Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Η «μαύρη τρύπα» της Αττικής και ο Ι. Δραγασάκης

Η «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ

Προχθές αποκάλυπτε η ΕφΣυν την ενεργό συμμετοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη ληστεία της Άττικα, χθες απάντησε το Βήμα αποκαλύπτοντας (εν μέρει μόνο) την εμπλοκή Δραγασάκη. Εϊναι πράγματι μια ωραία ατμόσφαιρα...

Συμμετοχή στις στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής και τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχει προκαλέσει ζημιά πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο Ταμείο των Μηχανικών φέρεται να έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης, την εποχή που ήταν οικονομικός σύμβουλος της διοίκησης της τράπεζας.

Το ζήτημα με την «εξαέρωση» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ ξεκινάει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013. Η ανακεφαλαιοποίηση είχε αποφασιστεί από το 2012, μετά το PSI, για να καλύψει τις ζημιές που είχαν υποστεί οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Ομως, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2013, εξαιτίας των «δίδυμων» εκλογών του 2012 και του αρνητικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί με το Grexit.

Τότε, οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών δεν «έβαλαν» λεφτά επειδή οι τράπεζες είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με κρατικά χρήματα, μέσω του ΤΧΣ. Ομως, αυτό που είδαν όλοι οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν το είδαν το ΤΣΜΕΔΕ και η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, την οποία ελέγχει.

Την εποχή εκείνη, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), στο οποίο υπόκειται το ΤΣΜΕΔΕ, ήταν ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο κ. Δραγασάκης ήταν σύμβουλος διοίκησης στην Τράπεζα Αττικής, πρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός Γιάννης Γαμβρίλης. Αποχώρησε από την τράπεζα όταν εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, επειδή υπήρχε ασυμβίβαστο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής, με ανακοίνωσή του πριν από τις εκλογές, εμμέσως καλούσε τα μέλη του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη, λέγοντας ότι «...περιποιεί τιμή για τον Σύλλογο και την Τράπεζα η ύπαρξη 7 "δικών μας" υποψηφιοτήτων στις επικείμενες εθνικής εκλογές» και σημείωνε, μεταξύ άλλων, την υποψηφιότητα του κ. Δραγασάκη. Μετά τις εκλογές, σε νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι«περιποιεί τιμή για την κοινότητα της Attica Bank η εκλογή του Γιάννη Δραγασάκη».

Η απόφαση για τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής ήταν καθοριστική για τη συμμετοχή του και στην τελευταία του περασμένου Νοεμβρίου. Διότι αν δεν διατηρούσε το ποσοστό του, τότε κινδύνευε να υποστεί σημαντικές ζημιές και να καταρρεύσει, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι αποφασίστηκε το ταμείο να «ρίξει» άλλα 400 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής.

Επίσης, είναι προφανές ότι από το 2012 οι «Μηχανικοί», μέσω της διοίκησης της Αττικής, ήθελαν να κρατήσουν στα χέρια τους τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία, όπως λένε στην αγορά, αντιμετώπιζε τη χρηματοδότηση ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών με «ευνοϊκή διάθεση». Ο έλεγχος της ΤτΕ εστιάζει στα δάνεια αυτά, όπως και σε χρηματοδοτήσεις κατασκευαστών για τη συμμετοχή τους στις ανακεφαλαιοποιήσεις ώστε να παραμείνει ο έλεγχος σε «φιλικά» χέρια.

Αλλά και η κυβέρνηση έχει εντάξει την Τράπεζα Αττικής στον σχεδιασμό της για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, όπως το έχει περιγράψει στη Βουλή ο κ. Δραγασάκης. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρείται ότι οι κκ. Δραγασάκης και Σπίρτζης άσκησαν όλη την επιρροή τους για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής.

2 σχόλια:

  1. Δεν βλέπω να κουνιεται φύλλο παρόλα τα σκανδαλώδη που βγαινουν στην φόρα κι αφορούν τους μηχανικούς! Τι περιμένετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς τί περιμένετε Fany Girl? Να κουνηθούν οι άλλοι?

      Διαγραφή