της περιοχής μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την κτηνοτροφία, την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, τον τουρισμό, την ποιότητα της ζωής μας και εν τέλει την ίδια την υγεία μας. Θα βλάψουν επίσης άμεσα την τοπική οικονομία και θα ακυρώσουν την ήπιας μορφής ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας.
Πάνω από τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών και το υποτιθέμενο «εθνικό συμφέρον» που επικαλείται η κυβέρνηση, έρχεται η ζωή των ανθρώπων και η προστασία του περιβάλλοντος – φυσικού και πολιτιστικού- που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. 
Γειτονικά μας παραδείγματα εξορύξεων, όπως στην Αλβανία και στην Basilicata της Ιταλίας, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειές τους, πρέπει να μας αφυπνήσουν και να μας κινητοποιήσουν, ώστε να μην επιτρέψουμε ο όμορφος τόπος μας να υποστεί τα ίδια.
Η Ήπειρος – και η Άρτα ειδικότερα- μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν με ήπιο, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στηριγμένη στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην παράδοση, την ομορφιά του τοπίου και τα ιστορικά μνημεία της, με έμφαση στον τουρισμό, μπορεί να αναπτυχθεί οικονομικά και να ανθίσει πραγματικά για όλους τους κατοίκους της. Δεν θα αφανίσουμε το περιβάλλον και την τοπική μας οικονομία για λίγες προσωρινές θέσεις εργασίας στις εταιρίες του πετρελαίου, ούτε για τα κέρδη τους, από τα οποία ελάχιστα έως καθόλου, θα αποκομίσουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιριών. 
ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ.
ΝΑΙ στη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ και της ΑΡΤΑΣ ειδικότερα. 
ΣΤΗΡΙΞΤΕ τον ΑΓΩΝΑ μας. ΔΡΑΣΤΕ μαζί μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου